Експозицію Археологічного музею розміщено в головному корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка, побудованому у 1842 р. за проектом архітектора В. Беретті. В кімнаті поруч обладнано невеличке виставкове приміщення із змінними експозиціями, що висвітлюють різні аспекти діяльності кафедри та її історію. Окремі приміщення займають реставраційна лабораторія, бібліотека спеціалізованої літератури (понад 5 тисяч томів) і архівний відділ; ще кілька кімнат відведено під фондосховища.

За профілем музей відноситься до історико-археологічних, за статусом — не є юридичною особою, а належить до державних відомчих музеїв, що діють у складі навчального закладу, який перебуває у сфері управління Міністерства освіти і науки України.

Музей створено як науково-дослідний і навчально-освітній структурний підрозділ історичного факультету на базі музейних та наукових колекцій, які відповідно до чинного законодавства України щорічно надходять до його фондів в результаті археологічних розкопок, що проводяться викладачами і науковими співробітниками кафедри археології та музеєзнавства. Наукові фонди музею налічують понад 30 тис. одиниць зберігання.

Експозицію музею, присвячену археології України, побудовано з урахуванням культурно-хронологічного принципу. У 12-ти блоках — художньо оформлених вітринах — експонується більше тисячі артефактів різних епох і народів (знаряддя праці, елементи озброєння, посуд, прикраси та ін.), що відображають історію і культуру стародавнього населення України від найдавніших часів і до середньовіччя. Їх доповнюють карти, світлини, малюнки, макети, пояснювальні тексти. Верхню частину музейного простору заповнює художнє панно, а у підвітринних подіумах зберігаються навчальні колекції, що використовуються під час лекцій та практикумів, які можна брати до рук і більш докладно вивчати.

Попри активну роботу у рамках навчального і наукового процесів, Археологічний музей гостинно відкриває двері і для усіх бажаючих відвідувачів, як це було притаманно музеям нашого університету ще з середини ХІХ ст., коли вони були першими і єдиними музеями у Києві.