• Головна
  • Книжки, розваги та Wi-Fi: ТОП-10 бібліотек Києва, які варто відвідати
08:31, 16 червня 2023 р.

Книжки, розваги та Wi-Fi: ТОП-10 бібліотек Києва, які варто відвідати

Книжки, розваги та Wi-Fi: ТОП-10 бібліотек Києва, які варто відвідати

Бібліотеки – це вже давно не сакральні сховища, де говорять пошепки та ходять навшпиньки. Тепер це громадські простори, куди можна прийти з компанією друзів або, наприклад, чотирилапим улюбленцем, влаштувати там фотосесії або кінопокази.

21 століття прийнято вважати ерою нових технологій і стрімкого розвитку в сферах науки, техніки та мистецтва. Але традиційні історичні здобутки нашої планети, що формувалися протягом сотень тисяч років завжди будуть корисними і незамінними в нашому житті. Сюди, звичайно, потрібно віднести бібліотеку. Отже, бібліотека. В нашому розумінні – це колекція книг або приміщення, де зберігаються книги. Насправді ж книгозбірня має дещо глибше значення. Це чарівне місце – особливий простір, з особливою енергетикою, настроєм, затишком. Ніщо не може замінити спілкування з книгою.

Мало хто знає, але бібліотека – це місце, де людина може знайти себе або пізнати світ. Навіть, не встигши переступити поріг, відчуваєте запах історичної культури та таємниць, які приховують в собі стародавні книги. А тиша – це той спокій, затишок, який не сплутаєш з будь-якою іншою тишею. Тиша бібліотеки – це потаємний вимір, в якому хочеться бути до того часу, поки не прочитаєш усі книги. Адже кожна нова книжка – це знайомство з цікавими героями, що можуть поділитися своїми вчинками, допомогти або порадити. Це задоволення покрите чимось незвичайним, проте вічним.

Розповідаємо вам про 10 бібліотек Києва, які неодмінно варто відвідати та обов’язково взяти книгу для прочитання.

Відкриває нашу добірку незвичайна бібліотека – це Центральна спеціалізована бібліотека для сліпих ім. М. Островського. Мета цієї столичної читальні – відкрити світ мистецтва, науки й культури незрячим та слабозорим людям. В Україні всього 6 подібних бібліотек, найбільша серед них – київська. Тут зібрано вже більше 200 тисяч книг, серед яких примірники рельєфно–крапковим шрифтом та шрифтом Брайля – рельєфно-крапковий тактильний шрифт, призначений для письма і читання незрячими людьми та тими, хто погано бачить, на аудіо та цифрових носіях і плоскодруковані видання.

Також тут працює інтернет-центр, де відвідувачам допомагають зайти до мережі й відшукати необхідні електронні ресурси. Потім їх можна відсканувати, відредагувати за допомогою брайлівського дисплея і роздрукувати на брайлівському чи звичайному принтері, або ж переконвертувати у формат MP3.

Бібліотека має аудіо сховище, де на полицях поряд книги Лесі Українки та Джоан Роулінг. Зараз бібліотека проходить етап відцифрування касетних записів. Записи вже є доступними в Інтернеті, але деякі необхідно зберегти хоча б заради голосу диктора.

Графік роботи: Пн-Чт – 09:00-15:00, ПТ – 09:00-15:00, СБ-НД – вихідні.

Адреса: Печерський узвіз, 5.

Оціум 51 – бібліотека на Русанівці – це успішний приклад того, як стара бібліотека «поруч із будинком» трансформується у публічний простір. У 2015 році вона перемогла у конкурсі проектів «Best Urban Social Startup», але виграних коштів вистачило лише на базовий ремонт приміщення. Активна громадськість Русанівки знайшла спонсорів для того, щоб завершити розпочату справу.

У бібліотеці світло та затишно. Праворуч від входу можна розташуватися з книгою на диванах або в кріслі-гойдалці. Зліва лежать крісла-груші. У просторому залі є кілька столів та екран для проектора. Тут за ноутбуками працюють гості. Поки діти у школі, простір належить лише дорослим.

У бібліотеці переважно мистецька література. Усі книги доступні для відвідувача на двох поверхах бібліотеки – просто обираєте ту, до якої лежить душа.

Оціум 51 бібліотека на Русанівці

Оціум 51 бібліотека на Русанівці

Основна аудиторія – це активна молодь та школярі Русанівки, які не лише читають, а й беруть участь у фестивалях та конкурсах. Тут же відбуваються інклюзивні читання. Спеціальних книг придбали на виручені кошти після благодійного заходу «Відкрий своє серце». Для найменших – є окрема колекція дитячих книжок та свій зал із дошкою, крейдою та пуфами.

