
Цікаві факти про текілу
Текіла — це мексиканський національний міцний алкогольний напій, який по праву посідає роль короля нічних клубів, дискотек і вечірок. Цю екзотичну горілку виробляють із соку блакитної агави. Нижче ми докладніше розповімо про популярний напій.

Особливості виробництва
Вони воістину унікальні. Перш ніж ви зважитеся купити текілу, дізнайтеся про них. Головний цікавий момент полягає в тому, що посадка, подальший догляд, а потім збір блакитної агави здійснюються винятково вручну. Роблять це люди, яких називають джимадорами (jimadores). Свій досвід роботи вони передають буквально з покоління в покоління.
Збирачі блакитної агави періодично зрізають листя, яке досягає висоти в кілька метрів. Причому беруть тільки центральні пагони. Робиться це для того, щоби зупинити раннє цвітіння і подальшу загибель рослини. У результаті вдається досягти повного дозрівання продукту.
Джимадор може визначити, коли рослина готова до збору врожаю. Тільки після цього з допомогою спеціального ножа він зрізає необхідне листя. Згідно зі статистикою щорічно збирають приблизно 300 млн стебел блакитної агави.
Доведено, що смак і аромат рослини різниться залежно від області вирощування. Наприклад, агава, вирощена в Лос-Альтосі, солодша. Водночас культура, вирощена в низинах, має трав'янистий смак і аромат.
Для довідки: вважається, що першу текілу виробили приблизно в XVI столітті. Рецептуру й технологію нібито створили іспанські конкістадори: вони переганяли сік блакитної агави, коли закінчилися запаси власного алкоголю.
Міцність напою
Вона може варіюватися в межах від 35 до 55%. Але, наприклад, у США на законодавчому рівні цей показник дорівнює 40%.
Хімія і текіла
У мексиканському алкогольному напої майже 300 хімічних сполук. Деякі з них утворюються в процесі ферментації соку блакитної агави. Летючі сполуки, які відповідають за смак і аромат напою, відносять до категорії органолептичних. Їхня концентрація збільшується за умови повільного процесу ферментації.
Сіль і текіла: звідки пішла традиція
Важливо знати, що на батьківщині кактусового напою — у Мексиці текілу п'ють у чистому вигляді без будь-яких добавок. В інших країнах є традиція вживати її з лаймом і сіллю. Вважається, що такий спосіб з'явився в розпал епідемії грипу. Люди в ті часи вважали, що у такий спосіб здійснюють профілактику вірусу. Здебільшого фахівці схиляються до того, що це фейк.
Також є щонайменше дев'ять інших способів пити текілу. Один із них — у складі коктейлів. А все необхідне для їхнього приготування можна купити в магазині важливих штук Маудау. Обов'язково дотримуйтесь пропорцій під час приготування коктейлів, щоб отримати очікуваний результат.