• Головна
  • Смерть брата і сестри у прямому ефірі: що могло підштовхнути підлітків до фатального кроку — відповідає психолог
ЕКСКЛЮЗИВ
15:11, 3 жовтня 2023 р.

Смерть брата і сестри у прямому ефірі: що могло підштовхнути підлітків до фатального кроку — відповідає психолог

ЕКСКЛЮЗИВ
Смерть брата і сестри у прямому ефірі: що могло підштовхнути підлітків до фатального кроку — відповідає психолог

В понеділок, 2 жовтня, у Києві сталася трагедія. Зведені брат і сестра 17 і 18 років скоїли самогубство, вистрибнувши  з балкону 24 поверху.

Між парою були романтичні стосунки. Що ж підштовхнуло підлітків до фатального кроку?

В день трагедії вони опублікували ряд відеороликів, в яких розповідали і показували, як проводять останні дні та готуються до самогубства. В кадрі хлопець з дівчиною приймають наркотичні речовини, гуляють по місту та із захватом чекають “дня Х”. Деякі з цих відео ви можете переглянути за посиланням.

Та відколи в пари з'явилися думки про те, щоб вкоротити собі віку? Сторінка в соцмережі загиблого хлопця чиста. Вірогідно, перед смертю він видалив всі фото та відео. Втім, декілька з них лишились в окремій папці. Починаючи з 2021 року, всі ролики так чи інакше пов'язані зі смертю і думками про суїцид. 

Скріншот сторінки загиблого хлопцяСкріншот сторінки загиблого хлопцяСкріншот сторінки загиблого хлопцяСкріншот сторінки загиблого хлопця

Що могло їх викликати? Ексклюзивно для 44.ua психолог, кризовий консультант, сімейний психотерапевт Ірина Шеньє відповіла на це питання.

"Цей шокуючий і трагічний інцидент може бути наслідком різних факторів, і важливо аналізувати його у контексті психологічного, соціального та медичного аспектів. Як психолог, можу сказати, що суїцидальні дії завжди є результатом взаємодії багатьох чинників, і їх запобігання потребує багатогранного підходу та розуміння.

Психолог, кризовий консультант, сімейний психотерапевт Ірина Шеньє

На появу суїцидальних дій можуть впливати такі фактори:

1. Соціальний вплив та інформаційне середовище:Те, що хлопець мав сторіси на тему суїциду у своїх соціальних мережах, може свідчити про те, що він був під впливом інформації, яка могла підсилити його негативні емоції. Соціальні мережі можуть стати місцем, де люди діляться своїми проблемами та емоціями, і такий контент може бути надто впливовим на вразливу аудиторію.

Також можливий вплив субкультур, бо у підлітків ще не сформоване чітке розуміння Я-концепції: Хто я? Який я? Чий я? І вони намагаються шукати себе у різних проявах і групах. 

2. Психічний стан: Цей інцидент може бути пов'язаний із психічним станом підлітка, який уже, на жаль, важко діагностувати. Важливо враховувати можливість депресії, тривожного розладу чи інших психічних проблем, які можуть бути прихованими. Іноді підлітки не здатні адекватно висловлювати свої почуття та прохання про допомогу.

3. Міжособистісні стосунки: Те, що брат і сестра були закохані один в одного, може свідчити про складність їхніх міжособистісних стосунків. Така ситуація може бути додатковим джерелом психологічного стресу та конфліктів у їхній родині. Адже діти - як лакмусовий папір для сім’ї. Вони завжди відображають своєю поведінкою всі незгоди, які існують. І цим ніби сигналізують батькам: “Якщо зі мною щось не так, то я потребую більше любові, уваги, підтримки”, - пояснила психолог.

В соцмережах багато користувачів вважають, що дівчина насправді не хотіла вбивати себе, і піддалася на вплив хлопця. 

Коментарі з соцмереж

Психолог Ірина Шаньє зазначила, що дійсно суїцидальні думки можна нав'язати іншій людині.

“Суїцидальні думки можуть бути заразними, і одна особа може вплинути на іншу в такий спосіб. Якщо хлопець і дівчина проводили багато часу разом і мали романтичні стосунки, то вони, ймовірно, були взаємозалежні. Це може означати, що їхні емоційні стани та рішення могли бути взаємопов'язаними. Тому, звичайно, він міг вплинути на дівчину так само, як і вона на нього, бо обидва підлітки ще із несформованою дорослою позицією і тому дуже схильні до впливів.

Крім того, вживання наркотиків могло значно поглибити психологічні та емоційні проблеми. Адже наркотики токсично впливають на розумову діяльність та здатність приймати адекватні  рішення.

Важливо враховувати, що у кожного з них був власний психічний стан, і реакція на подібні ситуації могла бути індивідуальною. Дівчина могла мати іншу стійкість до стресу або більшу внутрішню міць, що дозволяло їй боротися з негативними впливами.

Якщо хлопець відчував суїцидальні думки та намагався вплинути на дівчину, це може бути результатом його власних психічних проблем та емоційного фону”, - розповіла експерт.

Загиблі підлітки Віта та Вова

Також Ірина Шеньє назвала “червоні прапорці” в поведінці дитини, які можуть свідчити про те, що вона збирається вчинити непоправне:

Розпізнати, що з дитиною може бути щось погано і вона може думати про самогубство, буває важко. Але деякі речі можуть допомогти помітити це:

  • Якщо настрій дитини раптово змінився.
  • Якщо вона відокремлюється від інших і не спілкується з ними.
  • Якщо в неї зʼявляються проблеми зі сном або з апетитом.
  • Якщо вона втратила інтерес до різних речей, які раніше її захоплювали.
  • Якщо вона стає агресивною або робить небезпечні для життя дії.
  • Якщо вона говорить про суїцид або погрожує собі.
  • Якщо вона готується до суїциду, наприклад, приховує речі, які можуть бути небезпечними.

Якщо ви помітили такі речі, важливо:

  • Поговорити з нею, послухати і підтримати її.
  • Звернутися до фахівця для допомоги, наприклад, до психолога або психіатра.
  • Не залишати її саму, особливо, якщо є загроза.
  • Повідомити інших дорослих, які можуть допомогти в цій ситуації, наприклад, вчителів або родичів.

Пам'ятайте, що суїцидальні думки серйозна проблема, і важливо сприймати цей сигнал дуже серйозно та діяти, щоб вчасно надати дитині допомогу та підтримку і попередити можливу трагедію.

Актуальні, важливі та перевірені новини читайте в нашому Telegram-каналі «Головні новини Києва – 44.ua». Також не забувайте підписуватись.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ #суїцид
Високі оцінки користувачів за Корисність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...