Адреса:вул. Ентузіастів, 51/24.

Графік роботи: Пн-Пт – 10:00-19:00, Сб – 10:00-18:00, Нд – вихідний.

Умови відвідування: безкоштовно за пред'явленням паспорта/учнівського квитка.

Ця бібліотека може похизуватися не одним най-. Бо вона найвідоміша, найбільша в Україні та одна з найбільших національних читалень у світі. І це Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського. Книжкових скарбів тут – більше 15 мільйонів одиниць, а щоденна кількість відвідувачів – близько однієї тисячі людей.

Що тішить тут особливо? Про нові надходження паперових книг можна дізнатися на офіційному сайті бібліотеки. До того ж, на ньому є й електронний розділ, де викладена у вільний доступ науково-інформаційна база даних читальні. Крута і надзвичайно корисна річ для усіх студентів.

Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського

Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського

Окрім місії найграндіознішого українського книгосховища, тут також часто проводяться міжнародні наукові конференції, мистецькі виставки та різноманітні соціальні проекти. У бібліотеці можна отримати доступ до зарубіжних баз наукової інформації.

Графік роботи: Пн, Ср, Пт – 09:30-15:30, Вт-Чт – дистанційний режим, Сб-Нд – вихідні дні.

Адреса: проспект Голосіївський, 3.

Ми маємо Telegram-канал «Головні новини Києва – 44.ua». Скоріше долучайтесь та читайте новини Києва, Київщини та України, щоб завжди бути в курсі та нічого не пропустити.

Науково-технічна бібліотека імені Г. І. Денисенка. За цією назвою ховається бібліотека легендарного Київського політехнічного університету. Вона одна з найстаріших (їй більше ста років) та найбільших у Києві. 6 поверхів, п’ятнадцять читальних зал та більше 3 мільйонів примірників – читальня вражає своєю масштабністю з першого погляду.

Радимо обов’язково зазирнути до зали з рідкісними та цінними книгами та роздивитися настінні портрети князів Київської Русі, видатних вчених та геніїв з українським корінням із колекції «Українці у світі».

Окрім того, що тут можна на добу зависнути з книжкою, читальня ще й працює як студентський коворкінг, де регулярно проходять лекції, майстер-класи, творчі вечори, презентації, фотосети та навіть заняття з йоги.

Графік роботи: Пн-Пт – 09:30-17:30, Сб-Нд – вихідні дні.

Адреса: проспект Берестейський (колишній проспект Перемоги), 37.

У бібліотеці «Києво-Могилянської академії» вас чекають просторі зали з килимовим покриттям, сучасні меблі, картини та об'ємні постери, високі зелені рослини у горщиках та вікна майже на всю стіну.

Є зонування: потрапив у червону зону – мовчи, у жовтій дозволено спілкування, зелена – для веселощів, де можна і сміятися, і бурхливо щось обговорювати. Тут відбуваються перегляди кінофільмів та нічні читання.

Графік роботи: Пн-Пт – 09:00-18:00, Сб-Нд – вихідні дні.

Адреса: вулиця Григорія Сковороди, 2

Наступне сховище книг – це Національна бібліотека України для дітей. Проєктували будівлю в стилі модернізм архітектори Будиловський та Цейтліним. Ззовні будівля нагадує розгорнуту книжку, має футуристичні конструкції, витвори з кераміки, панно. У бібліотеці для дітей багато залів – театральний гурток з ляльковим театром, для розвитку мовлення, літній кольоровий дворик для читання, музична зала.

На другому поверсі література розподілена на зали дошкільної та шкільної програми. У коридорах представлені роботи ілюстраторів та книги, для яких вони малювали. Також на цьому ж поверсі розташувалася біла хай-тек кімната з сучасним обладнанням, мовним клубом та книжками на іноземних мовах.

Графік роботи: Пн-Пт – 08:30-18:00, Сб – вихідний день, Нд – 09:00-17:30.

Адреса: вулиця Януша Корчака (колишня Баумана), 60.

Медіатека Французького культурного центру. Ця бібліотека задовольнить інтелектуальний попит читачів, який цікавляться авторами Франції чи хочуть почитати книги французькою мовою. Це читальня для тих, хто вчить французьку або ж просто обожнює країну Монмартру, Коко Шанель та Каннського кінофестивалю. Практично усі примірники тут мовою Бодлера, проте є й один стелаж українських перекладів.

