• Головна
  • "Зеленка", Лиса гора, будинок Сулими: ТОП-5 загадкових місць Києва
08:31, 2 листопада 2022 р.

"Зеленка", Лиса гора, будинок Сулими: ТОП-5 загадкових місць Києва

"Зеленка", Лиса гора, будинок Сулими: ТОП-5 загадкових місць Києва

Київ - старовинне місто, сповнене таємниць та загадок. Тут чимало місць, про які ходять страшні легенди - про привидів, духів й іншу "нечисту силу".

Журналісти 44. ua розкажуть про 5 загадкових місць у столиці.

Зелений театр

"Зеленка", Лиса гора, будинок Сулими: ТОП-5 загадкових місць Києва, фото-1

Зелений театр у центрі Києва, або "Зеленка", як його називають шанувальники – одне з улюблених місць екстремалів, романтиків і всіх, хто хоче трохи полоскотати собі нерви. Він був збудований на руїнах Нової Печерської фортеці середини 19 століття.

Усередині підпірних стін є галереї і бійниці. Нижня стіна призначалася для оборони підходів до Миколаївського ланцюгового мосту, який не зберігся. Цікаво, що військові дії тут ніколи не велися. На початку 20 століття фортецю почали використовувати як склад.

Територія, де зараз міститься Зелений театр, у всі часи була овіяна містичними історіями та переказами про примар. Існує навіть легенда про Хазяїна, який досі живе на тутешніх пагорбах. А ще колись тут прогулювався Михайло Булгаков.

"Зеленка", Лиса гора, будинок Сулими: ТОП-5 загадкових місць Києва, фото-2

У 1949 році ця територія стала кінотеатром, а до її будівництва доклали руки й німецькі військовополонені. В 1960-ті роки театр загорівся від блискавки. Його відбудували лише через 18 років.

На території були зняті деякі кадри фільмів "Сталкер" А. Тарковського, фільм-детектив "Тупик", режисера Кохана.

"Зеленка", Лиса гора, будинок Сулими: ТОП-5 загадкових місць Києва, фото-3

Щоліта старовинний амфітеатр перетворюється на майданчик для концертів, дискотек і неформальних "тусовок". Однак головні таємниці приховані в глибині – серед зловісних підземелль Печерської фортеці, у вотчині привидів і відчайдушних мисливців за ними.

Дістатися до "Зеленки" можна, спускаючись вниз по доріжці від станції метро "Арсенальна".

Лиса гора на Видубичах

"Зеленка", Лиса гора, будинок Сулими: ТОП-5 загадкових місць Києва, фото-4

Лиса гора на Видубичах – одна з найбільш загадкових пам'яток столиці України.

Езотерики вважають гору місцем, де загадуються бажання, місцем сили та входом у потойбічний світ, а геофізики вважають, що в її околицях пролягла найпотужніша геопатогенна зона Києва. Вона бере початок від самої височини і простягається до Лівого берега Дніпра.

Кажуть, що ще до запровадження християнства на Русі існувала якась незвідана нині релігія. Жерці жили у підземеллях, там же зберігали книги та золото. Згодом на гору прийшли християнські ченці, збудували тут підземний монастир, і таємними ходами пов'язали його з Печерською Лаврою.

Та навіть після того, як в 1870-х її освятили і звели на ній форт Київської фортеці, гора залишалася "темним" місцем і продовжувала збирати дьяволопоклонників на чорні меси.

"Зеленка", Лиса гора, будинок Сулими: ТОП-5 загадкових місць Києва, фото-5

Тут виконували смертні вироки, а страчених, звичайно, тут і ховали. Також розповідають, що за часів Хана Батия у печерах були живцем замуровані тисячі людей. Подейкують, що саме це впливає на енергетику цього місця.

"Зеленка", Лиса гора, будинок Сулими: ТОП-5 загадкових місць Києва, фото-6

Навіть зараз на Лисій горі розташовано капище з ідолами, де донині збираються сучасні язичники Києва.

Будинок Петра

"Зеленка", Лиса гора, будинок Сулими: ТОП-5 загадкових місць Києва, фото-7

У Києві на Подолі знаходиться старовинна будівля, яку в народі називають "Будинком Петра І".

