• Головна
  • Нові правила мобілізації: хто з киян не зможе захищати країну чи отримати відстрочку
13:28, 6 серпня 2023 р.

Нові правила мобілізації: хто з киян не зможе захищати країну чи отримати відстрочку

Нові правила мобілізації: хто з киян не зможе захищати країну чи отримати відстрочку

В Україні через повномасштабне вторгнення рф триває загальна мобілізація. Підлягають мобілізації всі військовозобов'язані, незалежно від наявності чи відсутності бойового досвіду. Проте з 1 серпня набули чинності нові правила.

Про це йдеться в поправках до Закону щодо окремих питань, повʼязаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану.

Досі не підписані на наш Telegram-канал «Головні новини Києва – 44.ua»? Скоріше долучайтесь та читайте новини, щоб бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

Зокрема зміни стосуються добровільної мобілізації, зміни умов бронювання працівників та відстрочки з догляду за родичами.

Наприкінці липня набув чинності закон, що дозволяє строковикам добровільно стати мобілізованими. Це стосується тих військових, термін військової служби яких закінчився в період дії воєнного стану, але військова служба була продовжена понад норму, і тих, які прослужили не менше шести місяців у період воєнного стану.

Крім того, у серпні розширили перелік хвороб, з якими не мобілізовуватимуть чоловіків. Ідеться про хворих на СНІД, гепатит, туберкульоз та інші тяжкі захворювання. Також не підлягтимуть мобілізації ті, хто нещодавно переніс операцію чи має значні деформації кісток.

Зміна умов бронювання працівників стосується переліку галузей, у яких можуть бути заброньовані працівники для проходження військової служби. Цей перелік розширили і встановили чіткі терміни розгляду держорганами звернень підприємств, установ і організацій щодо визначення їхньої критичної важливості. Зокрема, тепер звернення підприємств, установ та організацій має бути розглянуте упродовж 10 робочих днів з моменту отримання.

Окрім того, ухвалені зміни передбачають, що:

  • суми ЄСВ відтепер будуть враховуватися в одному з критеріїв для визначення підприємства критично важливим (він передбачає сплату підприємством протягом звітного податкового року податків, зборів, платежів на суму понад 1,5 млн євро);
  • підприємства ветеринарної медицини, казенних підприємств пробірного контролю тощо можуть бути визнані критично важливими у разі відповідності двом або більше критеріям;
  • передбачається застосування єдиного підходу до визначення кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню і працюють в органах місцевого самоврядування та в державних органах.

Також запровадили зміни у галузі надання відстрочки від служби тим, хто доглядає за родичами. Відтепер відстрочка надається тільки в разі, якщо в сім'ї військовозобов'язаного немає інших людей, які можуть доглядати за родичем з інвалідністю. Попереднє право на відстрочку мали ті, чиї дружини, один із батьків або батьки дружини мають інвалідність I або II групи.

Нагадаємо, ми розповідали, що у 2023 році Київська міська рада додатково збільшила фінансування міської цільової програми з організації військової служби, виконання військового обов’язку, мобілізаційної підготовки і територіальної оборони у місті Києві «Захисник Києва» до п’яти мільярдів гривень.

Також повідомляли про те, що співробітники Державного бюро розслідувань затримали начальника одного з управлінь штабу командування Сухопутних військ ЗСУ, який також обіймає посаду начальника одного з відділів Київської міської військової адміністрації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новини #всі новини #військові #мобілізація #закон #зміни #військовозобов’язані
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...