• Головна
  • Africa School – альтернативний підхід до навчання та авторська програма викладання
Новини компаній
15:00, 7 червня 2023 р.

Africa School – альтернативний підхід до навчання та авторська програма викладання

Новини компаній

Сьогодні ми поговоримо про те, що таке альтернативна українська школа. Які переваги та недоліки існують. На ці та інші питання відповість Наталія Гоянюк, завуч та вчитель початкових класів приватної школи Africa School.

Не так давно, а саме 3 роки тому назад, відкрився англійський міні-сад Африка, і ось вже сьогодні, в цей не простий час Африка відкриває приватну школу. Розкажіть що спонукало вас до цього кроку?

Так, ви праві, це важкий час як для України, так і для українських дітей. Але ж життя триває, наші дітки ростуть, і вже час їм йти до школи. Саме тому і було прийнято рішення відкрити початкову школу 1-4 класи. Для нас це чималий виклик, але ми впевнені в тому що робимо, і на сьогодні наш садок має найвищий рейтинг серед приватних садочків Солом’янського району Києва.

Так, садочок у вас чудовий, але давайте поговоримо про школу. Чи є потреба у суспільства у новій альтернативній школі?

Щоб відповісти на це запитання ми повинні собі дати відповідь: як змінилось суспільство за останні 15-20 років? І я, як вчитель з 22-річним стажем, можу сказати що ці зміни кардинальні, а отже і освіта та методики викладання змінюються майже щороку. Цей прогрес неспинний, тому необхідно бути в освітньому тренді постійно.

Майже на початку свого педагогічного шляху я стикнулася з проблемами і недосконалістю державної школи: великі класи, стандартні методи роботи і навантаження, які не дозволяють проявів творчості, креативу, власного бачення, вибору, навчання заради оцінки, виснажені і невмотивовані діти і викладачі.

Саме тоді в моїй системі цінностей стався збій, а вже маючи своїх власних дітей мені кортіло зробити навчання цікавим, захоплюючим, орієнтованим на дитину, наповненим і близьким до життя, науково обґрунтованим, близьким до розуміння і легким у засвоєнні.

Чи вдалось вам знайти свою модель освіти?

Так, ба більше, я знайшла ще й однодумців. І згодом ми створили неймовірну Школу – альтернативну школу всебічного розвитку дитини. Це фінська модель освіти, в основі якої проектне та наскрізне навчання, STEM, адаптивність вивченого матеріалу на практиці та довіра вчителю у виборі підходів та методики у роботі з дітьми.

Розвиток емоційної, ментальної та фізіологічної складової, а також розуміння своєї приналежності до світу – ось головна мета освітньої моделі.

Звучить цікаво. А які труднощі виникають у роботі альтернативної школи?

Труднощі виникають завжди, але головне, що вони і мотивують рухатись вперед, шукати нові шляхи у роботі. Інколи діти проявляють свої емоції в достатньо неординарний спосіб та я маю показати дітям різні екологічні форми їх проявів. Діти мають власну думку і я заохочую в них вільно її виразити. Головне моє завдання як педагога – почути і побачити кожну дитину.

Іноді складно мотивувати до навчання тієї чи іншої теми або предмету в цілому. Тому мені, як вчителю, необхідно знайти цікаві теми, способи методи, практичне застосування, аргументи, чому це важливо вчити. Саме тому я недотримуюсь якоїсь однієї затвердженої МОЗ програми, а маю свою авторську програму, яку я адаптую під кожен клас окремо.

Які плани на новий навчальний рік?

Війна змінила мої педагогічні плани, але ж не зруйнувала їх. Майже рік я разом з дітьми жила у Польщі та викладала в Школі майбутнього першокласника від фундації «Незламна Україна». Мені вдалося поєднати державну програму, використовуючи різноманітні методи і досвіт альтернативної освіти, привити любов до навчання.

Тому зараз, отримавши досвід європейських навчальних закладів разом з керівництвом приватної школи Африка ми втілюємо новітні технології та методики в учбовий процес, а саме STEM, програму Лідер у мені, інтерактивні та проектні роботи з учнями. Англійська мова є пріоритетом у навчальному процесі, тому ми будемо практикувати білінгвальні уроки вже з 2 класу.

Звертайтесь:

  • сайтafrica.co.ua
  • телефон: 0968846378
  • адреса: пр. Лобановського 6В
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Школа Африка (укр) Приватна школа Африка (укр) Частная школа Африка (рус) Africa school (англ)
Високі оцінки користувачів за Корисність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...