• Головна
  • Ароматерапія може значно пришвидшити процес одужання
Новини компаній
15:15, 1 грудня 2023 р.

Ароматерапія може значно пришвидшити процес одужання

Новини компаній

Останнім часом на слуху таке слово, як ольфакторика. Це слово часто згадується як в гламурних виданнях, так і в наукових. А про ароматерапію багато, хто чув, але все одно ця тема залишається недорозкритою і оточеною міфами. Щоб розібратися, ми задали кілька питань відомій експертці з цієї теми, Христині Курганській, голові правління громадської організації DoLadu, засновниці та натхненниці Mental Health Lab, ароматерапевтці, власниці агенції аромабрендингу Ol.factory та Kamana Perfume, а також спікерці на форумі WOMEN POWER FORUM, який відбудеться 2 грудня. 

Ароматерапія може значно пришвидшити процес одужання, фото-1

Христино, розкажіть будь ласка, що таке ольфакторика?

Вікіпедія каже, що це наука, яка вивчає вплив ароматів на мозок. Сама назва походить від латинського «olfactorius» — «має відношення до запаху».

По суті це знання про те як аромати впливають на наш фізичний та емоційний стан через наш мозок.

Як ви прийшли в цю сферу?

Я мала досвід роботи у девелоперській компанії, ми розвивали великі інвестиційні будівельні проєкти.

Після економічної кризи 2008-2009 році я мріяла про жіночий красивий бізнес.

Мені хотілося створити острівок краси та задоволення, де кожна людина зможе знайти для себе щось особливе та підкреслити власну унікальність за допомогою нішевої парфумерії та косметики.

Так склалося, що мрії здійснилися, вже у 2011 році ми відкрили перший бутик Kamana Perfume Store у Дніпрі. А протягом року зʼявилися бутіки у Києві, Одесі та Донецьку.

А потім у 2017 ми заснували агенцію аромабрендингу Ol.factory, де ми створюємо унікальні аромати для приміщень та корпоративних подарунків. Також розробляємо мультисенсорний досвід, який допомагає розвивати значущі емоційні стосунки між клієнтами та брендами чи послугами, які вони надають. Ми даємо людям ще один привід для позитивних емоцій на відстані вдиху.

Ароматерапія може значно пришвидшити процес одужання, фото-2

Чи правда, що аромати можуть впливати на поведінку людини?

Так, звісно. Аромати - інструмент потужного впливу на емоційні стани та спогади через лімбічну систему людини. Ми люди й діємо під впливом наших емоцій та почуттів свідомо чи несвідомо. Тому аромати можуть впливати на поведінку людини.

Які запахи допомагають боротися зі стресом?

Стрес - це захисна реакція організму на будь-які зовнішні подразники. Вона проявляється психічно, фізично, емоційно. Стрес - це не завжди погано, це можливість людини адаптуватися до змін. Потужну шкоду надає затяжний або хронічний стрес. На жаль, війна - це ненормальні умови для здоровʼя психіки людини.

Кожна людина особлива, тому реакції на стрес можуть бути різні. Наприклад завмирання, біг, боротьба чи підлаштування.

Для кожного стану є свої ароматні помічники. Антристресову властивість мають лимонграс, вербена, лівзея кубеба, міліса, майже всі представники цитрусових, неролі, роза, жасмин, бензой, ваніль та інші.

Ароматерапія може значно пришвидшити процес одужання, фото-3

Які запахи дають бадьорість?

Бадьорість можуть дати базилік, перці, мускатний горіх, кардамон, розмарин, чебрець, майоран, гваякове дерево та інші

Чи працює ароматерапія?

Знову ж таки, вікіпедія каже, що Ароматерапі́я — це стародавнє, вдосконалене віками мистецтво використання ефірних олій, фітонцидів рослин та інших ароматних речовин для укріплення фізичного та психічного здоров'я.

В ароматерапії використовуються виключно натуральні рослинні екстракти.

Аромат будь-якого ефірної олії та його дрібні молекули, під час вдихання, попадають у кровоносну і лімфатичну системи людини. Кровообіг швидко розносить їх до внутрішніх органів всього тіла. Саме тому аромотерапія має має величезну кількість наукових публікацій та міжнародних протоколів лікування, особливо у розрізі ментального здоровʼя.

Чи працюють тільки природні аромати по типу ефірних олій, чи синтетичні теж?

Якщо ми хочемо терапевтичної дії та впливу на наше фізичне та психічне здоровʼя, то маємо використовувати тільки натуральні ефірні олії та екстракти. Синтетичні парфумерні композиції діють на рівні естетики та можуть викликати емоції.

Чи може ароматерапія допомогти з депресією?

Перше, що важливо зазначити, варто відрізняти депресію від регулярних коливань настрою. Якщо ми маємо на увазі такий психічний розлад як депресія, то лікування має бути комплексне із залученням фахівця з ментального здоровʼя та затверджених протоколів. Ароматерапія може значно пришвидшити процес одужання, адже аромати швидко проникають до мозку, і впливають на наш психоемоційний стан.

Ароматерапія може значно пришвидшити процес одужання, фото-4

Який аромат ваш улюблений і чому?

У мене в особистому арсеналі багато ароматних помічників з парфумерії та ароматерапії. Я використовую їх постійно в залежності від обставин життя та потрібних мені емоційних станів. На ділових та особистих зустрічах, побаченнях, виступах, спортику, відпочинку чи подорожах.

Вони швидко допомагають мені налаштуватися або навпаки відновитися та продовжувати йти свій цікавий шлях. Сама користуюся й вам раджу

Що: Форум Woman Power

Де: Pochayna Event Hall, просп. Степана Бандери, 23, 3 поверх

Коли: 2 грудня, 9:00

Квитки:secure.wayforpay.com/payment/womenpowerforum_2023

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...