Центр сучасного мистецтва М17 спільно з Міністерством культури Грузії та при підтримці Посольства Грузії в Україні представляють фотопроект грузинського фотографа Ірми Шарікадзе «Letters». Виставка присвячується Дню Незалежності Грузії.
Проект складається з кількох частин: дев'ятнадцять фоторобіт різного формату, тексти листування відомої мексиканської художниці Фріди Кало з сестрою-близнюком Маріцею, відео «Сон Фріди», а також інсталяція «Фріда і Маріца».
Публікація листування Фріди Кало (Frida Khalo, 1907-1954) і її сестри-близнюка Маріци (Maritsa) вперше буде представлена в Києві. Текст листування Фріди з її alter ego був ексклюзивно створений грузинською письменницею Макой Гогуадзе для проекту і представлений в рукописному вигляді під фотороботами.
Ірма Шарікадзе про свій фотопроект: «У спробі підвести підсумки останніх десяти років свого творчого шляху (це роки мого становлення як художника) мені сподобався образ Фріди Кало в якості теми для майбутнього проекту.
Але я побачила її НЕ пронизану струмовідводом трамваю (доленосний факт її біографії), не сколоту цвяхами або понівечену множинними ножовими пораненнями (як вона описувала себе), а в світлій печалі своєї самотності, по-дитячому передчуваючи свято, свято свого Вознесіння! Ні, біль ще не забутий. Він все ще з жаром вивчає себе, веде дивний щоденник, містифікуючи листування зі своїм ангельським alter ego — вигаданим близнюком-слов'янкою, довіривши їй свій біль і страхи.
В рамках проекту представлено відео «Сон Фріди». За моїм задумом, це — керований сон обдарованної натури, творчий імпульс якої спить і уві сні, нав'язуючи художні форми вільним породженням своєї психіки.
Так невидиме око Фріди художньо обробляє свій досвід боротьби з болісним дуалізмом свого світовідчуття і його ж подолання в собі, свої людські ностальгії і, нарешті, готовність піднестися в святі мучениці ».
У ролі Фріди Кало і Маріци — Крісті Кіпшидзе.
Куратор проекту – Ніна Бурневіч
www.ninaburnevich.com
У рамках виставки пройде чаювання-бесіда «Alter Ego у творчості жінки» на яку будуть запрошені відомі українські жінки-мистикині, а також лекція від автору проекту, Ірми Шарікадзе, на тему фотографії.