• Головна
  • Незвіданий та таємничий Київ: ТОП-10 місць столиці, про які мало хто знає
09:05, 10 січня

Незвіданий та таємничий Київ: ТОП-10 місць столиці, про які мало хто знає

Незвіданий та таємничий Київ: ТОП-10 місць столиці, про які мало хто знає

Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на день приїхав сюди, обов’язково прогуляється Хрещатиком, Андріївським узвозом чи Пейзажною алеєю, а ще зайде до Києво-Печерської лаври, Софіївського чи Михайлівського соборів. Але, крім таких відомих місць, у столиці ще залишились не популярні та унікальні локації.

Журналісти 44.ua підготували добірку таємничих та маловідомих місць Києва, які відомі лише місцевим жителям, що залишать замилування та позитивні спогади на довгий час.

І перше місце в нашій добірці – це мечеть "Ар-Рахма" – духовний осередок мусульман в Україні. Але місце буде цікаво не тільки тим, хто сповідує іслам. Тут дивовижної краси архітектура. Кажуть, що на території мечеті занурюєшся в стан спокою та умиротворення. Вночі мечеть підсвічується, що дозволяє бачити казкову красу храму "Милосердя". Всередину мечеті дозволено входити всім охочим. Найголовніше правило – повага до традицій мусульманського народу.

Адреса: вулиця Лук’янівська, 46.

Сахара у великому місті. Саме так, Сахара! Пустеля посеред столичних хмарочосів та історичних пам’яток є дуже незвичайною та красивою. Розташована вона на Позняках. Ще в середині 50-х років 20 століття такі піщані ландшафти були досить типовими для лівого берега столиці, але потім наступила епоха тотальної забудови. На Позняках залишилась невелика територія з барханами до 10 метрів висотою та зеленими оазисами.

Здавалось би, ось тільки відійшов від метро, а тут вже опинився посеред піскових барханів, неначе у справжній пустелі. Але це лише виглядає так. Насправді зовсім поруч знаходяться багатоповерхові будинки і з деяких точок можна побачити частину правобережного Києва та проспект Бажана. На місці Київської Сахари колись було гарне озеро, яке висушили разом з болотами. Вся місцина довкола була у воді і зараз пустеля оточена озерами.

У київській Сахарі ви зможете зробити собі класні знімки.

Пряниковий замок

Насправді замок готичний та старовинний. Але через свій цікавий зовнішній вигляд і забарвлення – він справді більше нагадує пряниковий будинок. На цій локації можна зробити класні фотографії. Збудований замок був ще на початку XX століття і належав сімейству баронів Ікскюль-Гільденбандів. Спочатку замок виглядав розкішніше: він налічував сім шпилів, виконаних у готичному стилі. Проте після Другої світової війни вціліла лише одна споруда. Зараз замок продовжують відновлювати за старими кресленнями.

Адреса: вулиця Шовковична 19, станція метро "Хрещатик".

Ми маємо Telegram-канал "Головні новини Києва – 44.ua". Не забувайте підписуватись та читайте новини, щоб завжди бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

Аудіовізуальна інсталяція "Дзеркальне поле"

Ця інсталяція символізує Дерево Життя і присвячена трагедії Бабиного Яру. Символ Дерева Життя зустрічається у більшості релігій та міфологій. Воно символізує єдність світу: життя та смерті, землі та неба, минулого та майбутнього. Трагедія Бабиного Яру показує, як легко це Дерево може бути знищено.

"Дзеркальне поле" являє собою сорокаметровий дзеркальний диск із високими дзеркальними металевими колонами. Їх прострелено сотнею тисяч куль того ж калібру, від яких загинули люди на цьому місці. Тут людина зустрічає себе і бачить своє віддзеркалення посічене кулями. З самих отворів щогодини лунає звук, зокрема, голоси перелічують імена жертв Бабиного Яру. Поблизу стоять кам’яні фігури з монокулярами – відеомоніторами з текстом українською, англійською, російською та на івриті. На них можна побачити та почути історії праведників, які в Україні рятували євреїв, свідків трагічних подій та інформацію про загиблих.

Аудіовізуальна інсталяція "Дзеркальне поле"

Аудіовізуальна інсталяція "Дзеркальне поле"

Адреса: вулиця Юрія Іллєнка / вулиця Олени Теліги.

Підземний Київ

З чого зазвичай розпочинається кожна подорож Києвом? Звичайно з відвідування головної вулиці столиці – Хрещатик. Визначні памʼятки центральної вулиці України знайомі багатьом. Проте мало, хто знає, що під самісіньким Хрещатиком протікає підземна річка. Саме вона утворила долину, яка згодом переросла в центральну вулицю Києва. Колись повноводна ріка, була свідком багатьох історичних подій, які вона зберегла і надійно ховає до сьогодні. Побачити всі таємниці Києва можна під час туру "Підземний Хрещатик". Саме тут ви дізнаєтесь купу цікавих фактів, які точно не зможете знайти в інтернеті чи почути від інших та послухаєте дуже фантастичні, а іноді навіть моторошні історії від гіда.

