• Головна
  • Як викладачам у школі допомогти дітям, які зазнають булінгу
Новини компаній
12:56, 25 березня

Як викладачам у школі допомогти дітям, які зазнають булінгу

Новини компаній
Як викладачам у школі допомогти дітям, які зазнають булінгу, фото-1

Булінг у шкільному середовищі — це не просто дитячі витівки, а складна, серйозна проблема, яка потребує негайного, уважного та компетентного підходу з боку педагогів та адміністрації школи. Це поведінка, що охоплює залякування, образи, ізоляцію та навіть фізичну агресію до слабших.

Психологиня Марія Сичинська підкреслює, що “жертвами знущань часто стають діти, які вирізняються своїми особливостями — чи то зовнішнім виглядом, чи то захопленнями, чи то соціальним статусом, чи то життєвими поглядами. Ці особливості роблять їх уразливими перед обличчям агресії з боку однолітків.” Наприклад, дитина, яка має зайву вагу, ходить до якоїсь церкви або захоплюється незвичним для її віку видом мистецтва, може стати об'єктом цькувань. А що можуть зробити вчителі, щоб запобігти знущанням і допомогти таким учням почуватися в безпеці?

Методи боротьби з булінгом у школі

Булінг часто починається з незначних сварок або проблем, які з часом можуть перетворитися на постійні докучання і образи. Тому вчителям важливо бути дуже пильними, щоб помічати будь-які зміни у поведінці учнів і стежити за тим, як вони спілкуються та взаємодіють один з одним. Педагоги, які обізнані про проблему і володіють необхідними знаннями та навичками, можуть істотно вплинути на ситуацію і допомогти дітям почуватися безпечно і впевнено в шкільному середовищі.

Також необхідно часто проводити уроки та розмови з учнями про те, як важливо поважати особистий простір інших і розуміти, що всі люди різні, унікальні і цінні. Це допомагатиме учням вчитися бути доброзичливими і толерантними до інших людей.

Проте вчителям слід не лише помічати прояви агресії, а й активно протистояти їм. Потрібно чітко пояснювати учням, що будь-яке цькування, чи то образи, фізичне насильство або ігнорування когось у групі, є неприпустимим. Впровадження спеціальних шкільних програм, включно з тренінгами соціальних навичок та уроками з розвитку емпатії, вчать їх розуміти почуття інших та допомагають зменшити агресію серед учнів.

Також педагоги мають надавати індивідуальну підтримку дітям, які стали жертвами цькування. Дітям, які мають можливість поговорити з дорослим та знати, що їх розуміють, простіше відновити внутрішній спокій.

Не слід забувати й про співпрацю з батьками. Коли вчителі та сім'ї учнів взаємодіють, це допомагає краще розуміти проблеми і разом знаходити способи допомогти дітям як у школі, так і вдома.

Отже, для боротьби з булінгом у школах вчителям важливо встановлювати чіткі правила поведінки та наслідки за їхнє порушення, проводити уроки, де діти вчитимуться бути добрішими та розуміти інших людей, а також вчити їх розпізнавати булінг і говорити про це, якщо вони зіткнулись із проблемою.

Докладніше про розуміння та протидію булінгу можна дізнатися зі статті Марії Сичинської "Булінг у школі", в якій психологиня розкриває основні аспекти проблеми та пропонує ефективні методи її розв'язання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...