• Головна
  • Розірвати коло насильства: історія жінки, яка вирішила змінити своє життя
Новини компаній
13:00, 12 лютого
Надійне джерело

Розірвати коло насильства: історія жінки, яка вирішила змінити своє життя

Новини компаній
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Кожного року мільйони жінок стають жертвами домашнього насильства по всьому світу. За інформацією Програми Розвитку ООН, від фізичного насильства в Україні страждає близько 2 мільйонів людей. Щороку від нього гинуть 600 українських жінок. Дуже часто вони не можуть вирватися із цього "кола", адже їх стримують різні фактори. Одним із таких залишається страх залишитися одній зі своєю проблемою та дітьми. 

Сніжана (ред. ім’я героїні змінено в цілях конфіденційності) стала однією із жертв домашнього насильства і багато років страждала від чоловіка-тирана. Вона розповіла історію та про те, як почала своє життя з нуля і разом з дітьми планує своє майбутнє. 

Як все почалося...

Жінка має трьох неповнолітніх дітей, яких виховувала разом зі своїм чоловіком. Спочатку її життя було звичайним. Вона, молода дівчина, познайомилася з хлопцем. Через деякий час вони вирішили жити разом.  Згодом, Сніжана завагітніла. Їй довелося покинути навчання і повністю віддатися вихованню сина.

Свого житла родина не мала, доводилося постійно винаймати помешкання. Сім’я разом з дитиною постійно переїздила з місця на місце. Жінка не могла влаштуватися на роботу, бо не мала освіти.

Пізніше у подружжя народилося ще двоє дівчаток. Чоловік працював на різних роботах, Сніжана була обмежена хатніми справами і дітьми. Близьких родичів у неї не має, друзів також.

Минали дні, чоловік почав сваритися з жінкою все частіше, висловлював свої претензії, ображав, знецінював і погрожував. Сніжана не мала підтримки, не зверталася за допомогою ні до кого, самотужки переживала всі сварки та насильство вдома. Батьки чоловіка не підтримували невістку.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Сніжана не наважувалася піти від чоловіка, який забороняв їй працювати і постійно погрожував вбивством. Щодня вона думала, що не знає що робити і її не вистачило сил. Жінка вирішила покінчити життя самогубством...

Спроба виявилася невдалою. Її врятували. Проте життя стало ще нестерпнішим. Тепер сам чоловік давав їй до рук лезо ножа, мотузку та спонукав до смерті. Від отриманої травми, Сніжана й досі здригається, коли відчиняються двері і чує кроки. Вона плаче, коли бачить постаті, які схожі на її чоловіка. 

Родина проживала у невеличкому селі. Історію її життя чули всі, але попри це небезпека чатувала на жінку і дітей щодня. Одного дня до помешкання, яке винаймала сім’я, завітав господар і наполіг на тому, щоб Сніжана звернулася до поліції. Він знав, що відбувається у його будинку. Разом вони викликали правоохоронні органи. На виклик приїхали фахівці мобільної бригади територіальної громади. Надали необхідну інформацію, допомогу і запропонували свій захист. 

Жінка розповіла, що була зовсім розгублена у той момент, багато чого не пам’ятає. Вона не може згадати, як збирала речі, про що запитували представники поліції… Але Сніжана має один чіткий спогад - вона хотіла якнайшвидше покинути дім до повернення чоловіка, адже боялася, що він її уб’є. Діти були поруч з нею. 

Нове життя

Зараз Сніжана з дітьми проживає у прихистку "REFUGE". Сюди її направили працівники кризового центру. "REFUGE" створено для жінок, які готові покинути свій дім разом з дітьми, щоб відкрити можливості для нового життя. У прихистку вони можуть отримати психологічну, юридичну та моральну підтримку. 

Саме тут, жінка з дітьми має власну кімнату з індивідуальним санвузлом. Діти мають змогу грати у відеоігри, читати книги. Також вони працюють з психологом та відвідують різноманітні майстер-класи, гуртки.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Сніжана відвідує консультації психолога, говорить, що тепер почувається у безпеці і спокійно. Діти відвідують школу. Старший син планує після 9-го класу вступити до аграрного коледжу. Молодша дівчинка так і не вступила до навчального закладу цього року і не відвідувала дитячий садочок. Працівники прихистку допомогли і дитині  почала відвідувати дошкільний заклад.

Жінка розпочала навчання на кухара. Радіє, що матиме можливість працевлаштуватися. Вона й досі не вірить в те, що наважилася розірвати коло насильства. Згадує з посмішкою на обличчі  візити перукаря і те, як почала відчувати себе впевненіше, коли відчула турботу та підтримку від працівників прихистку.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Вона доглядає за собою, планує свій день,  піклується про дітей і встигає отримувати додаткову освіту. Опанувала навички володіння ПК, разом з дітьми вивчає англійську, відвідує майстер-класи та заходи, які організовують для родин у прихистку "REFUGE". Говорить, що давно не відчувала себе такою наповненою і щасливою.

Жінка розповіла, що чула про такі прихистки, але думала, що це ілюзія і обман, що не буває все безкоштовно. А тепер вона ділиться своєю історією, щоб інші жінки не втрачали віри і надії, щоб були сміливими і розривали коло насильства та не боялися їхати до притулків просити про допомогу. 

Зараз Сніжані 32 роки, вона навчається, планує влаштуватися на роботу і винаймати житло для себе і дітей. Жінка говорить, що пережила складну ситуацію, але життєва криза не зламала її. Завдяки щоденній підтримці фахівців,  знає, що вона і її діти потрібні, перш за все, їй самій.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Сніжана наголошує, що комплексна допомога усіх фахівців "REFUGE" є дуже важливою, адже на початку свого проживання у прихистку, жінка була дуже невпевнена, залякана, втратила довіру до людей, віру у зміни та зовсім загубила себе. Вона почала сумніватися у самій собі, втрачала зв’язок з дітьми, більшість часу жила в страху, ніж в радості.

Вона говорить, що коли потрапила у прихисток "REFUGE", то відчула, наче народилася заново і отримала щасливий квиток на нове життя. Тож тепер має нові завдання і цілі у своєму житті, разом з дітьми планують і радіють новому дню. 

Історія Сніжани приклад того, що можна змінювати своє життя. Головне - знайти сили. 

Кожна жінка, яка стала жертвою домашнього насильства та потребує комплексної допомоги - може звернутися за контактами "REFUGE" у FacebookInstagram або за номером гарячої лінії: 0 800 33 8888.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#домашнє насильство #обьюз #безкоштовна допомога #допомога жінкам #знущання над жінками
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...