• Головна
  • Сила в єднанні: як згуртувати ВПО та місцевих мешканців Київщини
Новини компаній
15:00, 16 травня 2023 р.

Сила в єднанні: як згуртувати ВПО та місцевих мешканців Київщини

Новини компаній

У Київській області зареєстровано понад 300 тисяч внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Багатьом із них складно адаптуватися до життя в новому регіоні. Для таких родин підтримка держави та громадських організацій відіграє особливо важливу роль.

Про труднощі переселенців та як їм можна допомогти, розповів Олександр Явтушенко, регіональний координатор програми “Єднання заради дії” у Києві та Київській області, що впроваджується IREX разом з Благодійним Фондом “Стабілізейшен Суппорт Сервісез” та за підтримки Державного департаменту США.

Які саме проблеми виникають у переселенців на Київщині?

– Найчастіше йдеться про облаштування побуту. Внутрішньо переміщеним особам, які проживають у місцях компактного проживання (МКП), часто не вистачає меблів і необхідної побутової техніки. Наприклад, переселенцям з табору “Зоряний” у селищі Карапиші бракувало ліжок. У межах проєкту “Єднання заради дії” ми передали їм 15 штук, а також встановили бойлери та холодильники. Зараз є багато запитів на отримання гуманітарної допомоги. Людям необхідні теплий одяг, їжа, павербанки.

Яка підтримка, крім матеріальної, ще потрібна ВПО?

– Часто люди просто не знають, де шукати допомогу: матеріальну чи консультаційну. Тому ми розробили для переселенців спеціальний довідник, де пояснюємо, як отримати необхідні довідки, оформити виплати, тлумачимо норми законодавства. Методичні матеріали розповсюдили через управління соціального захисту в Києві та Київській області й у трьох модульних містечках розмістили інформаційні стенди. На сайті програми доступні й інші, корисні для ВПО матеріали.

Ваша програма опікується створенням рад ВПО. Що це за рада і чи потрібна вона Києву?

– Рада ВПО — це консультативно-дорадчий, репрезентативний і посередницький орган, до складу якого входять переселенці, громадські організації та представники влади. Ради виявляють системні проблеми, з якими стикаються ВПО, та сприяють їхньому подоланню.

Києву потрібна Рада ВПО. Ми планували її створити ще у 2021-му, але реалізувати це так і не вдалося. Тому поки що вирішили зосередитися на окремих районах міста. Перша з’явилася в Оболонському районі Києва. З-поміж головних цілей — довести органам місцевої влади, що Рада ВПО — ефективний механізм. Тоді це стимулюватиме створення подібних рад в інших районах міста.

Чим саме займається Рада ВПО Оболонського району?

– Вона має три основних завдання: виявляти проблеми переселенців, систематизувати та ініціювати розв'язання цих питань. Наприклад, був випадок, коли люди перестали отримувати виплати через збій електронної системи. Ми повідомили про це владу Оболонського району, вони звернулися до розробників системи та проблему швидко вирішили.

Також Рада ВПО координує дії громадських організацій і благодійних фондів Оболонського району, щоб люди отримували гуманітарну допомогу системно. Аналогічно і з інформаційною підтримкою. Наприклад, якщо юристи надають консультації в одному модульному містечку, то наступного разу мають відвідати інше. Бо правова допомога потрібна майже усім переселенцям.

Наші юристи інструктують внутрішньо переміщених осіб з питань, які стосуються налагодження життя після переїзду з окупованої території чи зони бойових дій. Вони розповідають, як оформити статус ВПО, соціальні виплати та компенсації за знищене або пошкоджене житло, як відновити втрачені документи.

Що плануєте робити далі?

– Зараз ми вже зможемо допомагати переселенцям не лише в Києві, а й в Обухові та Білій Церкві. Там хочемо створити дві нові ради ВПО і вже формуємо ініціативні групи. Можливо, нам вдасться зробити ще декілька рад і в інших районах столиці.

Для посилення наших позицій ми порушуємо це питання і в публічній площині. Наприклад, ми провели у Києві великий регіональний форум “Інтеграція переселенців на Київщині: проблеми, рішення та роль Ради ВПО”. Вперше у Київській області нам вдалося зібрати на одному майданчику представників місцевої влади, бізнесу, благодійних фондів, громадських організацій та самих переселенців. Спільно з ними ми обговорили підтримку внутрішньо переміщених осіб, захист їхніх прав і налагодження життя в новій громаді.

Отримати безкоштовну юридичну допомогу та ознайомитися з корисними матеріалами для ВПО можна на сайті програми “Єднання заради дії”.

*Єднання заради дії — це дворічна програма, яка має на меті об'єднання ВПО, членів приймаючих громад, представників органів державної влади та представників ЗМІ, щоб вирішувати конфлікти на місцевому рівні, інтегрувати ВПО, створювати інклюзивне, демократичне та згуртоване суспільство.

Ця стаття стала можливою в рамках програми “Єднання заради дії”, що впроваджується IREX разом з Благодійним Фондом “Стабілізейшен Суппорт Сервісез” та за підтримки Державного департаменту США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...