Медіатека на те й медіа, що тут не лишень друковані видання, а й аудіовізуальні матеріали французькою. Зокрема, вся перша зала присвячена саме музиці та кіно. У другій – можна зайти в мережу та ознайомитися з електронними примірниками, а третя – сподобається найменшим, адже тут облаштували дитячий куточок.

Тут у медіа теці Французького культурного центру, звичайно, багато французької літератури, причому як мовою оригіналу, так і українськими перекладами.

Проводяться такі заходи, як «Розмовний клуб», «Година казок», «Літературний чай».

Графік роботи: Пн-Пт – 08:30-20:00, Сб – 10:00-20:00, Нд – вихідний.

Адреса: вулиця Гончара, 84

А ось у цій читальні, що входить до складу Наукової бібліотеки «Києво-Могилянської Академії», відшукати книжку українською просто неможливо. Усі видання (як друковані, так і мультимедійні) – виключно англійською. Мова йде про Американську бібліотеку імені В. Китастого. Проте їх надзвичайно багато і на різний смак. Тут знайдуть що почитати і прихильники художньої і любителі спеціалізованої літератури.

Читальня поділена на три зони, що додає зручності відвідувачам. У зеленій можна поласувати чимось смачненьким, поговорити з друзями або ж подивитися кіно. У жовтій можна розмовляти, але їсти заборонено. А в червоній тільки читають та досліджують.

Графік роботи: Пн-Чт – 09:00-18:00, Пт – 10:00-19:00, Сб-Нд – вихідні дні.

Адреса: вул. Волоська, 8/5.

У публічній бібліотеці імені Лесі Українки є електронний каталог, комп'ютерний зал, відділ мистецтв, у якому проходять спектаклі, та відділ літератури іноземними мовами. У цьому відділі зберігається найбільша у Києві кількість художньої та професійної літератури іноземними мовами – понад 40 000 екземплярів.

Англійську, німецьку, польську, французьку, чеську, іспанську, угорську, болгарську, румунську, сербську та інші – за «книжковими та журнальними скарбами» цими мовами ви можете полювати тут.

Графік роботи: Пн-Чт – 11:00-19:00, Пт-Сб – вихідні дні, Нд – 11:00-18:00.

Адреса: вулиця Олександра Кониського, 83-85.

І останні бібліотека в нашій добірці – це Міська спеціалізована молодіжна бібліотека «Молода гвардія». Її можна сміливо назвати бібліотекою мрії! Чому? Бо заклад йде в ногу з часом, відповідаючи на всі запити молоді. Окрім традиційних послуг, тут ви можете отримати консультацію юриста, відвідати кабінет профорієнтації для старшокласників, клуб «Читати модно» чи дискусійний клуб «Книжкові бесіди», взяти участь у різноманітних майстер-класах і творчих зустрічах.

Секрет такого успіху – у поєднанні інформаційних технологій та традиційного читання. Тут не бояться модних гаджетів, а навпаки, вчать грамотно ними користуватись. У цій бібліотеці працює відкритий WI-FI та є можливість підзарядити гаджети, але вам не захочеться сидіти у соціальних мережах. Справа у величезному книжковому фонді – понад 100 000 класичних та сучасних творів.

Тут вам запропонують також додаткові послуги: можливість резервування книг, велопарковка, окуляри, парасолька на випадок дощу, кондиціонер, ігротека, кіноперегляди.

Графік роботи: Пн-Чт – 10:00-19:00, Пт, Сб ­– вихідні дні, Нд – 10:00-17:00.

Адреса:вул. П. Скоропадського, 49б.

Досить асоціювати бібліотеки з чимось нудним, застарілим та неактуальним. Сучасні публічні читальні – це вже не тільки сховища книжкових скарбів, а й справжні соціокультурні центри. Крім того, бібліотека – це не лише місце інтелектуального розвитку, а ще й естетично красива будівля та приміщення. Завітайте та переконайтесь самі!

Раніше ми розповідали про комунальні кінотеатри Києва, в яких ви отримаєте велику кількість переваг – якість картинки та звуку, широкоформатний екран, зручні, досить м'які сидіння, а також можливість піти на кіносеанс з друзями, сім’єю або на побачення.

Також зібрали для вас добірку коворкінгів на лівому та правому берегах Києва, куди ви можете піти попрацювати, якщо вдома довго немає світла, а всі ґаджети вже розрядились.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новини Києва #новини #бібліотека #книги #підручники #робота #фонд #співробітники
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...