• Головна
  • Як правильно вибрати автомобільний інвертор
Новини компаній
12:09, 20 лютого 2023 р.

Як правильно вибрати автомобільний інвертор

Новини компаній

Регулярні відключення світла – це нинішні українські реалії. Вони змушують шукати альтернативні способи забезпечення функціонування побутової техніки та електроніки. Влітку це особливо актуально для холодильника, довготривале відключення якого вкрай небажане. В холодну пору року відсутність енергопостачання не менш загрозливе: багато домоволодінь обігрівається за допомогою котлів, які не можуть працювати без електрики.

Одним із варіантів вирішення проблеми є використання гелевих акумуляторів. Але вони генерують постійний струм напругою 12 В, а більшість побутових приладів працює від мережі змінного струму 220 В. Вихід є - це інвертори, або автомобільні перетворювачі напруги, основне завдання яких полягає в перетворенні постійного струму в перемінний зі зміною номінала напруги.

Звісно, інвертори можна використовувати в похідних умовах, тобто безпосередньо в автомобілі для живлення відповідних пристроїв. Але більш доцільним, особливо в умовах війни, є використання таких приладів стаціонарно, в квартирі чи приватному будинку. Вони в парі з АКБ забезпечують створення комфортних умов у разі аварійного чи планового відключення світла.

Як правильно вибрати автомобільний інвертор, фото-1

Розглянемо основні критерії вибору інвертора для домашнього використання.

Потужність

Тут все просто: вам потрібно підрахувати сумарну потужність навантаження на інвертор та збільшити отриману цифру на 20-30%. Звісно, це задача не з тривіальних, тому приводимо приблизні цифри споживання найбільш поширеною побутовою технікою:

  • сучасний телевізор – на рівні 200 Вт;

  • холодильник – приблизно стільки ж;

  • ноутбук – 250 Вт;

  • електробритва – до 30 Вт;

  • пральна машина – в пікові моменти до 2500 Вт;

  • праска, пилосос – 2000 Вт.

Зазвичай в характеристиках інвертора вказується номінальна та пікова потужність. Якщо тільки остання – розділіть цей показник навпіл.

Напруга

Взагалі більшість інверторів забезпечують перетворення струму 12 В в 220 (є моделі, що перетворюють 24 В в 220). Якщо ж ви бажаєте мати більш потужний пристрій, потрібно розуміти, що в цьому випадку акумулятор повинен мати більшу ємність відповідно. Оскільки цей показник в АКБ обмежений, може знадобитись паралельне підключення додаткових джерел живлення. 

Звертайте також увагу на наявність в інверторі функції стабілізації напруги, оскільки сучасна електроніка може вийти з ладу від різких коливань напруги по номіналу (якщо вони перевищують 10%). Особливо вразливими є блоки управління пральних машин та газових котлів, а це недешева техніка.

Синусоїдальність

Не всі інвертори генерують синусоїду класичної правильної форми. Дешеві пристрої видають замість синусоїди сигнал у формі сходів, щоб зменшити вартість схеми перетворення та всього пристрою. 

Це є проблемою для побутової техніки, обладнаної трансформаторними блоками живлення чи електродвигунами змінного струму. В їх перелік входять газові котли, насоси, компресори. І вони будуть працювати з такою апроксимованою синусоїду як мінімум некорректно. Тому цей фактор також потрібно враховувати, плануючи придбання інвертора для дому.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ALLO #АЛЛО
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...