• Головна
  • Штучний інтелект: як розуміти та використовувати
Новини компаній
17:00, 13 лютого

Штучний інтелект: як розуміти та використовувати

Новини компаній
Штучний інтелект: як розуміти та використовувати, фото-1

У 2023 році ШІ виборов звання “головного слова”. І те, що хайп навкруги нього точно не буде вгасати найближчі роки, теж безперечно. Погодьтесь, і є над чим - від теорій скептиків: «кого ж таки замінить машина» до прогресивних стверджень «що без ШІ ніяк і лише він забезпечить наступний технологічний прорив». Давайте розберімося, що штучний інтелект вміє робить краще за людину, де він програє і які знання дозволять ефективно взаємодіяти з ним.

Переваги ШІ перед людиною

Завдяки своїм особливостям, штучний інтелект може швидше за людину обробляти велику кількість інформації, бути точнішим у виконанні певних задач, аналізувати великий обсяг даних, а також йому не знайоме поняття втоми. Зокрема, ШІ здатний виконувати із великою ефективністю рутинні завдання, в той час, як людина може зосередитися на складніших робочих процесах, які вимагають креативності та емоційного інтелекту.

Декілька прикладів завдань, які штучний інтелект може виконувати без прямої участі людини:

  • аналіз великих обсягів даних, виділення закономірностей і виконання прогнозування у різних сферах;
  • інтегрований ШІ в автономні системи, такі як роботи чи безпілотні літальні апарати, може приймати рішення на основі аналізу навколишнього середовища;
  • забезпечувати більшу ефективність та економію ресурсів при оптимізації процесів виробництва, логістики тощо;
  • аналіз даних з різних датчиків та систем моніторингу.

Отже, штучний інтелект може діяти самостійно в різних сценаріях, опираючись на програмні алгоритми та дані, без прямого втручання людини. А відтак він має широкий спектр застосувань.

В чому ШІ не може замінити людину

Штучний інтелект - це лише елемент якої-небудь програми, яка має свої обмеження і не може повністю замінити людину в багатьох питаннях. Наприклад, якщо говорити про творчість, ШІ може генерувати новий контент або ідеї, базуючись на наявних даних. Але він не може конкурувати з людською здатністю до оригінального творчого мислення, створення новаторських ідей та винаходів. Також програма не здатна приймати складні рішення у ситуаціях, де потрібно враховувати багато невизначених факторів і потенційних наслідків. Здатність людини до нетривіального розв’язування задач перевищує можливості ШІ.

Як працювати зі штучним інтелектом

Сьогодні можна ставити різноманітні запитання в ChatGPT та генерувати зображення, відео або презентації, використовуючи умовний RunwayML або аналогічне програмне забезпечення.

Втім, професійне використання ШІ вимагає знань та розуміння його можливостей та обмежень.

Поради, які допоможуть ефективно працювати з програмами на основі ШІ:

  • вивчайте нові методи, зокрема, освоєння нових інструментів та платформ, які використовують ШІ;
  • застосовуйте ШІ в реальних проєктах. Не бійтеся експериментувати з новими ідеями та підходами використання відповідного софту;
  • використовуйте інформацію, яку вам надає ШІ лише в якості рекомендацій, але кінцеве рішення приймайте самостійно;
  • вивчайте нові методи, зокрема, освоєння нових інструментів та платформ, які використовують ШІ;
  • зверніть увагу на висновки та рекомендації, які надає ШІ. Там точно можна знайти щось цікаве та корисне.
  • долучайтеся до спільнот, що займаються штучним інтелектом.

І так, для професійної роботи з ШІ не завадить спеціальна освіта. І що важливо підкреслити, це не так страшно та складно, як може здатись на перший погляд. Адже є профільні курси, де без зайвої води вам все пояснять, а експерти допоможуть розібратись. Наприклад, на курсі  Generative AI від Hillel IT School   ви зможете: підлаштовуватись  під актуальні умови ринку та отримати навички роботи з ШІ; оптимізувати свої задачі, передати рутину роботу ШІ і визволити свій час для більш креативних та важливих задач, які вас цікавлять тощо. І це навчання проходитиме під кураторством експерта та у зручному застосунку Hillel LMS, де всі матеріали та комунікація завжди під рукою.

Загалом, спеціалізована освіта є ключовою для тих, хто хоче професійно працювати з ШІ. Зокрема, вона економить ваш час і позбавляє необхідності самостійно «винаходити велосипед».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...