• Головна
  • Артпроект «Жили-були, живуть і будуть»: любов до українського з народження
Новини компаній
11:00, 14 листопада 2023 р.

Артпроект «Жили-були, живуть і будуть»: любов до українського з народження

Новини компаній

8 листопада у столичному ресторані BARVY (вул. Мечникова, 3, Київ) відбулася презентація проекту «Жили-були, живуть і будуть» артдуету «Vony Razom» - військовослужбовців, митців Ірини iSky та Павла Зайченко. Під час заходу було зібрано майже 20 тисяч грн на зимові потреби українських захисників і захисниць.

Протягом року Ірини iSky та Павла Зайченко досліджували українську народну спадщину, щоб відтворити українське ДНК, показати справжні характери народних персонажів, які притаманні тільки українським казкам, нагадати про війну і про боротьбу, яка триває століттями. Реалізували проєкт за два дні, адже митці продовжують нести службу в ЗСУ.

Загалом проект «Жили-були, живуть і будуть» складається з 10 образів з українських казок, які осучаснили творчий артдует «Vony Razom» за допомогою поєднання автентичного одягу та військової атрибутик. Серед персонажів – Чарівна Пташка, Ох та Дідова дочка. Остання – унікальний персонаж, який не повторюється в жодних казках інших країн.

«У наших героях дуже добре втілено такий гарний історичний образ, в якому можна і треба споглядати силу та цінність, яку в нас враховували, але трішечки її загубили. І ніколи не пізно повернутися на той етап розвитку і передивитися ці всі цінності – почати знову діяти та будувати», – прокоментував Павло Зайченко.

«Радянська, а потім і російська влада зображувала українців як селюків, кріпаків, якихось нерозумних. Вони сприймали українську доброту за слабкість та недолугість. У казках, які ми презентуємо, доброта – це одна з тих рис, якою потрібно керуватися, якщо ти живеш в цьому світі.

Сьогодні нам випав шанс знову підняти свою самоцінність і викорінити все російське зі свого суспільства, його треба реалізувати. Бо якщо ми цього не зробимо зараз, то наші діти будуть воювати через 10 років», – доповнює Ірина iSky.

Втілили образи персонажів відомі українці, військові медики та волонтери, серед яких актор та волонтер Олексій Суровцев, телеведучий Анатолій Бондаренко, співзасновниці руху Veteranka – Катерина Приймак та Юлія Кіріллова.

«Я маю багато племінників, шість похресників, тож важливо, щоб вони читали українське, відроджували нашу культуру, величну історію. У нас надзвичайно велична нація. Наступне покоління має про це знати, усвідомлювати це з казочок і надалі зберігати нашу культуру. Адже перше, з чого почалася війна - знищували нашу ідентичність, культуру. Нація, яка не має своєї культури, приречена на поразку. Варто не лише на полі бої захищати нашу територію, а й відроджувати все українське. Люди знатимуть, які ми ціннісні і більше ніхто не захоче на нас нападати», - коментує Юлія Кіріллова, співзасновниця руху VETERANKA, яка втілила образ «Чарівної Пташки».

Музичну атмосферу на заході створювали oneWITCH, Dj Artnimus та Alex Shimanskiy.

Окрім того, гості вечора почули уривок з української народної казки «Дідова дочка» у виконанні ведучої новин «Факти» на ICTV та національного марафону «Єдині новини» Оксани Гутцайт та ведучого Анатолія Бондаренко, який втілив прообраз Оха.

«Відродження українських казок має кілька важливих аспектів. По-перше, це допомагає зберегти і відновити культурну спадщину, передаючи традиції та цінності наступним поколінням. Крім того, українські казки можуть віддзеркалювати національний характер, ідентичність та унікальний погляд на світ. Такий процес також сприяє розвитку мови та літератури», — коментує ведуча.

Під час події можна було придбати книгу з автографами персонажів та картини-ілюстрації артбуку. Загалом на презентації зібрали майже 20 тисяч гривень. Зібрані кошти будуть направлені до благодійного фонду руху Veteranka на забезпечення зимових потреб 200 захисників і захисниць (генератори, буржуйки, екофло, зимова форма, берці, набори медикаментів тощо).

Тепер артбуки можна придбати в найбільших книгарнях Києва «Буква», які знаходяться в ТРЦ DREAM, ТЦ Piramida, ТРЦ Smart Plaza Polytech, ТЦ «Україна», ТЦ «Проспект», River Mall.

Додаткова інформація:

Ірина iSky та Павло Зайченко створили артдует «Vony Razom» у 2020 році. З початку повномасштабного вторгнення волонтерили, вступили до лав ЗСУ, а також привертали увагу до війни в Україні у всьому світі. Їх проєкт «333», де представлені 33 світлини українців в образах ляльок-мотанок побачили у Швейцарії, Польщі, Португалії, Японії, Нідерландах.

Герої проєкту «Жили-були, живуть і будуть»: Катерина Приймак (парамедикиня, ветеранка, співзасновниця руху Veteranka), Юлія Кіріллова (гранатометниця, ветеранка, співзасновниця руху Veteranka), Вікторія Пешоян (підприємиця, волонтерка руху Veteranka), Аляска (військовослужбовиця ЗСУ, парамедикиня медслужби Veteranka), Тата Остробуд (доброволиця, ветеранка, учасниця руху Veteranka), Тетяна Ніколенко (волонтерка, блогер), Анатолій Бондаренко (телеведучий каналу «Інтер»), Олексій Суровцев (актор, волонтер), Павло Зайченко (військовослужбовець ЗСУ), Кирило Мірошніков (волонтер).

Рух VETERANKA займається адвокацією прав жінок у війську з 2018 року, бореться за перспективне майбутнє захисниць, забезпечує армію всім необхідним - від амуніції, дронів, автівок до такмеду. За 1,5 року повномасштабного вторгнення закрили близько 5 тис колективних та індивідуальних запитів і допомогли війську більше, ніж на 60 млн грн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...