Тим туристам, які бажають відчути справжній адреналін, пересуваючись підземними ходами та тунелями радимо також відправитись у подорож "Підземним Подолом". Мало хто знає, що під одним із найдавніших районів Києва протікає річка Глибочиця. Вона була закута у велике цегляне підземелля ще в 19-му столітті. Колись Глибочиця ділила Поділ навпіл, а в її гирлі ремонтували судна. Тепер пройтися берегами Глибочиці, побачити потужні цегляні склепіння її тунелів можуть тільки відважні мандрівники.

По справжньому витривалі туристи зможуть дослідити найзаплутаніший та найдовший з лабіринтів підземного Києва – "лабіринти князя Аскольда". В розгалуженій системі ходів в нетрях пагорбів Печерська можна побачити конструкції одразу трьох різних епох та унікальну 33-х метрову шахту. Саме ця шахта вважається найглибшою з усіх доступних в Києві.

Цвинтар танків

"Поле бою після масштабної битви" – ось перше враження після відвідування одного із найнезвичайніших місць Києва. На одній із промзон столиці розташувалася ціла армія залізних воїнів. Серед військової техніки тут представлено велику кількість моделей танків. Видовище шокує: безлюдне місце устелене броньовиками, які колись захищали честь нашої країни.

Адреса: вулиця Бориспільська, 34а (Рембаза).

Найвищий оглядовий майданчик

Що може бути гарнішим, ніж панорамний вид на величезне місто з висоти пташиного польоту? Пориньте в неймовірну атмосферу величі міста та побувайте на одному з кращих оглядових майданчиків Києва – пам'ятник "Батьківщина-мати", з якого відкривається приголомшливий вид на чудові краєвиди міста.

Найсміливіші відвідувачі віком від 18 років можуть потрапити на майданчик "Екстрім", з якого відкривається вид практично на все місто. Але варто відзначити, що цей варіант лише для тих, в кого немає страху висоти, а фізичне здоров'я дозволяє без проблем подолати підйом на 91 м. Вартість відвідування майданчика – 500 грн з людини (вартість фото- та відеозйомки вже входить у вартість квитка). Якщо згодні просто помилуватися чудовими пейзажами міста, тоді вибирайте другий майданчик – "Пейзаж". Його висота – 36,6 м, а вартість підйому – 100 грн.

Час роботи:

  • Пн-Пт – з 10:00 до18:00;
  • Сб-Нд – з 10:00 до 19:00.

Сайт: https://www.warmuseum.kiev.ua/_ua/visitors/time/.

Кладовище підйомних кранів

Київ – це місто новобудов, де обсяг будівництва є найбільшим в Україні. Тому не дивно, що в результаті величезних обсягів будівництва утворилось місце під назвою "Матеріальна база управління баштовими кранами". Сюди привозять резервні крани в різному стані. Більшість з них вже не використовується для будівництва, а так і залишається іржавіти, поповнюючи кількість мешканців "металевого кладовища".

Територія закрита, проте можна попросити охорону пропустити, щоб зробити гарні індустрійні фото за умов дотримання техніки безпеки.

Адреса:вул. Промислова, 7.

Як доїхати: пройтись пішки від станції метро Видубичі.

Київські водоспади

Про київський водоспад знає мало туристів. Місце зачаровує приємним шумом води, затишним озелененням довкола та спокоєм. Водоспад – не природне, а штучне явище, але це не заважає йому виглядати ефектно. Індустріальний водоспад знаходиться в урочищі Покол (між Лисою горою і історичної місцевістю Корчувате), на території однієї з промислових зон Києва. Урочище розташоване на правому березі Дніпра. Водоспад був побудований в 1970-х роках на каналі-охолоджувачі Київської ТЕЦ-5, що тече вздовж урочища з півночі на південь. Довжина відкритого русла каналу – близько 2 км. Закінчується канал двома греблями, де і розташований водоспад.

Аптека-музей – місце таїнств стародавніх алхіміків

У Києві є дуже багато унікальних музеїв, які варто відвідати кожному. Один з таких – незвичайна аптека-музей, якій понад 100 років. Саме це місце зможе розповісти вам всю історію фармацевтики і всі таїнства стародавніх алхіміків. Тут ви побачите антикварні меблі, аптекарську книгу 1834 року, старовинні банки з кремом, флакончики з парфумами і навіть чорнило. Всього кілька століть назад такі звичні тепер для нас речі можна було придбати тільки у спеціальній лавці.

У 1986 році будівлю відреставрували. Тепер це місце стало музеєм.

Де знаходиться: вулиця Притисько-Микільська, 7.

Насолоджуйтесь маловідомими та незвичайними місцями Києва, поки інші все ще гуляють Хрещатиком.

Раніше ми розповідали про ТОП-10 найвищих хмарочосів Києва та як вони виглядають.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новини Києва #новини #всі новини #пам'ятки #місця #прогулянки #містяни #музей #історія #архітектура
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...