• Головна
  • Переселенка вимагала, щоб її дитина безкоштовно відвідувала садочок у Києві: що вирішив суд
10:09, 27 грудня 2023 р.

Переселенка вимагала, щоб її дитина безкоштовно відвідувала садочок у Києві: що вирішив суд

Переселенка вимагала, щоб її дитина безкоштовно відвідувала садочок у Києві: що вирішив суд

Біженка у квітні 2019 року зарахувала свою дитину до дитячого садочку у Києві. Через те, що вона була не мешканкою столиці, то мала кожного місяця сплачувати 2490 грн за відвідування її дитиною дошкільного закладу. Мати вважала це дискримінацією та порушенням Конституції.

Про це йдеться у рішенні Окружного адміністративного суду Києва.

Ми маємо Telegram-канал "Головні новини Києва – 44.ua". Не забувайте підписуватись та читайте новини.

Проте в садочку послалися на рішення міської ради Києва, за яким з 1 вересня 2018 року за дитину, яка не зареєстрована у столиці та не походить з родини переселенців або учасників АТО, потрібно платити.

Натомість жінка з цим не погодилась та звернулась до Окружного адміністративного суду Києва. Також вона залучила Уповноважену Верховної Ради України з прав людини.

Біженка просила визнати протиправним та нечинним пункт рішення Київради щодо обов’язку платити за відвідування садочка її дитиною. Вона наполягала, що перебуває на території України на законних підставах та не має сплачувати за дошкільне навчання.

У відповідь представник міської адміністрації заявив, що жінка чомусь не зареєструвала своє місце проживання в Україні. Крім того, вона підписала згоду, що буде платити за садок. Жінка назвала цю згоду вимушеним кроком, щоб «отримати гарантовані законами про біженців та про освіту права».

Омбудсмен підтримала біженку та просила суддю визнати пункт рішення Київради нечинним, тому що воно «суперечить Конституції та законам, які регулюють порядок надання дітям дошкільної освіти».

Суддя Окружного адміністративного суду Києва нагадала, що освіта повинна бути безплатною, як початкова, так і загальна. Це закріплено у декларації прав людини, яку підтримала Україна. До того ж право кожного на освіту закріплене статтею 53 Конституції.

На орган місцевого самоврядування, якому підпорядкований дошкільний навчальний заклад, державою покладений обов`язок щодо забезпечення доступності та безоплатності отримання дошкільної освіти, тому визначення (Київрадою) умови отримання безоплатної освіти, такої як наявність або відсутність реєстрації місця проживання дитини є безпідставним та протиправним», - нагадали в ОАСКу столичним чиновникам. Тобто право на безоплатне навчання не залежить від обов`язку реєстрації місця проживання.

Щодо того, що садочки можуть брати кошти від батьків, то суддя заявила – Київради «підміняє поняття фінансування освіти з поняттям надання та оплати освітніх послуг, чим порушує гарантоване законом право дитини на безоплатну дошкільну освіту».

Тому у грудні 2022 року суддя визнала нечинною оплату садочка тими, хто не зареєстрований у столиці. Однак Київрада не погодилася з цим рішенням та подала на нього скаргу. В КМДА пояснили, що на момент, коли суд розглянув цю справу, спірне рішення змінили.

Раніше ми повідомляли, що у дитячому садочку Києва вихователька побила дитину. Інцидент трапився у дитячому садочку, що розташований в Голосіївському районі столиці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новини Києва #новини #всі новини #садочок #суд #переселенка #Київрада #безоплатно
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...