• Головна
  • Не PATRIOTом єдиним: хто захищає Київ, коли летять "шахеди" й ракети, та що за "звір" Skynex
13:30, 28 січня

Не PATRIOTом єдиним: хто захищає Київ, коли летять "шахеди" й ракети, та що за "звір" Skynex

Не PATRIOTом єдиним: хто захищає Київ, коли летять "шахеди" й ракети, та що за "звір" Skynex

Для російських загарбників Київ - особлива ціль. Це і командний пункт ненависних їм українців, і історичний ляпас, і неприступна мішень із хорошою ППО. То що ж прикриває столицю зараз, і чим буде посилена оборона невдовзі?

Журналісти 44.ua вже розібрались із списком протиповітряних мухобійок, і готові розповісти вам все по цій темі. І навіть про новинки.

"Я вірю в ППО!"

Для багатьох із нас ця фраза насправді звучить так: "Я не йду до сховища, бо мені не хочеться". Та це зухвальство береться не на рівному місці. Так може думати лише людина під надійним захистом, коли над її головою небо тримає дійсно непогана ППО.

Аби цінувати те, що маємо зараз, треба пам'ятати приклади з минулого. Ті, хто залишився у Києві на початку повномасштабного вторгнення росіян, легко згадають, чим тодішня протиповітряна оборона столиці відрізнялась від її нинішнього стану (наприклад, тим, що тоді ППО майже не було).

2022 року постачання установок С-300 для нас вже звучало як подарунок долі. Та далі було ще цікавіше. По суті, ми стали водночас і вітриною для іноземної оборонки, і першим реальним випробуванням перед її продукцією.

В останній тезі точно немає нічого цинічного чи поганого. Хто ж винен, крім агресора, у початку війни саме тут і зараз? Точно не виробники нашої ППО.

На що ми сподіваємось (уже)

Першим у списку обладнання, яке регулярно рятує Київ від прильотів, ми поставимо IRIS-T SLM. Так, це не популярний Patriot, але історично важлива для нас установка.

Системи ППО, YouTube

Системи ППО, YouTube

По-перше, її передача ознаменувала собою перехід країн Заходу до дійсно передових поставок озброєнь. По-друге, це сучасна ППО, яку нам дали буквально "з коліс". Бойового застосування вона не встигла отримати ніде. Тобто ми так само стали для німецьких розробників історично важливими клієнтами, адже саме тут вони побачили свою крихітку в дії.

Вже у листопаді 2023 року можна було констатувати, що Німеччина поставила виробництво IRIS-T SLM на конвеєр. Тоді в Україні розгорнули вже четверту таку установку. Хто б міг подумати пару років тому, еге ж?

Проти чого це? Крилаті ракети. Що важливо, радар IRIS-T SLM надзвичайно потужний, і тому може допомагати іншим видам ППО розпізнати ціль.

Другим у списку йде відомий всьому світу Patriot. У нього з досвідом проблем не було жодних, але перший (що важливо, успішний) бойовий контакт із балістичною ракетою стався саме тут. 6 травня 2023 року американська установка збила російський "Кинжал". Ноу комментс, цю назву знають всі.

Системи ППО, YouTube

Системи ППО, YouTube

Проти чого це? Та будь-які ракети, але балістика - особливо. Принаймні, її Patriot вміє збивати.

Gepard. Ці установки від німецьких партнерів заново розкрились із практичної точки зору. Їх нам постачали задля роботи на фронті. Втім, особливості нинішньої війни не надто допомагали застосувати найкращі сторони "Гепарда". Тож ніхто не дивувався, коли вони раптово допомогли ППО відбивати черговий російський обстріл.

Системи ППО, YouTube

Системи ППО, YouTube

До початку роботи тут "гепарди" вважались застарілим озброєнням з 70-х років минулого століття. Їх створювали, аби відбиватись від штурмових літаків чи ударних вертольотів. Звісно, авіація пішла далеко вперед. Але тепер для "гепардів" ласою здобиччю стають ударні дрони агресора.

Проти чого це? "Шахеди".

SAMP/T. Спільна розробка Італії та Франції (одні зробили установку, інші - радар до неї) також пройшла тут своє бойове хрещення. Теж вміє збивати балістику.

