• Головна
  • Як правильно розрахувати депозит: секрети оптимального вкладення коштів?
Новини компаній
14:06, 21 листопада 2023 р.

Як правильно розрахувати депозит: секрети оптимального вкладення коштів?

Новини компаній

Навіщо ж ми розміщуємо кошти під депозит в банку? Насамперед щоб зберегти їх і отримати додатковий дохід. По-друге, це безпечніше, ніж зберігати гроші вдома.

Перш ніж відкрити рахунок, потрібно вивчити ринок і знайти відповідний банк із високими відсотковими ставками. Зверніть увагу на https://www.policombank.com/  Чим вони вищі, тим більший дохід ми отримаємо. Щоб дізнатися, скільки ви зможете заробити на вкладі, не обов'язково відвідувати банк. Можна легко розрахувати депозит онлайн за допомогою спеціальних калькуляторів на банківських веб-сайтах.

У цій статті ми заглибимося у кожну деталь процесу оформлення вкладу, розглянемо механізм нарахування доходу та прояснимо, які податки підлягають відрахуванню. Розберемо поняття чистого прибутку та розповімо, як його розрахувати.

Як правильно розрахувати депозит: секрети оптимального вкладення коштів?, фото-1

Як розрахувати депозит? Відсотки та особливості прорахунку

Калькулятор депозиту представлений на веб-ресурсі практично кожної фінансової установи. Щоб розрахувати прибуток за вкладом, вам потрібно вибрати відповідну програму, вказати суму, термін та валюту (гривні, долари чи євро) і після цього депозитний калькулятор онлайн сформує повноцінну пропозицію.

Коли йдеться про нарахування відсотків, існує кілька варіантів:

  • Щомісячне нарахування дозволяє отримувати підкріплення до щомісячного доходу.
  • Виплата наприкінці терміну надає чудову можливість накопичення великої суми. У цьому варіанті відсотки нараховуються та виплачуються в момент завершення терміну програми.
  • Депозит із капіталізацією має на увазі, що банк додає відсотки до його первісної суми. Цей механізм призводить до збільшення нарахованих відсотків із кожним наступним періодом, що у результаті підвищує річний прибуток від розміщення.
  • Вклади з прогресивною ставкою відрізняються від інших видів програм тим, що відсоткова ставка за депозитом змінюється протягом терміну угоди. Наприклад, на перший місяць ставка може починатися з 6% річних, потім у 2-й місяць може збільшитися до 6,5%, у 3-й місяць — до 7% тощо. Фактичний середній дохід становитиме 8%.

Аналізуючи депозити та їх відсоткові ставки у різних банках, зверніть увагу, що вони вказуються в еквіваленті річного відсотка, а не за конкретний період розміщення вкладу. Якщо ви розміщуєте кошти під 14,5% на 12 місяців, то загальний дохід за цей період становитиме 14,5% річних.

Щоб бути впевненим, що нараховані відсотки відповідають вашим очікуванням, використовуйте депозитний калькулятор на офіційному сайті обраного банку. Таким чином, можна уникнути несподіваних сюрпризів у майбутньому.

За який період проводиться розрахунок дохідності вкладу?

Відсотки нараховуються щодня протягом терміну дії програми, крім першого і останнього дня. Коли ви поповнюєте депозит, нарахування доходу починається наступного календарного дня.

Важливо врахувати ще один момент, якщо ви розміщуєте або поповнюєте депозит після операційного часу банку, наприклад, у середу о 20:30, відсотки почнуть нараховуватися з п'ятниці. Для отримання інформації про те, як відбувається нарахування та виплата прибутку, ви можете відвідати офіційний сайт банку https://www.policombank.com/ та перейти до розділу Документи та Угоди щодо банківських рахунків та вкладів.

Чи враховує калькулятор відсотків оподаткування депозиту?

Дохід, який ви отримуєте від вкладу, за поточним законодавством обкладається податком у розмірі 19,5% (включаючи 18% ПДВ та 1,5% військового збору), оскільки є додатковим видом доходу для фізичної особи. Клієнт отримує на руки чистий прибуток, а банк самостійно перераховує сплату податків.

Калькулятор вкладу дозволяє не тільки розрахувати суму сплачених податків, але й надає інформацію про реальні ставки по депозитах після обліку оподаткування. Припустимо, ви розмістили 20 000 гривень на банківському вкладі під 15,5% річних на 12 місяців з виплатою прибутку наприкінці терміну. Після цього на вашому рахунку буде доступно 23 100 гривень, включаючи нараховані відсотки. З цієї суми потрібно сплатити податки. Це означає, що банк перерахує 558 гривень до бюджету як ПДВ та 46,50 гривні у вигляді військового збору. Таким чином вкладник отримає на руки 22 495,50 гривні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...