• Головна
  • Чим небезпечні кліщі для людей і тварин: симптоми та профілактика
ЕКСКЛЮЗИВ
19:00, 20 липня 2023 р.

Чим небезпечні кліщі для людей і тварин: симптоми та профілактика

ЕКСКЛЮЗИВ
Чим небезпечні кліщі для людей і тварин: симптоми та профілактика

Літо у розпалі! Багато киян полюбляють проводити вихідні на природі. Гарний настрій, хороша компанія і жодних думок про небезпеку, яка може підстерігати в парку, лісі, чи на звичайному газоні.  Мова про іксодових кліщів, які є переносниками таких небезпечних хвороб, як кліщовий енцефаліт і бореліоз (хвороба Лайма). Та якщо випадки кліщового енцефаліту не виявляли в Україні вже кілька років поспіль, то хвороба Лайма досить поширена на території країни.

Очільник Держпродспоживслужби Києва Олег Рубан повідомив, що найбільше випадків хвороби Лайма лікарі фіксують у Києві, Львові та Криму.

Інфекціоніст Тетяна Кравець ексклюзивно для 44.ua розповіла, чим підступна хвороба Лайма, які вона має симптоми, та що робити, аби не захворіти.

Інфекціоніст Тетяна Кравець

Хвороба Лайма (кліщовий іксодовий бореліоз, лайм-бореліоз) - бактеріальне захворювання, яке передається кліщами. Вражає шкіру, нервову та серцево-судинну системи. Часто носить хронічний, рецидивуючий перебіг. 

Важливо розуміти основні аспекти хвороби, тому що вона може мати серйозні наслідки для здоров'я людини. 

Пік захворюваності припадає на період з квітня по липень, а потім знову хвороба активізується в жовтні.

Джерелом інфекції бореліозу є невеликі ссавці та деякі птахи, які являються годувальниками кліщів, переносників бореліозу. Не виключена можливість і інших переносників борелій, наприклад, гедзів, гнуса.

Людина не відчуває укусу кліща, оскільки його слина містить знеболюючу речовину. Саме тому важливо дотримуватись міри профілактики, про які ми поговоримо пізніше.

Кліщ

Кліщ

Borrelia burgdorferi - грам-негативна бактерія, що має дуже тонку спіральну структуру, має підвищений рух та може пересуватися шляхом скручування та розгортання свого тіла. Збудник здатний виживати в екстремальних умовах, таких як висока температура та низька вологість.

Зараження хворобою Лайма відбувається через:

  • кров при укусі кліща;

  • потрапляння продуктів життєдіяльності кліща на шкіру, з подальшим їх втиранням під час розчісування шкіри;

  • неправильне видалення кліща, через що збудник хвороби може потрапити в рану;

  • вживання в їжу сирого козиного або коров'ячого молока інфікованих тварин.

Інкубаційний період хвороби Лайма триває від 2 до 30 днів. В середньому перші прояви хвороби починають проявлятися через 2 тижні після зараження.

Симптоми хвороби Лайма

Умовно клінічну картину кліщового бореліозу можна розділити на 3 періоди.

Перший період триває близько тижня. Для нього характерні наступні симптоми:

  • головний біль,

  •  озноб, 

  • нудота, 

  • підвищення температури,

  •  болі у м'язах та суглобах, 

  • слабкість, 

  • швидка стомлюваність, 

  • сонливість, дратівливість.

Укус кліща

Бореліоз має своєрідний “маркер”, який чітко вказує на розвиток хвороби - еритему. Це червона пляма чи папула, яка виникає на місце укусу інфікованого кліща і часто супроводжується свербінням. Вона може мати округлу, овальну чи неправильно форму. Часто в центрі еритеми шкіра має світліший відтінок.

Еритема - підступна, адже може зберігатись протягом місяців, а може зникнути через декілька тижнів або навіть днів. Якщо пацієнт пропустив цей симптом (наприклад, укус був на спині), то діагностування хвороби значно ускладнюється, і можливе лише з допомогою лабораторних методів дослідження.

Еретема після укусу кліща, Відкриті джерела

Еретема після укусу кліща, Відкриті джерела

Якщо ж хвороба виявлена вчасно, та пацієнту призначене лікування - еритема зникає протягом 7-10 днів. Може залишати після себе лущення чи пігментацію.

Іноді на інших ділянках шкіри виникають «дочірні» еритеми. 

Важливо: алергічна реакція шкіри на укус кліща та кліщовий бореліоз - це різні речі. Алергія зникає протягом 1-2 днів після видалення кліща. Еритема може й не супроводжуватися підвищенням температури та інтоксикацією, і бути єдиним симптомом захворювання.

Якщо пацієнт не виявив еритему (а інших симптомів і не було) та не лікувався, то через 2-4 тижні починається другий етап. Хвороба “б'є” по здоров'ю серця та нервової системи.

