• Головна
  • Булінг у школі: що можуть зробити батьки для своєї дитини
ЕКСКЛЮЗИВ
09:28, 21 жовтня 2023 р.

Булінг у школі: що можуть зробити батьки для своєї дитини

ЕКСКЛЮЗИВ
Булінг у школі: що можуть зробити батьки для своєї дитини

Шкільний булінг становить серйозну проблему, яка потребує уваги та розуміння, як з боку батьків, так і вчителів і громадськості.

Сімейний психотерапевт та кризовий консультант Ірина Шеньє ексклюзивно для 44.ua розповіла про булінг, а також про те, що він може мати як психологічні, так і фізичні наслідки. То ж батькам вкрай важливо відслідковувати нюанси самопочуття дитини, щоб своєчасно помітити проблему цькування.

Чому виникає булінг?

Булінг – це форма негативної поведінки і спосіб виявити накопичені емоції. Часто ініціаторами булінгу стають діти з низькою самооцінкою, які раніше або в іншому місці самі піддавалися знущанням однолітків. Булінгу сприяє відсутність виховання, уваги батьків, а також особисті психологічні характеристики конкретної дитини.

Важливо розуміти, що форми булінгу бувають різними і можуть проявлятися як в повсякденному спілкуванні (смішки, цькування, фізичні напади, психологічний тиск), так і в мережі (образливі коментарі, плітки, розголошення секретів, інтернет-домагання). 

Сімейний психотерапевт та кризовий консультант Ірина Шеньє

До яких наслідків може призвести булінг?

Наслідки цькування можуть проявлятися по різному у дітей – щось характерно для одних, щось для інших. Тому батькам варто ознайомитися з повним переліком можливих наслідків, що охоплюють різні сфери життя. 

1. Психологічні наслідки (депресія, тривожність, низька самооцінка, роздратованість).

2. Емоційні наслідки (почуття відчуженості, самотності і безпорадності).

3. Соціальні наслідки (сегрегація від однолітків,  спроби уникати школи та соціальних ситуацій,  відсутність довіри до інших людей). 

4. Академічні наслідки (погіршення досягнень, відсутність інтересу до навчання).

5. Фізичні наслідки (соматичні скарги, погіршення фізичного здоров'я внаслідок стресу).

6. Поведінкові наслідки (спроби уникнути конфліктних ситуацій, відповідь на булінг агресивною поведінкою, збільшена вразливість до зловживання алкоголем та наркотиками).

“Наслідки булінгу слід використовувати також для «діагностики» проблеми. Якщо поведінка дитини змінилася і включає в себе хоча б декілька проблем зі списку вище, на жаль, причиною може бути булінг”, - коментує Ірина Шеньє. 

Булінг дитини в школі

Як допомогти дитині, що зазнає булінгу?

Ось кілька інструментів, які допоможуть батькам підготувати дітей до складних ситуацій, щоб вони ніколи не опинилися у ролі жертв булінгу, або ж змогли припинити цькування, яке направлено на них.

1. Підготуйте набір відповідей для кривдників

Вивчайте разом з дитиною фрази, які можна використовувати, щоб змусити припинити цькування. Вони повинні бути простими та прямими, але не ворожими: «Залиш мене», «Відійди».

2. Роз'ясніть дітям сутність булінгу

Після того, як вони розумітимуть, що таке булінг, діти зможуть легше розпізнавати його, незалежно від того, чи стосується це їх, чи інших.

3. Збільшуйте комунікацію зі своїми дітьми

Підвищення обговорення питань з дітьми про знущання сприяє тому, щоб вони відкрито ділилися своїми почуттями та досвідом про шкільне спілкування. 

4. Рольові ігри - це чудовий спосіб підвищити впевненість та надати дитині можливість впоратися з труднощами. Ви можете зіграти роль хулігана, допоки ваша дитина не навчиться різним реакціям і не набуде впевненості в розв'язанні складних ситуацій. 

5. Зміцніть впевненість своєї дитини

Чим більша впевненість в собі, тим менше ймовірність, що знущання вплине на її самооцінку. Спонукайте дитину до розвитку, залучайте в позакласні заходи і соціальні ситуації, де вона може блискуче проявити себе і реалізуватися.

6. Навчіть свою дитину виражати почуття перед хуліганом, пояснюючи, чому вона почувається так і що вона хоче від нього. Робити це потрібно спокійним і рішучим голосом. Наприклад, дитина може сказати: «Я злюся, коли ти називаєш мене іншим ім'ям, а не моїм справжнім. Я хочу, щоб ти називав мене моїм справжнім ім'ям, як і всі інші». 

7. Використовуйте гумор, щоб протистояти погрозам хулігана, якщо цей спосіб підходить дитині.

Звісно, з повторними чи постійними цькуваннями треба розбиратися разом з дорослими і обговорювати проблему з адміністрацією навчального закладу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ #булінг #школа #психолог
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...