Якщо ви хочете дізнатись багато нового про історію та сьогодення Київського метрополітену, вам варто відвідати наш музей. Він відкритий у 2000 році і знаходиться на другому поверсі Адміністрації Київського метрополітену.

Перші поїзди метро були трьохвагонними, тому експозиція розміщена в трьох залах. Інформація представлена на стендах та вітринах з експонатами. Над стендами в хронологічному порядку розміщені великі фотографії станцій та вказані роки пускових ділянок. На даний час експозиція музею нараховує 1545 одиниць основного та 910 одиниць допоміжного фондів і постійно поновлюється.

Перший зал присвячено спорудженню та відкриттю черг метрополітену різних років. Тут ви знайдете документи та фото перших років будівництва та роботи метро, особисті речі попередніх начальників метрополітену, наші нагороди — ордени і прапори та багато іншого. Також тут є особливий експонат ― діючий макет станції "Дніпро" у типорозмірі 1:87 із першим депо у тому вигляді, який вони мали у 1960-65 рр. Ви зможете побачити, як саме відбувався підйом вагонів типу Д на естакаду станції.

Другий зал присвячено службам метрополітену. На кожному із стендів ― розповідь про підрозділ та людей, які у ньому працюють. У вітринах служби рухомого складу та депо ― моделі вагонів та частини обладнання. Є тут і історичні реверсивки ― "ключі" машиніста від поїзду. Широко преставлені у цьому залі проїзні документи ― як київські, так і інших метрополітенів СНД та світу. Колекція регулярно поповнюється, і тому тепер ви зможете власнооч побачити один з перших квитків київського метро, жетони та паперові квитки початку 90-х років, а також безліч місячних проїзних — від картонних до магнітних і електронних. Крім того, саме тут є вітрина із символічними ключами та запрошеннями на відкриття станцій ― саме у Києві вдалося зберегти найбільшу у СНД колекцію. У третьому залі встановлено перший первинний годинник з центральної часової станції метро, що синхронізував час та інтервали, діючий макет роботи оборотного тупику (виконано у типорозмірі 1:87). На стендах цього залу розміщено інформацію про підрозділи — службу воєнізованої охорони, служби ЕМ, ТС, П, а також про інформаційно-обчислювальний центр і проектно-конструкторське технологічне бюро метрополітену. Якщо ви маєте матеріали або речі, які зможуть доповнити експозицію, ми будемо вдячні вам за них.