• Головна
  • Викликають опіки, отруєння, смерть:ТОП-5 небезпечних рослин, які ростуть в Києві
10:08, 2 серпня 2023 р.

Викликають опіки, отруєння, смерть:ТОП-5 небезпечних рослин, які ростуть в Києві

Викликають опіки, отруєння, смерть:ТОП-5 небезпечних рослин, які ростуть в Києві

Літом кияни прагнуть проводити більше часу на природі: в парках, лісах і т.д. Проте будьте обережними, адже там можуть рости небезпечні рослини, які здатні завдати опіків та іншої шкоди здоров'ю.

Сьогодні говоримо про ТОП-5 небезпечних рослин в Києві.

Борщівник Сосновського

Борщівник Сосновського відноситься до родини зонтичних і зовні дуже схожий на гігантський кріп. Його довжина може сягати 3 метри заввишки. Зустріти рослину можна будь-де: в лісі, на узбіччях доріг, у заплавах річок, на дачних ділянках і т.д.

Рослина небезпечна тим, що викликає сильні опіки на шкірі. Вона дуже підступна. Якщо ви доторкнетеся до неї чи сік борщівника потрапить на шкіру, то … нічого не відчуєте. Проте через декілька годин шкіра, уражена рослиною, почне червоніти і свербіти, а пізніше покриється пухирями.  В сонячні дні на шкірі може з'явитися опік 1 - 3 ступеня. 

Борщівник СосновськогоБорщівник Сосновського

Якщо сік борщівника все ж потрапив на шкіру, необхідно чим швидше витерти його тканиною, промити розчином води з содою,  та закрити шкіру від сонця.

Все тому, що  в борщівнику містяться особливі фотодинамічні активні речовини - фуранокумарини, які підвищують чутливість шкіри до ультрафіолетового світла.

Амброзія

Зараз почався сезон амброзії - небезпечної рослини, яка викликає сильні алергічні реакції у людей, схильних до них. Особливо небезпечна алергія на цей бур'ян  для алергіків, хворих на астму і курців.

Амброзія

Вовчі ягоди 

В серпні з'являються плоди вовчої ягоди - невеличкого чагарника, квітки якого мають рожевий чи зеленкуватий відтінок. Плоди можуть бути червоного, білого чи чорного кольорів. Всього 7-10 таких ягід можуть викликати смерть! Більше того, листя, кора сік рослини теж отруйні! І при контакті зі шкірою викликають дерматити, почервоніння і пухирі.

Вовчі ягодиВовчі ягоди

Вороняче око

Рослина виглядає безпечно і привабливо, та це ілюзія. Насправді в ній отруйно все: плоди, листя і коріння. Наші пращури вважали, що ця рослина - дієвий оберіг від злих чар і, навіть, чуми. Та навіть тоді ставилися до неї з підвищеною обережністю.

Вороняче око

Достатньо з'їсти всього 5 ягід, щоб отримати неприємні наслідки у вигляді печіння, нудоти, проносу та різі в животі. У разі отруєння потрібно прочистити шлунок і кишечник, і негайно звернутися до лікаря.

Ценхрус

Рослина відноситься до небезпечних карантинних бур'янів. Колючки ценхруса можуть проколоти шкіру кінцівок, та викликати запалення. Також плоди, що вкриті шипами, небезпечні для тварин, адже пошкоджують їх шкіру і можуть поранити ШКТ та ротову порожнину.

Ценхрус

Нагадаємо, що раніше ми писали про ТОП-10 укусів комах, які треба вміти розпізнавати - бджоли, ґедзі, мошки і не тільки.

Також писали про те, чим небезпечні кліщі для людей і тварин: симптоми та профілактика.

Ще більше важливих, актуальних та перевірених новин в Києва, столичного регіону та України читайте в нашому Telegram-каналі «Головні новини Києва – 44.ua».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#небезпечні рослини #Київ #борщівник #амброзія #вовчі ягоди
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...