За переказами та міськими легендами, у 1706 році під час свого візиту до Києва саме у цьому будинку на Костянтинівській і зупинявся Петро I. А приймав царя сам Гетьман Іван Мазепа.

Загалом у Києві цар провів півтора місяці – з липня до середини серпня 1706 року. 

Втім, чи був російський імператор в стінах цього будинку, достеменно не відомо. Адже єдиною відомою згадкою про місце перебування Петра в місті є запис у щоденнику царя – він писав, що один тиждень жив у митрополита в Києво-Печерській лаврі.

"Зеленка", Лиса гора, будинок Сулими: ТОП-5 загадкових місць Києва, фото-8

Саму ж будівлю спорудили наприкінці 17 – на початку 18 століття. Спочатку вона належала відомому київському війту Яну Биковському. Згодом його онук Леонтій розпочав розбудову будинку під 10 кімнат, але виїхав із міста та залишив її недобудованою.

Роботу закінчив київський архітектор Іван Григорович-Барський. Тоді біля будівлі зробили двоповерхову прибудову.

"Зеленка", Лиса гора, будинок Сулими: ТОП-5 загадкових місць Києва, фото-9

Після завершення ремонту в 1791 році там розмістили психлікарню, де лікували залежних від алкоголю та людей із психічними розладами. Саме у цьому будинку утримували під вартою відомого українського композитора Артемія Веделя.

Згодом в ньому розміщувалися установи, пов'язані з благодійністю та освітою – міське училище наказу громадської опіки та дитячий Олександрівський притулок.

Будиночок Петра пережив кілька сильних пожеж, після яких його ремонтували та добудовували.

Будинок Сулими

"Зеленка", Лиса гора, будинок Сулими: ТОП-5 загадкових місць Києва, фото-10

Будинок на вулиці Лютеранській 16 теж має загадкову історію. Його називають "Сулимівка", за прізвищем першого власника, померлого купця Сулими. Начебто у вікнах верхнього поверху цього будинку не раз помічали таємничу білу фігуру, а ночами чули страшний дикий регіт з горища.

Це був один із перших палаців столиці. Однак його будівництво, розпочате в 18 сторіччі, проходило дуже повільно. Наче хтось заважав цього будівництву. Потім несподівано загинув купець Сулима, який був замовником будівництва. Подейкували, що він був убитий.

"Зеленка", Лиса гора, будинок Сулими: ТОП-5 загадкових місць Києва, фото-11

Будинок Сулими добудували, але радував своїх власників він недовго, адже згорів дотла. Його спробували відновити та колишньої краси і величі досягти вже не вдалося. Ходили навіть чутки, що в будинку оселився привид купця, який не міг мирно заспокоїтися після того, як його дружина вдруге вийшла заміж.

З 2000-х років будівлю було віддано під офіси та магазини.

Кам'яний лабіринт на Оболоні

"Зеленка", Лиса гора, будинок Сулими: ТОП-5 загадкових місць Києва, фото-12

Кам'яний лабіринт "Подорож в себе" знаходиться на Оболонській набережній, біля церкви. Це перший і поки єдиний в Києві лабіринт для роздумів. Кажуть, що якщо пройти кам'яну доріжку від початку і до кінця, можна знайти рішення будь-якої проблеми. Відповідь сам прийде в голову в кінці шляху.

Лабіринт з'явився завдяки ініціативі творців "Академії реального життя" і був відкритий 25 травня 2013 року. Він цілодобово доступний для відвідування.

На табличці вказано, що необхідно налаштуватись на хвилююче вас питання і неспішно увійти в лабиринт.

Фото: з відкритих джерел

Це лише невелика частина тих містичних, цікавих та загадкових місць, якими славиться столиця. В наступних матеріалах розкажемо про легендарний замок Річарда, Будинок з привидами, Замкову гору та інші місця, про які ходять містичні легенди. 

Вас також може зацікавити: Київ 100 років тому і сьогодні: машина часу у світлинах

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ # Київщина #війна #новини #сьогодні #ТОП-загадкових місць Києва #містичні місця
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...