Формальдегід - безбарвний газ з різким запазом, який має найвищу токсичність. Його у великій кількості використовують на підприємствах меблевої, медичної, лісової промисловості, він обов'язковий компонент пластмас і ДСП. А без ДСП, як відомо, неможливо виробництво сучасних меблів. Феноло-формальдегідні смоли роблять меблі дешевшими, але разом з тим небезпечною для життя і здоров'я людини, адже зміст їдкою маси становить до 18% ваги стружок. Ця маса безперестанку виділяє формальдегід, який негативно впливає на роботу дихальної, зорової, нервової систем і т.д. Власне, ця канцерогенна речовина пригнічує весь організм.

У кожній другій квартирі рівень формальдегіду в повітрі вище допустимої норми особливо якщо вона тільки куплена.

Ще одне джерело формальдегіду - панелі МДФ, лакофарбові матеріали і т.д. Найінтенсивніше формальдегід виділяється в теплому приміщенні з високою вологістю повітря. Процес виділення отрути посилюється поганою вентиляцією повітря, причому покупка дорогих меблів не рятує від формальдегіду отрути. Треба сказати, що дуже багато ізоляційні матеріали виділяють небезпечні для здоров'я речовини, проте формальдегід серед них безсумнівний лідер.

Крім меблів формальдегід міститься в стічних водах, в дощовій воді, в результаті чого навіть в повітрі утримується досить висока його концентрація - 0,01 мг / м3 і вище. Це дуже багато, і цей показник буває навіть вище в промислових зонах і великих містах. Та й як може бути інакше, якщо світовий обсяг формальдегіду в середньому становить 5 мільйонів тон.

Ще одне джерело формальдегіду - бензиновий транспорт. Разом з вихлопами цей ядучий компонент надходить в атмосферу, і ми цим дихаємо. Чем еще опасен формальдегид читайте здесь?

Вплив формальдегіду на людину

Отруєння формальдегідом не рідкість. Це токсична речовина викликає алергію, злоякісні пухлини, лейкемію і мутаційні зміни в організмі людини.

До найбільш небезпечних летких органічних сполук, яка згубно впливає на здоров'я людини, відносяться формальдегід, толуол, бензол, аміак, трихлоретилен і багато інших подібних їм речовини.

Як боротися з формальдегідом?

По-перше, уникати автомобільних заторів і намагатися не дихати вихлопними газами. По-друге, перевіряти якість меблів: всі елементи меблевої конструкції повинні бути заламіновані з усіх боків. По-третє, провітрювати житлове приміщення як можна частіше і не відвідувати промислові зони. По-четверте, обзавестися кімнатними рослинами, що поглинають формальдегід: папороті, хризантема кущова, драцена, плющ і т.д.