• Головна
  • Бренд-шеф ресторану "Корені" Віталій Гуралевич про те, що таке ресторан локальної кухні
Новини компаній
17:00, 25 березня

Бренд-шеф ресторану "Корені" Віталій Гуралевич про те, що таке ресторан локальної кухні

Новини компаній
Бренд-шеф ресторану "Корені" Віталій Гуралевич про те,  що таке ресторан локальної кухні, фото-1

Що таке локальні продукти? Чи існує українська історична кухня? Скільки видів карпатських грибів використовують у приготуванні страв? Коли в Україні почали готувати вишукані страви?

На ці та інші цікаві запитання відповів знавець та дослідник української кулінарії Віталій Гуралевич - бренд-шеф ресторану локальної сучасної української кухні KORENI («Корені»), що розташований у самому серці Буковелю. Для ресторану KORENI («Корені») бренд-шефом було розроблене спеціальне меню з осучасненими традиційними стравами української кухні.

Бренд-шеф ресторану "Корені" Віталій Гуралевич про те,  що таке ресторан локальної кухні, фото-2

Що означає назва ресторану KORENI («Корені»)?

Назва «Корені» має багато значень та сенсів, для початку корені – це заглиблення в своє коріння, у свій рід, в історичні рецепти, у традиційні етнічні страви. Ми презентуємо їх у новому осмисленому та осучасненому вигляді. Також назва відображає той факт, що традиційно багато віків поспіль українці використовувати в їжу здебільшого корнеплоди – ріпу, цибулю, селеру, пастернак, петрушку, пастернак, буряк та інші. І третя трактовка назви в тому, що в декорі ресторану та подачі страв використовується багато коріння, яке символізує багатства природи та земні дари.

Бренд-шеф ресторану "Корені" Віталій Гуралевич про те,  що таке ресторан локальної кухні, фото-3

Українська кухня стає популярнішою?

Українська кухня набирає надзвичайної популярності! Нею починають серйозно цікавитись люди, хочуть її куштувати та вивчати, що є дуже приємним. Ми поспілкувались з засновниками ресторану «Корені» і вирішили зробити сучасний ресторан нової української кухні. Багато місяців шукали, а потім – осучаснювали забуті рецепти української кухні, а далі розробляли цікаві та нетрадиційні методи їх подачі та презентації.

Я вважаю, що сучасної української кухні не існує, адже страви в її основі лежать ті самі, що й 200 та 300 років тому, але в дещо оновленому вигляді. Отже, сьогодні ми маємо право говорити про оновлену або осучаснену традиційну українську кухню. Ми в «Коренях» працюємо над тим, щоб, коли офіціант приносить гостю страву – то ще й розповідає про неї історичні відомості та секрети приготування, котрі нам вдалося знайти.

Бренд-шеф ресторану "Корені" Віталій Гуралевич про те,  що таке ресторан локальної кухні, фото-4

Ви досить глибоко вивчаєте історію української кухні. Чи були продукти, з тих що використовували наші предки, які вас здивували?

Чесно кажучи, більшість страв XVII-XIX століть здивують сучасного українця. Забуті рецепти можна приготувати й зараз, але чи сподобаються вони? Змінились не лише часи, а й культура харчування, смаки, способи приготування і підхід до продуктів. Наприклад, жирність деяких страв, може шокувати сучасних дієтологів. (Посміхається). Втім, для наших предків енергетична цінність страви була набагато важливішою, ніж збалансованість калорій у рецепті. Крім того, їжа була менш соленою. У ній було менше спецій. Для приготування тих же соусів не використовувався цукор. Скуштувавши недосолений соус ви ніколи не назвете його смачним, правда ж? А от українцям які жили 100 років тому такі страви смакували, бо для них цей смак був нормою.

Бренд-шеф ресторану "Корені" Віталій Гуралевич про те,  що таке ресторан локальної кухні, фото-5

Що означає ресторан локальної кухні?

