• Головна
  • Вплив алкоголізму на сім’ю залежного
Новини компаній
12:52, 15 березня

Вплив алкоголізму на сім’ю залежного

Новини компаній

Якщо в родині є алкоголік – це стає значною проблемою. Зокрема, трапляються регулярні конфлікти, сварки, які іноді навіть призводять до тілесних ушкоджень. Як більш легкий варіант – важкі відносини, стреси, психологічна напруга. Водночас вмовити алкоголіка на лікування алкоголізму Київ доволі важко, він або постійно відмовляється, або навіть реагує агресивно. Гірше за все, коли в родині є малі діти, яким доводиться рости в такій напруженій атмосфері.

Вплив алкоголізму на сім’ю залежного, фото-1

Взагалі можна виділити наступні етапи, з якими стикаються близькі залежного:

  • На першій стадії родина взагалі заперечує, що є проблема;
  • На другій стадії з’являється усвідомлення, що потрібно щось робити, але анонімно, щоб ніхто не дізнався про алкоголізм;
  • На третій стадії вже приходить повне розуміння проблеми, бажання подолати алкоголізм за будь-яку ціну, навіть, якщо це стане відомо оточуючим.

На другому етапі вмовляння родича-алкоголіка ще несміливі, члени сім’ї сподіваються, що він отямиться та, можливо, сам кине пити. Всі намагаються ставитись до нього лояльно, втішаючи себе (як правило, марно), що все пройде, потрібно лише зачекати і залежний таки прислухається до родини.

Та коли наступає третя стадія вже починається тиск. На цій стадії алкоголізму все частіше виникають сварки, погрози, іноді – рукоприкладство. Більше всього в даній ситуації страждають діти, а коли вони дорослішають, то цілком вірогідно можуть самі стати алкоголіками.

Негативний вплив родини на алкоголіка

Однак не можна не сказати й про те, як родина впливає на залежного. Тут теж є дещо цікаве. Наприклад, на першій стадії сім’я хворого вдає, нібито нічого страшного не коїться, все в межах норми. І тим самим надихає алкоголіка продовжувати шкідливу звичку. Більш того, ні дружина, ні батьки залежного не бачать проблеми у поступовому збільшенні дози спиртного або якщо святкування стають все частішими. Замість того, щоб замовити для залежного виведення із запою Київ, родина спокійно спостерігає, як хворий йде похмелятись, або навіть сама сприяє цьому, купуючи пиво.

Але може бути й навпаки, це характерно для другої стадії. Родина починає психологічно тиснути на хворого, засуджувати його, сварити. Через це алкоголік п’є ще більше – щоб зняти стрес. Найбільш шкідливим є маніпулювання, особливо – дитиною. Тоді у хворого з’являється почуття провини, яке він, звісно, намагається «залити» алкоголем.

Ще багатьох алкоголіків дратує постійне нагадування про залежність. Від цього він нервує, дратується, починає проявляти впертість. Відповідно, пропозиція піти до нарколога викликає лише агресію.

Що робити, аби подолати проблему

Є декілька важливих правил, як поводитись із залежним. Деякі з них актуальні для першої стадії, інші – для наступних. Проте головне – діяти, не толерувати негативну звичку когось із членів родини.

Отже, найбільш ефективними правилами є:

  • Не варто опікуватись алкоголіком, як дитиною Він доросла людина, яка повинна нести відповідальність за свої вчинки;
  • Не потрібно приховувати проблему, це – хвороба, а значить її треба лікувати;
  • Не зважати на обіцянки кинути пити – вони даються зараз, але вже через годину чи дві алкоголік про них забуде;
  • Не варто застосовувати шантаж, погрози та маніпуляції, вони мають зворотній ефект;
  • В жодному разі не вживати спиртне разом з залежним!

А найголовніше – не потрібно мовчати. Бо мовчання сьогодні може обернутись значними проблемами в найближчому майбутньому, проте тоді алкоголік вже не захоче нікого слухати.

Записатись на прийом до лікаря-нарколога можна за такими телефонами: +380660601966 або +380978837133.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#лікування алкоголізму Київ #реабілітаціний центр Нове Життя
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...