• Головна
  • Ігор Довбань: Маю чіткий план, як перетворити Солом’янський район в сучасне та комфортне місце для кожного
Политические новости
15:00, 23 жовтня 2020 р.

Ігор Довбань: Маю чіткий план, як перетворити Солом’янський район в сучасне та комфортне місце для кожного

Политические новости

До місцевих виборів-2020 у Києві залишились лічені дні. Кандидати з різних політичних сил знайомляться з виборцями, нагальними проблемами територіальної громади, які потрібно вирішити, та шукають діючі методи для реалізації нових масштабних проектів з розвитку Києва. Від Солом’янського району у команді партії «УДАР» Віталія Кличка в Київраду йде батько та чоловік, кандидат юридичних наук та керівник багатьох великих колективів Ігор Довбань.

В інтерв'ю він розповів, яких успіхів досягнув Солом’янський район протягом останніх шести років, які проблеми наразі існують та що перетворить Солом’янку в ще кращий та комфортніший район для кожного.

Відомо, що в 2019 році Ви залишили посаду очільника Солом’янського району. Розкажіть, чому було прийняте таке рішення?

Насправді, голови райдержадміністрацій призначаються Президентом і термін їх повноважень спливає разом із завершенням президентського терміну. В моєму випадку це відбулось у 2019 році, і я залишив посаду відповідно до вимог чинного законодавства. Але не без жалю, бо багато було зроблено, однак ще більше гарних проектів не встиг завершити.

Солом’янський район – мій дім. Тут я виріс, здобув освіту і зустрів майбутню дружину, з якою зараз виховуємо сина і трьох доньок. Тому, зваживши власні сили і практичний досвід управління в Солом’янському районі, знаючи його проблеми зсередини та маючи чіткий план дій, я прийняв рішення представляти інтереси громади району в Київраді. І мер Києва Віталій Кличко мене в цьому підтримав.

Для багатьох жителів основним питанням залишається сфера ЖКГ. Які плани в цьому напрямку?

Хоч ми формально наймолодші серед інших адміністративних районів Києва, наш житловий фонд є одним із найстаріших у місті. Переважна більшість будинків на Солом’янці була зведена 60-70 років тому. І десятиріччями ремонти в них проводились по мінімуму. До прикладу, в 2013 році в будинках було виконано всього 13 капітальних ремонтів на суму 1,8 млн грн. Кількість смішна і плачевна водночас.

Тільки завдяки суттєвому збільшенню фінансування протягом 2015-2020 років на сферу ЖКГ, обсяги ремонтних робіт зросли в рази. За цей період в будинках нашого району було здійснено 2183 капітальних ремонтів за різними видами робіт загальною вартістю 548,6 млн грн. Це утеплення фасадів, заміна вікон, ремонт покрівель, сходових клітин, прибудинкових територій та багато іншого.

Коли я обійняв посаду голови Солом’янської РДА, то, насамперед, взяв участь у позачерговому засіданні Київради, та відстояв заплановані районом ремонтні роботи на 2019 рік. Як результат, було проведено 406 капремонтів в житловому секторі загальною вартістю 129,5 млн грн. З них 146 – це об’єкти з масштабного оновлення дворів та міжквартальних проїздів. Багато це чи мало? Це в 10 раз більше, ніж у 2015 році.

Моїм першочерговим завданням є реновація всього житлового фонду району, а також комплексний ремонт дворів та міжквартальних проїздів, які цього потребують. Окрім того, прагну повністю замінити старе освітлення у дворах на сучасне світлодіодне. Це питання актуальне для багатьох наших мешканців та взагалі для бюджету району: LED-освітлення більш економічне в утриманні та обслуговуванні.

А як щодо освітньої сфери, де також немало старих будівель навчальних закладів?

Освітня галузь займає значну частину втілених нами проектів – це навчально-виховний комплекс «Ерудит» та дитячий садочок №383, який майже 20 років стояв покинутий, численні реконструкції дитячих садочків і півтисячі капітальних ремонтів закладів освіти. Сюди входить ремонт приміщень, фасадів, їдалень, дворів, заміна вікон та оновлення покрівель.

Як батько чотирьох дітей, я також добре розумію важливість безпеки навчання. Тому у 2019 році в усіх закладах освіти ми встановили цілодобову «тривожну кнопку».

Важливим є розвиток дітей з особливими потребами – і до 2020 року ми майже вдвічі збільшили кількість класів та груп з інклюзивною формою навчання.

Цілком реально повністю розв'язати проблему черг в садочки. Так, сьогодні відкрито сучасний дитячий садочок на б-рі Вацлава Гавела, 81. Раніше за цією адресою стояла покинута будівля, яка ще 40 років тому повинна була стати дошкільним закладом. Новозбудований садок має енергоефективність класу В із найсучаснішими утепленням, системою опалення та вентиляції. Для спокою батьків тут працюватиме новітня система зовнішнього та внутрішнього відеоспостереження, охоронна сигналізація та домофонний зв’язок на вході.

Також у закладі буде басейн для плавання, спортивна та актова зали, просторі харчовий та медичний блоки, кабінети логопеда та психолога. Для доступності відвідувачів заклад облаштують пандусами, ліфтом і заїздами з пониженням бортових каменів.

В планах – сприяти якнайскорішому завершенню реконструкції сучасної школи №22, де роботи зараз на фінальній стадії, а також дитсадків на вул. Генерала Тупікова, 27 та на просп. Повітрофлотському, 40-А.

Чи плануєте продовжувати розвивати спортивне життя, зокрема велосипедну інфраструктуру в районі?

