• Головна
  • З любов’ю до столиці: 15 книжок, які дозволять дізнатися про Київ більше
08:31, 23 червня 2023 р.

З любов’ю до столиці: 15 книжок, які дозволять дізнатися про Київ більше

З любов’ю до столиці: 15 книжок, які дозволять дізнатися про Київ більше

Завдяки прогресу та розвитку електроніки люди стали більше часу проводити в Інтернеті, і все менше – з книгами. Хоча й існує маса книжкових додатків для різних гаджетів, все-таки читати живу книгу набагато приємніше. А вдвічі приємніше дізнатися про місто в якому живеш, чи до якого хочеш завітати із книжок.

Можливо, саме зараз як ніколи доречно присвятити час тому, аби познайомитися з улюбленим містом трохи ближче. Дізнатися безліч цікавих фактів, подивитися на Київ під іншим кутом та надихнутися на прогулянки новими маршрутами.

Саме тому журналісти 44.ua підготували для вас добірку ТОП-15 книжок про Київ, які можуть розказати про наше місто багато нового та цікавого.

Перша книга в нашій добірці – «Щоб жити. Розуміючи Київ». Це неординарна книга, автори якої – найстаріші кияни, більшість яких лишилися в поважному віці на самоті. На сторінках цієї книги – історії про їхнє життя, побут, розваги та місцеві традиції. Тут і підпільні кінотеатри, і подільські базарчики, і ще безліч яскравих спогадів укупі з історичними фотографіями.

Це творіння було написане й видане з благодійною метою. Усі гроші з продажу книги ідуть на допомогу одиноким столичним бабусям та дідусям.

Також радимо почитати книгу про столицю «Місто з химерами»авторства Олеся Ільченко. Хочете здійснити подорож у часі й повернутися в Київ початку ХХ століття? Тоді книжка «Місто з химерами» точно для вас. Автор дає читачам можливість поспостерігати за будівництвом Миколаївського костелу, зазирнути за лаштунки найвідомішого київського театру тих часів, дізнатися більше про життя відомого архітектора Владислава Городецького, а також про його велику таємницю, яку взялися розгадати двійко столичних підлітків.

Книга заслуговує на увагу ще й тому, що увійшла в топ найкращих українських творів 2009 року.

«Київ: люди і будинки» авторства Ігоря Гирича – це вигадлива мандрівка нашою столицею репрезентує калейдоскоп визначних осіб і прикметних під історико-мистецьким оглядом будівель. Акцентовано на внескові у формування українського обличчя Києва тих постатей, хто боронив самобутнє місто від великодержавної культурної експансії. Завдяки висвітленню історичної взаємодії спільноти («люди») і урбанізованого простору («будинки») видатні імена вписано в неповторний київський ландшафт, що унаочнено безліччю оригінальних світлин.

Автор здійснює мандрівку визначними місцями під історико-мистецьким оглядом будівель. Книга – це можливість гарно провести дозвілля, дізнавшись про людей та будинки, що унаочнено безліччю оригінальних світлин.

Ми маємо Telegram-канал «Головні новини Києва – 44.ua». Там ми публікуємо ще більше важливих, актуальних та перевірених новин Києва, столичного регіону та України.

Наступна книга в нашій добірці – це роман Валер’яна Підмогильного «Місто». В центрі сюжету урбаністичного роману – хлопець, який приїхав до столиці з села і намагається знайти в місті своє місце. Спостерігаючи за перешкодами, злетами та падіннями головного героя, читач також дізнається багато цікавого про Київ. Цей урбаністичний роман – джерело цікавої інформації про Київ 1920-х років, оскільки тут розповідається про традиції, одяг і щоденні ритуали киян тих років.

Надзвичайно яскрава, барвиста та натхненна англомовна книга, де зібрано все найцікавіше про Київ – «Awesome Kyiv», яка вийшла з-під пера Тамари Кравченко і Світлани Кострикіної. В ній можна знайти інформацію про основні історичні події, відомих і талановитих мешканців міста, мистецтво, культуру, спорт, літературу, традиції та навіть улюблену вуличну їжу киян. На сторінках цієї книжки можна буквально побачити зелень каштанів, киян, що грають у шахи та обговорюють все на світі у місцевих скверах та парках вдень та місто, що не спить, вночі.

Наступна книга, яку ми рекомендуємо почитати, щоб ближче познайомитися з Києвом – це «Марсіани на Хрещатику. Літературний Київ початку XX століття». Ця книжка Віри Агеєвої – ще одна можливість для екскурсу в Київ початку ХХ століття. От тільки тут ми побачимо саме літературний Київ. Авторка показує місто очима відомих письменників, авангардних художників, богемних поетів і не тільки. Де вони збиралися? Де влаштовували дискусії? Де пили каву та гуляли довгими літніми вечорами? Чудова нагода поглянути по новому на улюблене місто, яке у той час, як і зараз, розвивалося, творило та жило попри все.

