Для правильного розуміння багатьох процесів, що відбуваються у військовій справі, політиці, бізнесі і деяких інших областях діяльності людей важливо адекватно використовувати такі поняття, як тактика і стратегія. Детальніше читайте про збройні сили України на ресурсі під назвою Проектний офіс реформ.

У військовому мистецтві під тактикою прийнято розуміти комплекс заходів, що визначають теоретичну і практичну підготовку до бою. Вона передбачає аналіз ситуації, опрацювання деталей операції, заходи по підготовці та здійсненню бойових дій. При цьому враховується їх динамізм і мобільність в умовах наступальних та оборонних операцій, тактичних маневрів, безпосереднього бойового контакту з противником та ін

Це може ставитися до військовим з'єднанням і підрозділам різних видів збройних сил. Місцем реалізації тактичних задумок можуть бути простору на суші і на морі, в космосі і повітряному, а також інформаційному просторі. Тактика повинна враховувати накопичені досвідом способи дій з урахуванням наявного на озброєнні зброї, бойової техніки, засобів розвідки і радіоелектронної протидії, досвіду командирів.

Приклади грамотної тактики відомі з античних часів. Багато в чому вони пов'язані з високим рівнем культури взагалі, фізичним і духовним станом військ. Однією з давніх тактичних традицій було початок бойових дій сутичкою кращих бійців сторін. Потім з'явилися невеликі армії для наступу з кіннотою по флангах, які завдавали потужний удар по всьому фронту. З часом армії збільшувалися, і їх почали розділяти для зручності управління. З'явилися спеціалізовані частини для початку бою, прориву резерву. Тактика зазнавала значних змін з розвитком вогнепальної зброї.

Серйозними тактичними досягненнями відзначено початок XIX століття, коли Наполеон Бонапарт творчо переосмислив і реалізував кращі тактичні ідеї попередників. Він зумів з'єднати в одне ціле грамотну організацію бойового порядку, його потужні резерви, що завдають сильний удар у вирішальний момент бою. Їм масово застосовувалася кіннота, піхота, артилерія. На відповідальних напрямках головного удару використовувалася гвардія. Кожен удар починався із проведеною на відстані артилерійської підготовки. Він переходив у залповий і одиночний вогонь піхоти.

Особливістю сучасної тактики бою є мінімізація втрат від вогню противника, протидія його розвідки і ефективного управління частинами і підрозділами. При цьому головна роль відводиться захисту своїх військ з допомогою інженерних засобів. Тут особливу увагу приділяється грамотному використанню тактичних особливостей місцевості, морського, повітряного, космічного та кіберпростору.