Будучи в 2019 році головою Солом’янського району, добре пам'ятаю, як кипіла робота з реконструкції стадіону на вул. Ушинського, 32. У підсумку жителі отримали сучасний спортивний комплекс площею 10 тисяч кв. м. На території було споруджене футбольне поле з безпечною огорожею, влаштовані бігові доріжки, баскетбольний і волейбольний майданчики. Трохи нижче розмістили майданчик для стрибків у довжину, смугу перешкод та вуличні тренажери.

До речі, вуличні тренажери та воркаут-майданчики просто неба, які сьогодні активно встановлюються, є гарною альтернативою різним фітнес-клубам. Тільки минулого року на території Солом’янського району біля житлових будинків влаштували 40 таких зон для занять спортом.

Будемо й надалі створювати нові спортмайданчики, розвивати велоінфраструктуру, перетворювати стадіони на мультифункціональні комплекси, а спортивні школи – в місця активного дозвілля нашої молоді. Серед найближчих таких планів: реконструкція будівлі майстерні Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи на вул. Преображенській, 17, яка дозволить одночасно приймати 250 юнаків, та влаштування веломаршруту «Солом'янка – Центр».

Солом’янський район – це потужний транзитний район, де проходять головні транспортні артерії міста. Чи можливо оптимізувати транспортні потоки, як розв’язати проблему заторів?

Немає нічого неможливого, якщо займатись не політичними ігрищами, а конкретними проектами і доводити їх до кінця. Хоча, дійсно, проблема транспорту непроста. Нормальний рух – це об’єктивна потреба жителів, як нашого району, так і міста загалом. Тому необхідно привести транспортну інфраструктуру району до сучасних вимог.

В рамках району проекти, спрямовані на розвантаження Чоколівського бульвару та Кільцевої дороги. Цього можна досягти шляхом продовження вул. Суздальської до Повітрофлотського проспекту з будівництвом шляхопроводу через залізничні колії. Також прагнемо реалізувати не менш значущий проект зі спорудження тролейбусної лінії від аеропорту «Київ» до метро «Теремки» та завершити дорогу від просп. Валерія Лобановського до аеропорту «Київ».

Враховуючи коронакризу, тема охорони здоров’я сьогодні – чи не найактуальніша. Розкажіть про реалізовані проекти у сфері медобслуговування та які наступні плани?

Протягом останніх років для поліпшення якості надання послуг в медичних установах району відремонтовано Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 на вул. Солом’янській, 17, дорослу поліклініку на просп. Л. Гузара, 3 та стаціонар дитячої клінічної лікарні № 4, що в Медмістечку. В останньому, до речі, також відремонтували два басейни, які не працювали, уявіть тільки, 15 років.

У 2019 році в мікрорайоні Жуляни комплексно відремонтували амбулаторію загальної практики – сімейної медицини №10.

Зараз на черзі – реконструкція будівлі Київської міської клінічної лікарні №6 з розміщенням лікарні швидкої медичної допомоги «Правобережна». Мало хто знає, але лікарня №6 є найбільшою лікарнею на правому березі Києва. Ця багатопрофільна установа приймає пацієнтів з трьох столичних районів – Солом'янського, Святошинського та Голосіївського. Тут надають не тільки планову медичну допомогу, а й невідкладну допомогу 24 години на добу. Тому плануємо уже в 2022 році розмістити в її стінах нову лікарню швидкої допомоги, яка стане поки єдиною лікарнею такого плану на правому березі Києва. Такий проект дозволить забезпечити максимальну доступність, швидкість і якість для усіх пацієнтів – дорослих та малих.

Також надважливо провести реконструкцію будівлі відділення екстреної (швидкої) медичної допомоги №12 на вул. Джеймса Мейса, 3.

Для багатьох жителів району гарячі теми – реконструкція Солом’янського ландшафтного парку та ситуація навколо Протасового яру, який відстояли від забудови. Що там сьогодні відбувається?

Насправді, багато зусиль докладено для того, щоб в 2019 році реконструкція Солом’янського ландшафтного парку була відновлена. Будучи ще головою району, було проведено не одну зустріч з громадою, замовником реконструкції і підрядником, щоб один з найбільших парків Солом’янки врешті-решт став сучасним та комфортним для кожного киянина.

Напередодні там побував. Робота кипить. У парку вже влаштували 1500 кв.м. нових доріжок, облаштували монолітом чаші фонтану та трансформаторної підстанції, проклали систему водопостачання фонтану. Зараз ведуться роботи на центральних сходах та проводиться озеленення території.

Окрім реконструкції вхідної групи та фонтану, тут також передбачені дитячий та спортивний майданчики, місця для пікніків, вигулу собак, а також велопарковка. Це буде зроблено в рамках другої та третьої черг.

Що ж до Протасового яру, то після відвоювання у забудовника території плануємо там створити сучасний ландшафтний парк, який забезпечить зелений простір від подібних зазіхань. Ще прагнемо створити ландшафтний парк на території «Совської балки».

Загалом протягом останніх років в районі проведено реконструкцію та капітальний ремонт парку на вул. Героїв Севастополя, 42, парків «Супутник», «Юність», «Парк захисників України», а також «Відрадний», що став візитівкою Солом’янського району. Ще з’явилось близько 20 нових скверів.

Важливо зберегти цю тенденцію, продовжувати реконструкцію існуючих об’єктів та розбудову нових. Це стосується не лише об’єктів-візитівок, але і прибудинкових територій. В планах з десяток адрес, де ми хочемо створити нові сквери для комфорту жителів. Для цього враховуємо пропозиції мешканців для наших спільних наступних кроків.

Переконаний: чим більше нас, небайдужих до життя району людей, – тим більше гарних справ ми зможемо для нього зробити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...