• Головна
  • Розпочалася Масниця 2024: народні традиції, що готувати в ці дні та які є заборони
09:05, 11 березня

Розпочалася Масниця 2024: народні традиції, що готувати в ці дні та які є заборони

Розпочалася Масниця 2024: народні традиції, що готувати в ці дні та які є заборони

За новим церковним календарем Великий піст у цьому році почнеться з 18 березня і триватиме до 4 травня. Масниця ж буде відзначатися у період з 11 по 17 березня. Дата святкування змінюється щороку і залежить від дати Великодня, проте традиції залишаються незмінними. Це – період примирення, частувань перед постом, а також можливість задобрити та закликати весну.

Масниця – це одне з найбільш радісних та веселих свят серед слов’ян. Свято розпочинається у неділю перед Великим постом, але весь тиждень перед постом також вважається святковим. Цей період часто називають Сирним тижнем через заборону споживання м’яса, але одночасно дозволяють та навіть рекомендують сири та інші молочні продукти.

Молочні продукти

Молочні продукти

Масляною це свято почали називати у 1960-х роках ХХ століття, до того свято називалося Масниця. Масляна походить від старовинного язичницького свята проводів зими, що зберігалося після прийняття християнства. Це перш за все багато ситної їжі, тому немає нічого страшного в тому, щоб в цей час поласувати, скуштувати різноманітні страви і не відмовляти собі ні в чому. Головною стравою на Масницю є, як відомо, млинці, які печуть кожного дня з понеділка. Також Масляна відома всенародним гулянням: це танці, співи, катання з гірок, на санчатах, спорудження масляного опудала, багаття тощо. 

Чому Масниця?Тому що в цей день споживали багато масної їжі. Це були сир, масло, вареники з сиром і маслом, звідси назва Масниця. Крім цієї, є дуже багато регіональних назв. Це і Колодій, і Запусти, Сирний тиждень, Сиропуст. 

Не забувайте підписуватись на наш Telegram-канал "Головні новини Києва - 44.ua", щоб не пропустити важливі події Києва, Київщини та України та завжди бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

Історія і традиції свята

У Масниці переплелись язичницькі традиції проводів зими та зустрічання весни, які наклались на православний церковний календар. Свято нагадувало неодруженим про важливість створення сім'ї, а спалене в кінці тижня солом'яне опудало – про перемогу весни над зимою. В Європі у цей період також відбувається щось подібне – карнавали.

Цілий тиждень перед Великим постом уже заборонялось їсти страви з м'ясом. Але на зміну їм приходили традиційні для України вареники, налисники, млинці зі солоними начинками, сирники та інші страви з молока, яєць і сиру.

Цікаво, що традиції української Масниці також відрізняються від Масляної. Наприклад, в Україні готують насамперед не млинці, а вареники з сиром, политі сметаною – це головна страва свята. Варять вареники і з іншими начинками. «Зачекайте вареники, прийде на вас Масниця», – каже українська народна приказка, а українські козаки свого часу жартували – мовляв, на Масницю навіть турки вареники їдять.

Коли починається і закінчується Масляний тиждень у 2024 році

Масляний тиждень у 2024 році розпочнеться у понеділок, 11 березня, і триватиме по неділю, 17 березня. З 18-го числа віряни починають дотримуватися Великого посту.

Що заборонено робити на Масницю

Масниця – свято веселощів, але важливо пам’ятати про обмеження, які діють під час Сирного тижня:

1. Роботи по дому рекомендується виконувати лише протягом перших трьох днів, під час Вузької Масляниці. З четверга до неділі краще утриматися від фізичної праці, за винятком готування.

2. Не залишайтеся вдома самотніми під час Масляного тижня. Це час для радісних прогулянок та розваг. Наші предки не схвалювали усамітнення в цей період.

3. Не відмовляйте гостям, якщо вони бажають вас відвідати. Приймайте гостей в чистому будинку (попередньо підготовленому протягом Вузької Масниці) і даруйте їм обід або вечерю. Крім того, не забувайте, що ви також можете відвідати когось із своїми привітами. Візити гостей – важлива традиція цього свята.

4. Утримуйтеся від переїдання. Переїдання в християнстві вважається гріхом, особливо в тиждень, що передує Великому посту. Якщо ви плануєте постити, то під час Сирного тижня варто уникати м’ясних продуктів і замінювати їх молоком, сиром, сирами, горіхами і сухофруктами.

5. Як і в будь-яке інше свято краще утриматися від сварок, суперечок, лайок. Недарма Масниця завершується Прощеною неділею, коли потрібно пробачити всіх своїх рідних та друзів.

6. Також за повір'ям не можна було прясти і шити в період Колодія, щоб молоко не скисло.

Також варто запам'ятати і інші важливі прикмети, які пов'язані з Масницею:

  • якщо млинці виходять пишні та красиві, то й рік буде щасливим і багатим на врожай, а якщо прилипають і рвуться – будуть труднощі;
  • хто на Масницю на частування скупиться, той за рік розориться;
  • першим млинцем згадують покійних родичів;
  • чим більше млинців напекти, тим більше сонячних днів доведеться зустріти цього року;
  • якщо зятю припали до душі тещини млинці, то вони проживуть цей рік у злагоді та взаєморозумінні;
  • несподівані гості на Масницю – щастя у домівці;
  • якщо на Масницю пробачати образи, – тим самим наближати у своєму житті оновлення;
  • а ще в народі вірили, якщо на Масницю мороз, то літо буде спекотним. А ось, якщо в цей період курка може напитися з калюжі, отже весна прийде рано і мине швидко.

Кожен день Сирного тижня має своє значення, а тому святкується за певними традиціями.

Понеділок – зустріч Масниці

В перший день свята збираються вдома, печуть млинці та ліплять вареники з різною начинкою. Також дозволялося ходити в гості чи приймати у себе рідню. На головній площі населеного пункту встановлювали опудало Зими.

Вівторок – Заграші

Зазвичай цього дня наші предки влаштовували оглядини. Адже батьки поспішали посватати дітей до початку Великого посту. Також проводили час у гуляннях, гостях.

Середа – Тещині млинці

Зять йшов у гості до своєї тещі, а вона пекла йому млинці. За кількістю та якістю частування можна було сказати, наскільки хорошими були стосунки у сім'ї. Вважалося, чим щасливішою цього дня буде теща, тим краще буде жити подружжя.

Четвер – широка Масниця, Розгуляй

Цього дня люди виходили на народні гуляння. Всі господарські та домашні справи намагалися завершити, щоб покататися на санях, відвідати ярмарку та пострибати через багаття.

П'ятниця – Тещині вечірки

Цього дня вже теща йшла в гості до зятя. Часто вона брала з собою родичів та подруг. А зять обов'язково опікувався своїми гостями, частував їх смаколиками, зазвичай млинцями і варениками.

Субота – Зовицині посиденьки

Заміжні жінки запрошували до себе в гості молодих дівчат, зокрема сестер своїх чоловіків, щоб вручити подарунки і нагодувати млинцями. Разом вони ворожили на майбутнє, веселилися.

Неділя – Проводи Масниці

У християн це свято ще носить назву Прощена неділя. Згідно з традицією люди, зустрівшись, говорять один одному "Пробач мені", а відповісти потрібно "Бог простить і я прощаю". Святкування закінчувалися спалюванням опудала Зими на вулиці та поминками покійників.

А ще в народі вірили, якщо на Масницю мороз, то літо буде спекотним. А ось, якщо в цей період курка може напитися з калюжі, отже весна прийде рано і мине швидко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новини #всі новини #свято #Масниця #млинці #традиції #заборони
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...