Це означає, що ми використовуємо тільки локальні вітчизняні продукти, вирощені та вироблені тут – у Карпатах та регіонах, що знаходяться поруч. Автентичних ресторанів в Україні є дуже багато, а ми хотіли зробити сучасний ресторан української кухні, де для приготування використані лише місцеві локальні продукти, що ростуть та виробляються у 150-кілометрові зоні від Буковелю. Відповідно до європейської практики меню ресторану «Корені» базується не на рецептах страв, а на місцевих продуктах. І в цьому унікальність нашого закладу.

Для приготування страв використовуються лише місцеві локальні продукти – від м’ясних та сирних до овочевих та зернових. Наприклад, м'ясо страусів з ферми на Закарпатті, Верховинські козині сири, рибу з місцевих річок та озер, біля 8 видів грибів, м'ясо з ферми, що під Львовом. В’ялену качку та кров’янку нам на замовлення робить господарство на Львівщині. Нам важлива стабільна якість, офіційна сертифікація та безперебійні поставки продукту. Загалом продукти з п’яти регіонів – Закарпатська, Львівська, Івано-Франківська, Волинська та Чернівецька області.

Бренд-шеф ресторану "Корені" Віталій Гуралевич про те,  що таке ресторан локальної кухні, фото-6

У меню, наприклад, є багато страв з річкової риби, котра широко використовувалась українськими, як у минулому, так і сьогодні. Страва «Потапці з паштету з карасів, тушкованих у сметані» дуже оригінальна. Мабуть всі куштували смажені у сметані карасі, які готувала кожному бабуся. Ми пішли далі, осучаснили цей рецепт та приготували з карасів смажених у сметані паштет, котрий вклали у корзинки-човники та виклали їх на квасолі.

Бренд-шеф ресторану "Корені" Віталій Гуралевич про те,  що таке ресторан локальної кухні, фото-7

Цікаво, а що 200 років тому їли українці середнього класу, які мешкали у місті?

Мова йде про часи, коли жив Тарас Григорович Шевченко. Більшість українців тоді харчувалися вдома: заможні люди наймали кухарів, бідніші готували самостійно. Вже працювали таверни, буфети та ресторани при готелях, тож маючи гроші смачно поїсти було досить просто. Між власниками ресторанів навіть існувала конкуренція: вони наймали на роботу іноземних кухарів, пропонували клієнтам найкращі вина з Франції, екзотичні делікатеси. Додам, що українське суспільство радо сприйняло такі новації у кулінарії. Ставлення до ресторанів та місць громадського харчування тоді було таким же як і зараз - дуже позитивним.

Бренд-шеф ресторану "Корені" Віталій Гуралевич про те,  що таке ресторан локальної кухні, фото-8

А на яких продуктах базувалась українська кухня в часи козацтва?

Я досліджував козацьку кухню центральної України і скажу, що в раціоні козаків було багато продуктів тваринного походження. На Січі завжди була свіжа та сушена риба, оскільки козаки жили в плавнях та займалися рибальством. Також вони ходили на полювання та в’ялили надлишки м’яса. У турків навчилися робити бастурму і дуже любили цю страву. Хутро та шкури вбитих тварин продавали і за ці кошти купували не лише тютюн та зброю, а й спеції. Для приготування їжі використовували моркву, буряк, цибулю, селеру, корінь петрушки та пастернаку. Часто вживали ріпу. Ті ж козаки, які у мирний час жили не на Січі, а на хуторах, разом з дружиною та дітьми обробляли землю, пасли худобу, пекли хліб, займались бортництвом і добували мед. Стандартне меню хутірського козака та його родини: кулеші, мамалиги, різноманітні затірки. Від Запоріжжя до Канева були родючі землі, тому багато хто вирощував коренеплоди. Наприклад, топінамбур. Раніше він був дуже розповсюджений і заміняв картоплю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ресторан Корені Koreni #локальна кухня #Віталій Гуралевич #кращі ресторани Буковель
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...