• Головна
  • Топ препаратів від болю у горлі
Новини компаній
09:00, 26 квітня 2023 р.

Топ препаратів від болю у горлі

Новини компаній

Liki24.com - Топ препаратів від болю у горлі

Біль у горлі – симптом знайомий всім. Такий біль приносить безліч дискомфорту, може бути дуже сильним і нестерпним, а в деяких випадках – сигналізувати про серйозне захворювання. 

Перше, що потрібно зробити при появі болю в горлі – звернутися до лікаря для виявлення її причини та призначення ефективного лікування. 

Як швидко позбутися болю у горлі? Пропонуємо вам розглянути причини, з яких може з'являтися біль у горлі, та найкращі засоби від нього. 

Чому може виникати біль у горлі?

Як правило, біль у горлі з'являється через запалення та подразнення його слизової оболонки. Цей симптом може з'являтися як унаслідок звичайного переохолодження організму, застуди, так і свідчити про серйозний патологічний стан.

Найчастіші причини появи болю в горлі:

  • Запалення. Воно може бути спричинене патогенними мікроорганізмами (вірусами, бактеріями). Біль у горлі з'являється при фарингіті, ларингіті, тонзиліті. Також він супроводжує інтоксикаційний синдром при грипі та ГРВІ.

  • Кандидоз ротової порожнини. Грибкова поразка, кандидоз, найчастіше з'являється при послабленні імунної системи. Викликають його гриби Candida– збудники “молочниці”. За відсутності своєчасно розпочатого лікування кандидозний стоматит швидко поширюється на слизову оболонку. Біль при кандидозному ураженні може бути слабо вираженим, помірним. Характерний супутній симптом – білий, сирний наліт на слизових оболонках ротової порожнини і горла.

  • Сезонна алергія. Сезонні фарингіти можуть проявлятися больовими відчуттями в горлі. Як правило, такий стан супроводжується закладеністю носа, сльозотечею.

  • Інородні тіла в глотці. Найчастіше це можуть бути риб'ячі кістки. Вони застряють у слизовій оболонці, провокуючи не тільки запалення, а й гострий біль.

  • Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ). При цьому захворюванні спостерігаються часті епізоди закидання шлункового соку в стравохід, які супроводжуються печією. Агресивна соляна кислота дратує слизову оболонку, провокуючи не тільки біль у горлі, а й сухий кашель, першіння в глотці.

  • Хронічні захворювання. Біль у горлі може супроводжувати хронічну ниркову недостатність (ХНН), цукровий діабет 1 або 2 типу, гіпертиреоз, гіперкортицизм. Поява болю пов'язана з хронічними атрофічними процесами, що відбуваються в слизовій оболонці на тлі цих хвороб.

  • Онкологічні новоутворення в області глотки. У цьому випадку біль зазвичай супроводжується відчуттям стороннього тіла в горлі, кровохарканням, утрудненням ковтання. Симптоми можуть повільно наростати протягом тривалого часу, супроводжуватись загальною слабкістю, зниженням ваги, субфебрильною температурою.

  • Наслідки прийому деяких медикаментів. Больові відчуття в горлі можуть викликати кортикостероїди та деякі антибактеріальні препарати за умови їх тривалого застосування.

Як вибрати найефективніший засіб від болю в горлі?

Лікарські препарати від болю в горлі підбираються лікарем залежно від віку пацієнта, діагнозу та вираженості больового синдрому.

Основні категорії ліків від болю в горлі:

  • Антисептичні препарати. Вони мають протимікробну дію, допомагають боротися з патогенними мікроорганізмами, здатні обволікати і захищати слизову оболонку. Найчастіше випускаються у вигляді спрею від болю в горлі, наприклад Хлорофіліпт спрей.

  • Анестетики (знеболювальні). Дія цих препаратів спрямована на боротьбу з больовим синдромом. Часто випускаються у формі спреїв або льодяників від болю в горлі, наприклад Орасепт.

  • Комбіновані засоби. Такі препарати мають одночасно і анальгетичну та антисептичну дію, наприклад таблетки від болю в горлі Декатилен.

При виборі засобу для лікування болю в горлі слід звертати увагу не лише на його дію, а й на особливості організму пацієнта. Так, багато препаратів протипоказані для використання під час вагітності та лактації, які не призначаються для дітей. Тому перед застосуванням будь-якого засобу від болю в горлі слід уважно читати його інструкцію, звертаючи увагу на розділи “Протипоказання” та “Особливості застосування”. 

У яких випадках при виникненні болю в горлі потрібно негайно звертатися до лікаря?

Біль у горлі – звичний для багатьох симптом. Погодьтеся, що в більшості випадків ми не біжимо відразу ж до лікаря при його появі, натомість дістаючи з домашньої аптечки звичні лікарські препарати. Але в деяких ситуаціях виникнення цього симптому потребує звернення за медичною допомогою:

  • Наявність стороннього тіла в горлі. Не намагайтеся дістати елементи їжі, що самостійно застрягли, в слизовій оболонці горла – так ви можете ще більше пошкодити її і просунути глибше стороннє тіло. Найкращим рішенням у такій ситуації буде негайне звернення за екстреною медичною допомогою.

  • Формування паратонзилярного абсцесу. Супроводжується високою температурою тіла (39-40 оС), одностороннім вираженим болем у горлі, набряком шиї та запаленням шийних лімфатичних вузлів.

  • Гнійна ангіна. Лікуванням гнійної ангіни має займатися лише лікар! Самолікування може призвести до тяжких ускладнень, серед яких пороки серця та ревматизм.

  • Підозра на онкологічні злоякісні процеси. Якщо біль у горлі зберігається досить тривалий період, супроводжується зниженням ваги, відчуттям грудки у горлі, загальною слабкістю – це привід звернутися до лікаря та пройти обстеження. Запам'ятайте, що практично всі онкологічні патології на ранніх термінах легко піддаються лікуванню, тому не варто зволікати з відвідуванням лікаря.

Також потрібно звернутися за екстреною медичною допомогою, якщо на тлі назофарингіту у пацієнта різко піднялася температура і з'явився геморагічний висип на тілі. Такі симптоми можуть свідчити про менінгококову інфекцію, небезпечну для життя захворювання.

І головне: не забувайте, що біль у горлі – це лише симптом. А позбутися його і не допустити ускладнень ви зможете лише після обстеження та виявлення точної причини захворювання. Бережіть себе та не займайтеся самолікуванням!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Liki24
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...