Danses et Contredanses / Танці та контраданси

ПРОГРАМА:
Жан-Філіпп Рамо. Сюїта з опери-балету «Галантні Індії»
Моріс Жозеф Равель. Матінка гуска (оркестрова версія)
Артур Онеґґер. Pacific 231
Клод Ашіль Дебюссі. Рапсодія для кларнета з оркестром
Моріс Жозеф Равель. Болеро

Kyiv State Symphony Orchestra / Державний академічний естрадно-симфонічний оркестр
Луїджі Ґаджеро, дириґент
Дмитро Пашинський, кларнет
Дар’я Кольцова, відеоарт

Французька музика спільно з італійською розділяє театральний підхід, тобто емоції представлені наче на сцені театру. Втім, якщо італійська музика загалом близька людським емоціям і пристрастям, французька усе перетворює на «казку». Розкіш, магія, краса, хтивість і раціональний порядок є майже постійними інгредієнтами французької музики з XVII століття і до сьогодні. Тому якщо Рамо бачить танець, кольори і красу навіть у рухах невідомих рабів у ланцюгах, які тільки-но прибули до Парижа, Онеґґер малює локомотив, використовуючи найприманливіші палітри. І Дебюссі, і Равель створюють нереальні казкові атмосфери – світи принцес, монстрів, німф з безпрецедентною ніжністю... Мистецтво для них – не трансформація людського болю (як у німецькій музиці), а вигадування чогось зовсім іншого з нашої повсякденної реальності, це створення зачарованих садів. Таким чином, від барокових танців Рамо до «Болеро» Равеля французька музика дозволяє нам ТАНЦЮВАТИ, з вишуканою елегантністю та нашими найпотаємнішими мріями.
(Луїджі Ґаджеро)

Державний академічний естрадно-симфонічний оркестр України заснований у 1979 році як перший і єдиний професійний колектив України, що від самого початку демонструє стильове розмаїття репертуару – класика, якісна популярна музика, джаз, мюзикл. З 2019 року оркестр посилює свою «класичну» складову і бере сценічне ім’я для проектів у сфері класичної музики «Kyiv State Symphony Orchestra». Паралельно із цим у складі колективу продовжують існувати камерні формації – Fantastic Big Band та Fantastic Jazz Band.
Сьогодні це відомий в Україні та поза її межами колектив з довгою історією зіркових виступів – оркестр неодноразово гастролював Нідерландами, Італією, Швейцарією, Іспанією, Німеччиною, Південною Кореєю, Францією, Польщею та Україною; співпрацював з видатними диригентами та світовими зірками (Тарас Криса, Мішель Легран, Хосе Каррерас, Монсеррат Кабальє, Сумі Йо, Алессандро Саффіна, Андрій Бондаренко тощо).
Місія оркестру: популяризувати музику та залучати до мистецтва широку публіку, бути посланцями України на міжнародній культурній арені, створювати неординарні концертні концепти.

Луїджі Ґаджеро (головний дириґент)
Професор, музичний директор Ансамблю сучасної музики студентів Музичної академії, викладач перкусійної камерної музики у Консерваторії Страсбурга і в Страсбурзькій академії музики (Франція), артистичний та музичний директор Ухо-ансамблю (Київ) та музичний директор ансамблю La Dolce Maniera (Страсбург). Диригував наступними колективами: Ухо-ансамбль, L’Imaginaire (Страсбург); La Dolce Maniera, Les Temps Modernes (Ліон), EMC of the Académie Superieure de Musique у Страсбурзі. Співпрацював з такими митцями як Клаудіо Аббадо, Даніель Баренбойм, П’єр Булез, Міхаіл Юровскій, Ріккардо Муті, сер Саймон Реттл тощо. Як соліст виступає з Берлінським філармонічним оркестром, NDR у Гамбурзі, Оркестром Комічної опери у Берліні, Радіооркестром Хілверсум та ін.