Попри те, що багато звичайних людей і навіть експертів вважали криптовалюту «мильною бульбашкою», вона активно розвивається вже понад 15 років. І з кожним роком кількість криптовалют стає тільки більшою, як і кількість прихильників цифрових активів. 2021 року сукупний обсяг капіталізації криптовалют відповідав 1% глобальних фінансових активів, що свідчить про популярність цього фінансового активу.

Основними причинами популярності є децентралізована система, анонімність проведення транзакцій та відсутність контролю над грошовими потоками. Тим більше зараз купити криптовалюту стало значно простіше, досить просто скористатися обмінником Changeit або будь-яким іншим сервісом для обміну. Але для багатьох так і залишається загадкою, які фактори впливають на курс криптовалют. Спробуємо розібратися в цьому.

Від чого залежить курс криптовалют?

Слід зазначити, що криптовалюта – це децентралізований актив, тому зовнішнього регулятора як якоїсь компанії чи держави немає, тому вони схильні до високої волатильності. Їхня вартість визначається низкою факторів, які мають безпосередній вплив на неї. Але саме волатильність є інструментом, завдяки якому будуються торгові стратегії та способи трейдингу. Хоча вважається, що криптовалюта відрізняється незалежністю від фінансового ринку, є низка факторів, що впливають на курс.

Рівень попиту та пропозиції

Вартість криптовалюти залежить від інтересу трейдерів на неї. Основою ціноутворення будь-якого об'єкта фінансового ринку – це співвідношення між попитом та пропозицією. Цифрові активи не є винятком з правил.

Прикладом такої ситуації можна взяти 2020 рік, коли за один Bitcoin потрібно було заплатити до 42 000 доларів. Стрімке підвищення курсу було з тим, що більшість BTC вивели з транзакцій, у результаті було створено дефіцит найпопулярнішої криптовалюти. Аналогічна ситуація трапилася з другою за капіталізацією криптовалютної – Ethereum, коли 2021 року ціна на монету зросла до 1 600 доларів.

ЗМІ та соціальні мережі

Засоби масової інформації та соціальні мережі активно підігрівають інтерес до криптовалютних активів. Якби не активна робота ЗМІ, то ринок криптовалюти не був би настільки розвиненим. А коли впливові та знамениті люди говорять про криптовалюту, тоді попит активно зростає.

Яскравим прикладом цього є альткоїн Dogecoin, який коштував тисячні центи долара. Але після публікації у Twitter від Ілона Маска ціна стрімко почала зростати – одразу на 30%. Трейдери почали активно скуповувати криптовалюту, оскільки довірилися, як вони вважали, впливовому експерту в галузі криптовалюти.

Також прикладом впливу ЗМІ є публікація від Раю Даліо, який у листопаді 2020 року переглянув своє ставлення до Bitcoin. Він стверджував, що було б зручно отримувати зарплату у криптовалюті. Після цієї заяви мера Маямі ціна на криптовалюту почала різко зростати. Звичайно ж, трейдери не змогли пройти повз такі гучні заяви. Внаслідок цього почався справжній ажіотаж.

Але слід розуміти, що іноді самі представники певної криптовалюти роблять цілеспрямовану інформаційну кампанію. Основна мета – це підштовхнути трейдерів до продажу чи купівлі криптовалюти. Ціна на криптовалюту зростає, коли її починають активно купувати. Це те, про що ми говорили у першому пункті.

Простота майнінгу

Майнінг — це основний спосіб видобутку криптовалюти. І чим складнішим і дорожчим буде процес майнінгу певної монети, тим сильніше підвищується вартість криптовалюти та увага до неї. Саме з цієї причини кількість випущених токенів безпосередньо впливатиме на кінцеву вартість. Така ситуація сталася з Bitcoin, який останнім часом почало видобувати значно складніше, що зумовило підвищення вартості.

Розподіл монет

Емісія – це один із ключових факторів, який має безпосередній вплив на кінцевий курс криптовалюти. Деякі види цифрових активів мають обмежену емісію, наприклад Bitcoin. А деякі монети мають необмежену емісію – вони будуть випускатися у кількості, яку необхідно. В такому випадку набирають чинності такі принципи:

  • При правильному розподілі криптовалюти діятиме принцип децентралізації емісії, коли власники великої кількості монет не можуть диктувати свої правила та контролювати ринок.
  • У тому випадку, якщо неправильно розподіл криптовалюти та в одного учасника ринку значно більше активів, ніж у всіх інших разом узятих, тоді ціна стрімко падає за бажання великих учасників ринку продати свої активи.

Прикладом останнього принципу є криптовалюта Stellar. Розробникам монети у 2019 році довелося спали понад 54 мільярди монет зі 105 мільярдів існуючих. Їх назавжди вивели з обігу. Внаслідок цього вартість токена зросла миттєво на 1/5 від вартості, завдяки чому вдалося утримати ринок від падіння та залучити нових інвесторів до проєкту.

Слід зазначити, що то спалювання монет – це досить часта практика, що використовується розробниками системи. Це свого роду транзакції, але в один кінець вони просто перестають існувати. Операція аналогічно записується в блокчейн. Завдяки цьому трейдери можуть особисто переконатись у тому, що саджанні активи назавжди вийшли з обігу, а поточний курс валют є актуальним.

Функціональність та користь монети

На вартість має безпосередній вплив функціональність та користь від конкретної монети. Якщо вони приносять користь у певних моментах, тоді вона справді матиме попит. І, звичайно ж, вартість зростатиме.

Яскравим прикладом є криптовалюта Ethereum, на базі якої збудовано сектор DeFi. Ця криптовалюта буде необхідною для того, щоб проводити різні транзакції, робити монети SWAP із підключенням до децентралізованої платформи. Якщо монета не має користі, тоді її вартість не зростатиме і, можливо, незабаром цей токен зовсім пропаде.

І це лише 5 основних факторів, що впливають на курс криптовалюту. Попри свій децентралізований характер, очевидно, що є ціла низка факторів, які мають безпосередній вплив на те, як поводиться монета на ринку. Якщо ви плануєте займатися трейдингом, потрібно обов'язково звертати увагу на всі ці фактори, що дозволить залишатися у виграші.