З'являються наступні симптоми:

  • дуже сильний головний біль;

  • нудота;

  • блювота;

  • біль очних яблук;

  • світлобоязнь;

  • ригідність потиличних м'язів ( людина не може підборіддям наблизитися до грудини);

  • порушення сну та пам'яті;

  • емоційні розлади. 

  • можливе зниження ваги.

Ураження хворобою периферичних нервів проявляється корінцевими розладами чутливості у шийному, грудному, поперековому відділах хребта. 

Хворий може скаржитися на болі в серці. Неврологічні порушення у вигляді оніміння, поколювання чи відчуття ніби по шкірі повзуть “мурашки”, можуть носити періодичний характер - то виникати, то зникати.

Симптоми хвороби Лайма

Третій період може тривати від 2 місяців до 2 років від моменту інфікування. Характеризується ураженням суглобів. Хронічний перебіг хвороби може викликати повну або часткову втрату працездатності.

Важливо! Розділення на стадії є умовним. Симптоми проявляються залежно від індивідуальних особливостей пацієнта та його історії хвороб.

Профілактика

Щоб не “підчепити” хворобу Лайма важливо дотримуватись певних профілактичних рекомендацій:

  1. перебуваючи в лісах чи парках користуйтеся репелентами та спеціальними засобами, які відлякують кліщів. Розпилювати їх потрібно на відкриті ділянки шкіри та одяг. Зверніть увагу на склад! Він обов'язково має містити DEET (N, N-діетил-мета-толуамід).

  2. по можливості обирайте закритий одяг, якщо плануєте відвідати високоризиковані місця.

  3. після повернення з вулиці ретельно огляньте своє тіло. Кліщі можуть “ховатися” у таких місцях як пахви і область геніталій.

  4. Якщо ви виявили на шкірі кліща - зверніться до лікаря, який допоможе правильно його зняти та порадить додаткові обстеження.

Визначити самостійно, інфікований кліщ чи ні, неможливо! То ж після укусу варто відвідати лікаря-інфекціоніста. Виявлення хвороби на ранній стадії та прийом антибіотиків за певною схемою, допоможуть уникнути тяжких наслідків, про які ми говорили вище.

Та кліщі небезпечні не тільки для людей. В зоні ризику домашні улюбленці.

Розповідає ветеринарний лікар Анастасія Білоусова:

Ветеринарний лікар Анастасія Білоусова

Серед топ-сезонних хвороб у собак, рідше котів - захворювання, які переносяться за допомогою іксодових кліщів. 

Найчастіше активність кліщів припадає на осінь та весну, але зважаючи на потепління, нерідко активність відмічається взимку.

Кліщ кусає тварину і тим самим переносить збудників захворювання у її кров.

Захворювання, які виникають внаслідок кліщової інфекції, переважно вражають кровоносну систему і при несвоєчасному лікуванні можуть призводити до загибелі тварини.

Найнебезпечнішим захворюванням є бабезіоз. За 11 років моєї практики це захворювання, на жаль, не втрачає своєї актуальності. Не важливо чи це тваринка, яка живе в місті, чи в сільській місцевості - в зоні ризику всі. Часто власники повертаючись з прогулянок, приносять на одязі паразитів і тваринка, яка була в домі, стає мішенню для хвороби.

Збудник бабезіозу вражає еритроцити - клітини крові, які несуть кисень і забезпечують нормальний рівень гемоглобіну в крові. Чим довше тварина не отримує лікування, тим більше еритроцитів гине. Відбувається анемія, нестача переносу кисню до життєво важливих органів, інтоксикація. 

Як наслідок, домашній улюбленець може загинути від ішемічних процесів, гепатиту та гострої ниркової недостатності. При наявності такого симптомокомплексу, навіть лікування може не врятувати наших пацієнтів від ускладнень зі сторони внутрішніх органів та розвитку аутоімунних процесів. 

Кліщі і тварини

Також кліщі можуть переносити такі захворювання як бореліоз, ерліхіоз, анаплазмоз.

Для того, щоб уникнути захворювання, необхідно постійно обробляти свого улюбленця протипаразитарними препаратами. При дотриманні схеми обробок, ваша тваринка буде максимально захищена і здорова.

Якщо все ж таки тварина була не оброблена і ви зняли кліща, будьте уважними до самопочуття улюбленця. При перших ознаках порушення апетиту та апатії, шаткості задніх кінцівок і потемніння сечі, блювоти та проносу, необхідно звернутися до ветеринарного лікаря!

То ж дотримуйтесь мір профілактики, не забувайте про своїх улюбленців та насолоджуйтесь літнім сонечком.

Нагадаємо, що раніше писали про ТОП-10 укусів комахи, які треба вміти розрізняти.

Ще більше важливих, актуальних та перевірених новин в Києва, столичного регіону та України читайте в нашому Telegram-каналі «Головні новини Києва – 44.ua».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Кліщі #літо #хвороба Лайма #бореліоз #бабезіоз #чим небезпечні кліщі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...