• Головна
  • На замітку алергікам: як пережити сезон цвітіння амброзії та самостійно полегшити симптоми
ЕКСКЛЮЗИВ
11:32, 26 серпня 2023 р.

На замітку алергікам: як пережити сезон цвітіння амброзії та самостійно полегшити симптоми

ЕКСКЛЮЗИВ
На замітку алергікам: як пережити сезон цвітіння амброзії та самостійно полегшити симптоми

В серпні починається страшний час для алергіків  цвітіння амброзії, яке триває аж до жовтня.

Спеціально для 44.ua алерголог, пульмонолог, педіатр, кандидат медичних наук та засновниця медичного алергологічного центру B_Health Майя Руселевич розповіла, як розпізнати алергію на амброзію, самостійно полегшити симптоми, та чи можливо від неї позбутися назавжди.

Чим небезпечна амброзія і наскільки це актуальна проблема для Києва? Як часто до вас звертаються з цим питанням?

На жаль, проблема амброзії дуже розповсюджена в Києві та Київській області. Вона викликає такі серйозні алергічні симптоми, як нежить, кашель, сльозотеча, свербіння в очах, кашель, утруднене дихання і іноді, навіть, задишка або комбінація цих симптомів як у дорослих, так і у дітей.

В цей активний період до нас щодня звертаються на консультацію люди, які мають проблеми з пилком бур'яну (амброзії, полину і т.д), тобто полінозом.

Алерголог Майя Руселевич

Чи може алергія на амброзію виникнути раптово, якщо раніше її не було? 

Алергія на амброзію може виникати раптово. Це проявляється таким чином. Людина має підвищену чутливість до цього алергену. Але під дією екзофакторів, факторів зовнішнього середовища, стресу, поганої екологічної ситуації, або через наявність дефіцитів вітамінів та мікроелементів — імунна система починає неправильно реагувати на цей алерген, і реалізуються симптоми алергії.

Хто знаходиться в групі ризику?

В групі ризику знаходяться люди з хронічною патологією бронхо-легеневої системи. Це можуть бути пацієнти з рецедивуючими пневмоніями, муковісцидози, бронхіальна астма, вроджені патології легеневої системи. Високий ризик винекнення алергії у людей, які мають хронічні обструктивні захворювання легень або інші прояви алергії, алергічного риніту чи алергічного ринокон'юктивіту.  Також в групі ризику маленькі діти, літні люди. Проте важливо пам'ятати, що  алергія може починатися в будь-якому віці і тривати все життя.

Які симптоми алергії на амброзію?

Основні симптоми:

  • утруднене носове дихання;
  • кашель;
  • задишка;
  • утруднений вдих або видих;
  • дистанційні хрипи;
  • нежить, ринорея (слизові водянисті виділення із порожнини носа);
  • почервоніння очей, свербіння очей і носа;
  • набряк слизових (очей, носа);
  • сльозотеча;
  • відчуття піску в очах;
  • висипання на шкірі по типу кропивниці або почервоніння, які з'являються у вигляді дерматитів на шкірі.

Амброзія

Чи є способи самостійно їх полегшити?  

Найпростішими способами зменшити прояви алергії є елімінація алергену. Тобто наша з вами мета зменшити контакт з алергеном. Ми можемо промивати ніс ізотонічними сольовими розчинами. Це називається назальний душ чи назальний спрей. Алерген з слизової очей вимивають за допомогою штучної сльози. Варто носити окуляри, кепки, капелюхи для того, щоб зменшити попадання алергену на слизові, на волосся. Щоб не продовжувати контактувати з ним вдома.

Крім того, рекомендується проводити вологе прибирання і підтримувати оптимальну вологість в приміщенні 40-50%. Якщо це суха вітряна погода, то краще закрити вікна і застосовувати кондиціонери, але при цьому не забувати про зволоження повітря в приміщенні. Можна застосовувати очищувальні прилади в домашніх умовах, в яких є HEPA- фільтри. А ліки приймати лише після консультації лікаря.

 Як можна захиститись в період цвітіння цієї рослини?

Самостійно зменшити контакт з алергеном і промивати слизові ізотонічними сольовими розчинами. Якщо симптоми були раніше, і  у вас є антигістамінний препарат сучасного покоління (не седативний)  його можна прийняти у відповідному дозуванні, але краще проконсультуватися з лікарем.

Амброзія

Чи можна вилікуватись від алергії на амброзію раз і назавжди? Які існують методи лікування?

Алергію на амброзію і на бур'яни можна вилікувати. Для цього використовують метод, який називається алерген-специфічна імунотерапія (АСІТ, алерговакцинація). Згідно досліджень ефекту від терапії вистачає на 10-15 років.

Алергенспецифічна імунотерапія (АСІТ)  це метод лікування, який впливає на всі ланки патогенетичного алергічного запалення. Цей метод лікування існує вже багато років і застосовується у багатьох країнах світу, зокрема в Україні.

Також існує терапія, яка знімає симптоми алергічного запалення. Це антигістамінні препарати, інгаляційні глюкокортикостероїди.

Окрім того застосовуються спеціальні бар'єри для того, щоб зменшити потрапляння алергенів на слизові  назальні фільтри, спреї, які мають спеціальну плівку для зменшення потрапляння алергену. 

Проте антигістамінні препарати і топічні стероїди  основні препарати для лікування алергічного ринокон'юнктивіту та алергії на пилок бур'янів.

Нагадаємо, що раніше ми писали про ТОП-5 небезпечних рослин, які ростуть в Києві.

Хочете дізнаватися ще більше новин Києва, Київщини та України? Скоріше долучайтесь до нашого Telegram-каналу «Головні новини Києва – 44.ua».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ #алергія на амброзію
Високі оцінки користувачів за Корисність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...