На території Софії Київської відбудеться Перший фестиваль української класичної музики "Смальта", який є мало не єдиним мистецьким заходом за останні роки, направлений на знайомство українців з дійсно славетним й неосяжним музичним здобутком наших пращурів.

Для шанувальників класики протягом двох днів кращі музиканти виконуватимуть твори українських композиторів XVII-XX ст. Миколи Лисенка, Дмитра Бортнянського, Миколи Леонтовича, Кирила Стеценка, Станіслава Людкевича, Рейнгольда Глієра, Михайла Вербицького, Мирослава Скорика – твори цих та інших українських класиків заграють новим барвами у виконанні сучасних майстрів.

На фестивалі "Смальта" виступатимуть професійні досвідчені музичні колективи м. Києва: муніципальна чоловіча капела імені Л.Ревуцького, академічний камерний хор "Хрещатик", камерний хор КІМ ім. Р.М.Глієра, ансамбль "Музичний джем", оркестр народних інструмент "Святограй", Ансамбль давньої музики під керівництвом К.Чечені.

На фестиваль завітають два колективи з м. Черкаси: камерний хор "Канон" та муніципальна капела бандуристів. Також гості "Смальти" зможуть почути виступи на старовинних українських інструментах у виконанні родини Віксніних та концерт на унікальному інструменті карільйон.

Танцювальну програму представлять Театр історичного танцю "Al'entrada, Театр танцю "Adagio", студія слов'янського трайблу "Срібна мавка", Ансамбль старовинного танцю "Джойссанс".

Основні виступи та майстер-класи відбудуться просто неба. І тільки відомий в Україні та за кордоном Ансамбль класичної музики "Фрески" в рамках фестивалю "Смальта" дасть концерт "Українська феєрія" у виставковій залі “Хлібні”.

Особливий подарунок від організаторів Першого фестивалю української класичної музики "Смальта": унікальна виставка старовинних музичних інструментів від майстра, музиканта та педагога В.Віксніна. Серед експонатів буде представлено: цимбали, скрипки, домру, оркестрову кобзу та точну копію торбану, який належав гетьману Івану Мазепі (оригінал інструменту зник під час Другої світової війни). Також майстер проведе майстер-клас "Виготовлення музичних інструментів "від поліна до музики".

Дитяча інтерактивна зона фестивалю "Смальта" передбачає тематичну музичну фотозону, виставку живопису просто неба, цікаві та корисні творчі майстер-класи, конкурси та "експериментаріум". Працюватиме зона відпочинку.

Вхід на фестиваль - за квитками Заповідника (вартість квитка - 10 гривень).

Організатори фестивалю - Національний заповідник "Софія Київська" та ГО "Міжнародний соціально-культурний проект "Джойфест". Фестиваль організовано за підтримки Шевченківської райдержадміністрації в м. Києві та ГС «Опікунська рада Національного заповідника «Софія Київська».