Балету «Жізель, або Віліси» вже 170 років. Він належить до кращих творів відомого французького композитора, одного з основоположників романтичного балету Адольфа Шарля Адана (1803-1856). Сценарій балету написаний на основі старовинної легенди про віліс – померлих до весілля дівчат, які щоночі вгамовують свою пристрасть до танцю, бажаючи помститися всім, хто зустрінеться на шляху.

Прем’єра балету, створеного генієм Жюля Перро і завершеного Жаном Кораллі, відбулася на сцені Паризької опери 28 червня 1841р. і мала надзвичайний успіх. Жізель принесла європейську славу чарівній Карлотті Грізі, партію якої Ж.Перро створював, враховуючи особливості саме її обдарування. Партнером Грізі у ролі Альберта був Люсьєн Петіпа, старший брат Маріуса Петіпа.

У 1842р. балетмейстер А.Тітюс вперше показує балет в Росії з О.Андреяновою у головній партії. А у 1884р. на цій же петербурзькій сцені «Жізель» ставить Маріус Петіпа, взявши за основу хореографію французьких авторів балету. З того часу балет не зникає з репертуару імператорських театрів, тоді як на Заході виставу поступово забувають.