Спільний проект Національного музею історії України, Археологічного музею Інституту археології НАНУ та клубу реконструкції давньослов’янського військового побуту “Яр-Тур”.

Living history – термін, який відображає зміст руху історичної реконструкції, який виник у Європі на початку 70-х років ХХ століття. До кінця сторіччя «жива історія» об'єднала тисячі людей із самих різних куточків світу. 
Поєднуючи оригінальні археологічні експонати та натурні реконструкції, виставка є актом відтворення життя давньоруських міст X – XI століття через повсякдення воїнів та міщан. 
На виставці будуть експонуватися комплекти одягу, взуття, обладунки, зброя, прикраси і предмети давньоруського побуту, а також унікальні експонати з фондів НМІУ. Більше 15 комплектів жіночого та чоловічого вбрання ілюструють, як виглядали та в що вбиралися представники різних соціальних прошарків міст Русі і Скандинавії X – XI cтоліття. Секрети створення експонатів, а також деталі з життя воїнів та міщан розкриваються у відеосюжетах та більш ніж 20 художніх фотопортретах Сергія Мольченка.

На відкритті виставки пролунають зразки середньовічної музики у виконанні Юрія Міщенка (клуб історичної реконструкції «Вҍверица»). 
Також на відкритті буде презентація процесу створення тканин за технологіями, які використовували майстри X – XI століття на ткацькому станку.