У суботу  28 березня о 13:00 у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва  ім. Романа Іваничука (пл. Ринок, 9) відбудеться презентація монографії "Між чоловіками. Жінки в українському націоналістичному підпіллі 1944-1954" Олени Петренко.

Дослідниця народилася в Тернополі, закінчила історичний факультет Київського національного університету ім. Шевченка, а згодом магістратуру Рурського університету в м. Бохум (ФРН). У 2015 році захистила дисертацію про участь жінок в українському націоналістичному підпіллі. У 2016 році координувала німецько-український усноісторичний проект «Десятиліття крайнощів. Етнічні чистки, примусові міграції, вигнання у спільнотах Галичини, Волині та Буковини (1939—1949)».

Олена Петренко: «Моя книга - це спроба включити в академічну дискусію питання співвідношення, тобто взаємовпливу та взаємовиключення, конкурентних історичних гранд-наративів, які стосуються історії ОУН і УПА: йдеться про "демонізацію" українського підпілля в повоєнні радянські часи та про "героїзацію" учасників ОУН і УПА у пострадянський час. Мене цікавили гендерні відмінності, які не можуть розглядатися поза політичним контекстом і які впливають на суспільні ієрархії, на розподіл влади, ресурсів та відповідальності.»

Контактна особа ‒ Тетяна Пилипець  067-47-631-91