Також радимо ознайомитися із книжкою «Київські контури» автора Аттила Могильного. Це збірка віршів київського поета, одного з найталановитіших представників покоління «вісімдесятників», – місце, де любов до цього міста оформилася в рими.

У 2018 році знавець Києва Олена Мокроусова видала книгу «Лінія долі на долоні Києва»про історію столичної вулиці Костельної. І вона справді захоплююча. Саме тут височіють особняки царської епох, радянські будинки та величний костел Святого Олександра. Останній заслуговує на особливу увагу. Саме його малював Тарас Григорович Шевченко і саме сюди приїжджав сам Папа Римський.

Книга «Лінія долі на долоні Києва»

Книга «Лінія долі на долоні Києва»

В книзі Олександра Анісімова та Лади Лузіної «Незвичайний Київ. 850 цікавих мiсць» ви знайдете дуже багато інформації про визначні місця столиці, пам’ятники та пам’ятки архітектури тощо. Автори книги – історик і києвознавець Олександр Анісімов та письменниця Лада Лузіна – зарахували її до путівників. Це 68 розділів і 850 найкрасивіших місць Києва та області.

Примітно, що «Незвичайний Київ. 850 цікавих мiсць» – збірка не тільки всім відомих туристичних об'єктів, а й забутих та незвіданих пам'ятників.

Книга Кирила Степанця «Енциклопедія Київських річок». Ця книга для тих, хто цікавиться історією Києва, його водоймами та підземеллями. Кирило Степанець присвятив її маловідомим столичним річкам – від тих, які замурували під землею безліч років тому, до маленьких потічків, що продовжують текти поверхнею сьогодні. Усю інформацію автор підкріпив авторськими й архівними фотознімками.

Книга «Енциклопедія Київських річок»

Книга «Енциклопедія Київських річок»

Наступна книга в нашій добірці – це «Відбудова Хрещатика в колекціях архітектурної графіки». Всі ми знаємо, як виглядає сучасний Хрещатик, та чи знали ви, що головна вулиця Києва могла виглядати зовсім інакше? І чи можете уявити, як саме? У цьому допоможе саме ця книга – вона розповідає про конкурс з відбудови найвідомішої вулиці столиці, що відбувся у два тури протягом 1944–1947 рр., а також історії післяконкурсного проєктування окремих споруд протягом 1949–1951 рр. В книзі зібрані унікальні матеріали: від графічних робіт з різних фондових колекцій та приватних збірок до описів проєктів від учасників конкурсу.

Книга «Відбудова Хрещатика в колекціях архітектурної графіки»

Книга «Відбудова Хрещатика в колекціях архітектурної графіки»

Неймовірні подвиги українських пілотів у небі над Києвом на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну стали основою для народження легенди про «Привида Києва» – грози ворожих літаків. Ця ж історія своєю чергою надихнула відомого автора манґ Мацуда Джюко, який присвятив їй книгу коміксів «Привид Києва». Впевнені, вона сподобається і дітям, і дорослим.

Якщо любите містику та захоплюєтеся таємничими легендами про Київ, то обов’язково додайте до свого must-read «Химерний Київ. Легенди, лякачки та цікавинки». В ній авторка Тетяна Стрижевська розповідає більше про місцеві легенди, розвінчує деякі міфи та відповідає на безліч питань. Серед них: на яку гору літали відьми, в яких особняках мешкають привиди та де жив Змій Горинич. Це наче путівник найцікавішими місцями Києва, які пов'язані з химерами і дивовижами. Будинки, які приховують таємниці та загадки. Видання допоможе відшукати будівлі та куточки, що однозначно дозволить по справжньому закохатися в столицю.

Радимо також до прочитання книгу Романа Юсина «Київ: Поділ, Щекавиця, Кудрявець, Татарка, Фотоподорож. 70-ті – 80-ті». Старовинний Київ, як і сам його дух, повільно змінюються у швидкоплинному часі. Наче тисячу років тому здіймається в блакитні небеса Старокиївська гора, з якої Боричевим узвозом спускається шлях на Поділ. Це оди старої київської архітектури та оди краєвидів вчорашнього дня, які зникають під навалою та тиском сучасності.

І остання книжка в нашій добірці – «Київ: історія, архітектура, традиції». Це видання розповість про життя в місті, яке має величезну історію, багате традиціями та має відмінні архітектурні символи. Завдяки яскравим ілюстраціям читач зануриться в минуле та сьогодення столиці.

Книга «Київ: історія, архітектура, традиції»

Книга «Київ: історія, архітектура, традиції»

Раніше ми розповідали про найпопулярніші книгарні столиці, де можна не лише придбати цікаву книжку, а й поласувати кавою та смаколиками, або ж потрапити на презентацію книги автора.

Крім того, писали про 10 бібліотек Києва, які неодмінно варто відвідати та обов’язково взяти книгу для прочитання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новини Києва #новини #всі новини #книги #столиця #історія #розповіді #підручники
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...