• Головна
  • Психологічна підтримка підлітків під час війни
Новини компаній
11:09, 16 лютого 2023 р.

Психологічна підтримка підлітків під час війни

Новини компаній

Підлітковий вік – сам по собі дуже стресовий. Відбуваються кардинальні зміни в організмі, змінюється гормональний фон тощо. А коли за вікном ще й війна, впоратися з емоціями в рази складніше. Зараз психологічна допомога підліткам і дітям є чи не головним завданням для всіх українських батьків і педагогів. Тож підготували для вас поради та відповіді про те, як підтримати підлітка в складній емоційній ситуації, і як вам у цьому допоможе підлітковий психолог.

Психологічна підтримка підлітків під час війни, фото-1

Як зрозуміти, що дитині потрібен психолог?

Взагалі є декілька голосних «дзвіночків», при наявності яких радять звернутись до спеціаліста:

  • у дитини постійно (по декілька разів на день) змінюється настрій;
  • дитина не має сил і бажання займатися тим, що раніше робила легко і залюбки;
  • в дитини почались труднощі з навчанням;
  • вона дистанціювалась від своїх друзів, закрилася від спілкування з батьками.

Крім того, в підлітковому віці важливими є стабільність і передбачуваність середовища. А в контексті війни підліток може постійно переживати травмуючі ситуації, наприклад, бачити воєнні дії чи знаходитися під обстрілами. І там, де в мирний час батьки могли б самотужки підтримати дитину, зараз все ж важливо долучати професіоналів. Якісна психологічна допомога підліткам під час війни дуже важлива.

Чим дитячий психолог відрізняється від дорослого?

Тим, у кого немає дітей, може здатися, що впоратися з «дорослими проблемами» набагато складніше, тож і кваліфікація дорослого спеціаліста має бути вищою. Насправді ж, щоб працювати з дитячими травмами, потрібно значно більше досвіду та знань. Така робота дійсно не під силу багатьом фахівцям. Тож вибирати психолога для своєї дитини треба набагато уважніше та прискіпливіше. Важливо переконатись, що він справді має відповідний досвід, проходив тематичні тренінги та володіє потрібною кваліфікацією. Тільки такий психолог допоможе дитині впоратися зі складною емоційною ситуацією. До речі, саме такого дитячого психолога можна вибрати на безкоштовній українській платформі «Не дрібниці».

Чи можна впоратися з підлітковими проблемами без психолога?

Звісно, ваша підтримка буде найкращим засобом, який допоможе дитині пройти складний період у житті. Важливо розмовляти з підлітком, цікавитись його життям, але не наполягати, якщо саме зараз він не хоче говорити.

Заведіть традицію робити щось разом: вихідними ходити в кіно чи на риболовлю (якщо ви живете у відносно безпечному місці), готувати на кухні, дивитись футбол, зрештою знімати спільні тік-токи, чого б ні? :) Це допоможе підлітку знову відчути у вас своїх друзів і розказати про те, що його турбує. А не тримати проблеми в собі – це дуже важливо.

Але, якщо помічаєте, що не справляєтесь, покладатися виключно на свої сили не варто. Не бійтесь звернутись за допомогою. Хороший підлітковий психолог допоможе вам і вашій дитині впоратися – як з підлітковими стресами, так і з викликами воєнного часу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...