Системи ППО, YouTube

Системи ППО, YouTube

Що важливо: невеликий штат. Для однієї установки потрібно лише 14 фахівців. Для порівняння, американський Patriot вимагає близько 90 кваліфікованих спеціалістів для одного юніта.

Проти чого це? Ракети, навіть балістичні, але поки що їх лупить Patriot.

Skynex! Що, не знаєте таку назву? Зараз ми це виправимо. Скоро нашу ППО доповнять ще й такі комплекси. Їх виробляє компанія Rheinmetall Italia, перші поставки оплачує німецький уряд.

Системи ППО, YouTube

Системи ППО, YouTube

Чекали ці поставки довго: контракт підписали у 2022 році, вартість сягнула 186 млн доларів.

Проти чого це? Найчастіше Skynex збиватиме "шахеди" та крилаті ракети на малих дистанціях.

Та головне - не круті назви, а ось хто

Звісно, не варто забувати про наших героїв - простих бійців ППО. Це і кадрові військові, і мобільні групи з добровольців. Щоб хтось поспав та навіть міг прокинутись живим-здоровим, щоночі ваш спокій оберігають цілі команди нічних мисливців.

Ми могли б звернутись за коментарем до ЗСУ, але армія і так має аудиторію. Тож ми попросили кілька фото у звичайної мобільної групи не з кадрових військових. Як бачите, на озброєнні в неї далеко не IRIS-T, але й вона докладається до спільної задачі.

Ми мали сміливість запитати у хлопців, як у них справи. Ось що вийшло.

Говорить мобільна група ППО

44.ua: Чим зазвичай працюють мобільні групи ППО? Чи можна поставити ваші фото?

ППО: Фото - можна.

Не PATRIOTом єдиним: хто захищає Київ, коли летять "шахеди" й ракети, та що за "звір" Skynex, фото-6

ППО: Підрозділи ЗСУ або Нацгвардії мають цілий список зброї. Від кулеметів 30 калібру, це ПКМ або "браунінг"... І до ПЗРК та ЗУ 27-2 (радянська зенітка 22-мм - ред.). Але це ми говоримо лише про мобільні групи.

44.ua: Що дістається мобільним групам ППО, якщо йдеться про менш якісне забезпечення?

ППО: Ми діємо від ДФТГ (добровольче формування територіальної громади - ред.). Тут, звісно, як "бідні родичі" (сміється). У нас для таких випадків є хіба що автомати Калашникова. Ну, групи спостереження укомплектовані ними ж.

44.ua: Яку найкрутішу ціль ви коли-небудь вразили?

ППО: Так, щоб сказати точно - "шахед". Його збивали з калашів. Ще була історія з ракетою… Але казати, що ми збили її - це вже було б крутіше за байку барона Мюнхгаузена. Та стріляли по ній точно. Сподіваюсь, допомогли наступній групі.

44.ua: Зайдемо з козирів. Що скажеш про ту нову установку Skynex, яку Україні начебто передали? Щось уже чув?

ППО: Поки що нуль інфи. Точніше, навіть трохи не так. Я дивився про неї відео, цікаво було. Але в нашому небі поки що нічого схожого не бачив. Ті ж "гепарди" - так, є. А цього чуда і не бачив, і не чув.

Висновки

Найменувань озброєння ми вам дали багато. І підказали, що від чого допомагає. І це ми ще не згадували цілий парк радянської техніки, яка знову поставлена на ноги (точніше, на колеса чи гусениці).

Що важливо розуміти - все одно розслаблятись не варто. Бо як би багато не було в нас різних установок, їх все одно не вистачає. Конкретно зараз ЗСУ потребують ще більше вогневої міці, аби зупиняти ворожі обстріли та давати тилу перепочинок.

Але тепер трохи більше впевненості, чи не так? Сподіваємось, вам стало спокійніше. Тільки давайте вірити в ППО з укриттів, а не як завжди.

Нагадаємо, Київська область передала українським захисникам 500 FPV-дронів та чотири пікапи.

Досі не підписані на наш Telegram-канал "Головні новини Києва – 44.ua"? Тоді хутчіш долучайтесь та читайте новини, щоб завжди бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#війна #Київ #Київщина #ППО #армія #ЗСУ
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...