• Головна
  • Коли з'явився перший пам'ятник у Києві та що потерти, аби здійснилося бажання
10:00, 27 липня 2023 р.

Коли з'явився перший пам'ятник у Києві та що потерти, аби здійснилося бажання

Коли з'явився перший пам'ятник у Києві та що потерти, аби здійснилося бажання

Пам'ятники та меморіальні таблиці, які є в кожній країні,  – це свого роду послання з минулого в майбутнє, в яких увіковічнена пам'ять про важливі історичні події, людей, тварин і т.д.

Багато пам'ятників люди наділяють магічними властивостями. Варто лише прошепотіти їм свою мрію /щось потерти / кинути монетку, і бажання неодмінно здійсниться.

Сьогодні ви дізнаєтесь, куди піти в Києві, щоб все збулося, та який пам'ятник був першим встановлений в столиці.

Київ

Коли з'явився перший пам'ятник в Києві?

У Києві було багато язичницьких ідолів. Та під час хрещення Київської Русі у 988 році князь Володимир наказав знищити їх всіх, і більше не встановлювати.

«І коли прийшов (князь Володимир), звелів перекинути ідоли – одних порубати, а інших спалити. Перуна ж наказав прив'язати до хвоста коня і волочити його з гори по Боричевому узвозу (мосту) до Ручая (Почайни) і приставив 12 мужів бити його палицями. Робилося це не тому, що дерево щось відчуває, але для наруги біса, який обманював людей в цьому образі, – щоб прийняв він відплату від людей”, - йдеться в “Повісті временних літ”.

Хрещення Київської Русі

І після цього протягом 9 століть жодних ідолів, пам’ятників чи чогось в цьому роді у столиці не було.

За словами письменника і історика Станіслава Цалика, перший пам’ятник в Києві спорудили виключно з практичних міркувань.

Ось як це було.

Від початку XV століття і аж до 30-х років XIX ст в Києва було Маґдебурзьке право, яке давало містянам пільги, а тогочасним бізнесменам (купцям, ремісникам і т.д.) - певні привілеї. Все йшло чудово, поки наприкінці XVІІІ  ст. російська імператриця Катерина II не зняла Маґдебурзькі привілеї з Києва. Містяни були обурені! 

У 1796 році імператор Павло I повернув Маґдебурзьке право. У 1801 році його вбили і прийшов його син Олександр I. Кияни знову були у паніці, адже було незрозуміло, що буде далі... І коли він все ж дав Маґдебурзьке право, то мешканці Києва вирішили  “зафіксувати” це для наступників, встановивши Маґдебурзьку колону. Після встановлення пам'ятника, кияни три дні гучно святкували, а пізніше навіть зібрали кошти на будівництво каплиці й пам'ятника з фонтаном.

Монумент Магдебурзького права – найстаріший пам’ятник у Києві

Монумент Магдебурзького права – найстаріший пам’ятник у Києві

Зараз в столиці декілька сотень пам'ятників. Деякі з них користуються особливою увагою та любов”ю містян і гостей столиці, адже нібито здатні виконувати бажання. 

Ось деякі з них:

Пам'ятник Коту Пантелеймону

Біля Золотих воріт вас зустріне бронзова скульптура кота Пантелеймона (Пантюші, Пантагрюеля), яку спорудили на честь реального пухнастика. В 1990-х роках в ресторані Маргарити Січкар “Пантагрюель” з'явився персидський сірий кіт. Від нього були в захваті не тільки працівники, а й гості закладу. Пухнастик ретельно слідкував за тим, щоб відвідувачам все подобалось, і лише тоді дозволяв собі вийти на вулицю, щоб погрітися на сонечку.

Але сталася біда - в ресторані спалахнула пожежа. Пантюша у той момент був у закладі, і задихнувся від диму.

Пам'ятник Коту Пантелеймону

В пам'ять про тваринку у 1998 році друзі ресторану вирішили встановити пам'ятник. Вважається, що сірий красунчик може виконати будь-яке добре бажання, яке було загадане від щирого серця, варто лише погладити його по спинці чи хвостику.

Де знаходиться: вул. Володимирська, 40а, метро Золоті ворота.

Крокодил на Будинку з химерами 

Будинок з химерами в стилі модерн архітектора Городецького був зведений протягом 1901-1903 років, але досі, ніби магніт, притягує погляд кожного, хто проходить повз. І це не дивно, адже на фасаді споруди безліч фантастичних істот, морських гадів, і, навіть, русалок. Спробуйте знайти там крокодила, адже по повір”ю, він здійснить будь-яке бажання.

Будинок з химерами

Де знаходиться: вул. Банкова, 10, навпроти Адміністрації Президента.

Пам’ятник Городецькому

Та й сам Городецький може допомогти вам виконати бажання.  У центрі Києва за столиком з чашкою в руці, він гордо споглядає на людей у вигляді пам'ятника. Біля архітектора є вільне місце, то ж ви можете присісти і поділитися з ним своїми мріями та бажаннями. Подейкують, що варто просити про купівлю нерухомості чи допомогу з благоустроєм житла.

Пам’ятник Городецькому

Де знаходиться: Станція метро Хрещатик, вулиця Хрещатик, будинок Пасажу.

Пам'ятник Проні Прокопівні та Голохвастову

Біля Андріївської церкви вас зустріне “солодка парочка” з улюбленого фільму на основі комедійної п'єси Михайла Старицького “За двома зайцями” - Проня Прокопівна та Свирид Голохвастов. Біля бронзових скульптур можна не лише сфотографуватись для соцмереж, а й попросити їх виконати бажання.  Кажуть, що дівчата, які потерли каблучку Проні, скоро вийдуть заміж. А всім, хто хоче фінансового благополуччя і щасливого життя, треба потерти жучка на п"ятій точці Голохвастова.

Пам'ятник Проні Прокопівні та Голохвастову

Де знаходиться: Андріївський узвіз, 23, біля Андріївської церкви.

Пам'ятник Миколі Яковченку і його песику

Біля Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка встановлено пам”ятник народному артисту Миколі Яковченку, який зіграв тата легендарної Проні Прокопівни, про яку ми розповідали вище. В актора була собачка породи такса, яку він просто обожнював. Присядьте на лавку біля памятника та погладьте по спинці собачку - і ваше бажання неодмінно здійсниться.

Пам'ятник Миколі Яковченку і його песику

Де знаходиться: пл. Івана Франка, у сквері навпроти театру ім. Івана Франка.

Фонтан-пам'ятник “Лев-водолій”

У сквері на Михайлівській площі на вас чекає пам’ятник – фонтан леву. Подейкують, що якщо сісти на лева верхи і потерти йому вуха, то він виконає ваше бажання. Та пам'ятайте, що лев - це символ сили, хоробрості, справедливості та тріумфа. То ж краще, щоб бажання були пов”язані саме з цим. А якщо ви шукаєте щастя, то почухайте лева за вушком, та попросіть його про це.

Фонтан-пам'ятник “Лев-водолій”

Де знаходиться: станція метро «Майдан Незалежності». Михайлівська площа, в сквері.

Міст закоханих в Маріїнському парку 

Закохані вірять, що якщо пройти за ручки по мосту в Маріїнському парку, промовляючи “Я тебе кохаю”, то вони завжди будуть разом. А щоб підкріпити “ритуал” треба повісити на перилах замок, а ключик від нього сховати.

Міст закоханих в Маріїнському парку

Де знаходиться: Маріїнський парк, вул. Михайла Грушевського, метро Арсенальна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ #де загадати бажання #пам"ятник
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...