• Головна
  • Світ трясе: які землетруси загрожують Києву та як вберегтися в разі стихійного лиха
19:01, 7 лютого 2023 р.

Світ трясе: які землетруси загрожують Києву та як вберегтися в разі стихійного лиха

Світ трясе: які землетруси загрожують Києву та як вберегтися в разі стихійного лиха

6 лютого на південному сході Туреччини та на території Сирії стався найпотужніший землетрус з 1939 року. Він забрав життя понад 5 тисяч людей та завдав величезних руйнувань обом країнам.

Журналісти 44. ua розбиралися, чи може статися стихійне лихо на території України, зокрема і в Києві, який саме землетрус витримають будинки у столиці та як діяти у випадку загрози виникнення землетрусу.

Руйнівний землетрус у Туреччині

Перший землетрус у Туреччині магнітудою 7,7 бала стався 6 лютого о 4.17 ранку за місцевим часом. Після нього було зафіксовано 42 афтершоки, магнітуда найсильнішого становила 6,6.

Другий землетрус стався у південних районах Туреччини близько 12 за київським часом магнітудою 7,8. Його епіцентр був у районі Ельбістан у південно-східному турецькому регіоні Кахраманмараш. Крім того, ще один землетрус магнітудою 5,7 балів стався за 60 кілометрів від міста Малатья.

Після цього, близько 12:40 поштовхи було відчутно у Батумі, що за 20 кілометрів від державного кордону Грузії з Туреччиною.

Жертвами землетрусів стали понад 5 тисяч людей. Тільки в Туреччині після першого землетрусу загинуло понад 3400 людей, понад 15 тисяч отримали поранення. У сусідній Сирії загинуло понад 1600 людей.

Землетрус у Туреччині. Кадри катастрофи

Землетрус у Туреччині. Кадри катастрофи

Чи можна передбачити землетрус

Точно передбачити землетрус неможливо, оскільки це - природне явище, кажуть вчені інституту геофізики.

Методики, яка б дозволила передбачити виникнення сильного землетрусу, наразі немає. Сейсмологи вивчають зони можливого виникнення землетрусів і можуть лише передбачати максимальні сейсмічні події.

Водночас, в інституті геофізики заявили, що Туреччина знала про ймовірні землетруси на її території. Як і знала про те, що вони можуть бути доволі потужні. Адже її територія - сейсмоактивна. Тому велика кількість жертв і руйнувань пов’язана з тим, що будівництво в цих зонах не було сейсмостійким.

Територія Туреччини знаходиться на стиці трьох тектонічних плит. Там доволі активні та великі розломи. Сейсмологи прогнозували, що там можливі землетруси. Ми не знаємо, чи це буде один потужний, чи серія слабших, але всі знали, що там сейсмоактивна територія, – розповіла вчений секретар Інституту геофізики Юлія Семенова в ефірі телеканалу "Київ".

Чи може землетрус такого масштабу статися в Україні

На щастя, на території України немає таких глибоких розломів земної кори, як, приміром, у Туреччині, і тому місцеві землетруси не можуть бути такого масштабу. Втім, сейсмічна небезпека все ж існує.

Так за словами директора Інституту геофізики Національної академії наук України Олександра Кендзери, територія України розташована біля сейсмоактивного поясу, що тягнеться через Середземне море, Кавказ, Ідокуш, а далі розпливається на два окремі пояси. Але руйнування відбулися на південно-західній окраїні цього поясу, тоді як ми лежимо на північно-східній частині.

А ось такі країни як Грузія, Вірменія, Кіпр, Туреччина, Сирія територіально розташовані саме в поясі, де можуть частіше траплятися землетруси.

Крім того, як зазначив сейсмолог, сильні землетруси можливі в Криму. Півострів має власні сейсмоактивні зони, зокрема, на південному узбережжі. А також на південному заході Одеської області.

Світ трясе: які землетруси загрожують Києву та як вберегтися в разі стихійного лиха, фото-2

Що загрожує Києву

За словами Олександра Кундери, малоймовірно, що Києву загрожуватимуть землетруси такого масштабу, як в Туреччині. Але є інші, які можуть бути небезпечними. Зокрема, ті землетруси, що відбуваються в частині поясу "зона Вранча", в Румунії". 

"Від цих землетрясінь сейсмічні хвилі підходять і викликають коливання і в Києві, і в москві, і в санкт-петербурзі. Люди пам'ятають сильні землетрясіння, які були в зоні Вранча в 1977, 1986 і 1990 роках. Пам'ятають, як в Києві з високих домов жителі вибігли на вулицю, тому що боялися, що їх будинки можуть зруйнуватися", — розповів Кендзера.

Разом з тим, за словами інженера Дмитра Макагона, всі нові будинки в Києві спокійно витримають сейсміку мінімум в 5 балів.

Фахівець додав, що згідно з картою, якою користуються інженери при розрахунку конструкцій будинків і споруд, в Одесі нові будівлі витримають 7 балів, а у Львові - 6. Не витримати землетрус можуть хіба що старі будівлі.

Чи очікувати найближчим часом на сильний землетрус в Україні

Спрогнозувати, коли в Україні може статися сильний землетрус - сьогодні, завтра чи через 100 років, практично нереально, розповідає завідувач відділу сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України Сергій Вербицький.

Усе залежить від тектонічних плит, а вони не є ідеально рівними, вони потріскані. Як і де трісне наступна плита передбачити неможливо. Частота та сила землетрусів залежать лише від геологічної специфіки місцевості, - каже фахівець.

За рік в Україні зафіксували близько 100 землетрусів

Руй­нів­них зем­летру­сів на нашій землі не бу­ло вже багато років, проте на те­ри­то­рії Ук­ра­їни во­ни бу­ли зав­жди. Лише за останні кілька місяців в Україні відбулося кілька землетрусів. Так, 1 груд­ня бу­ли за­фік­со­ва­ні під­земні пош­товхи в Чер­ні­вець­кій об­ласті, по­ві­дом­ля­ли в Го­лов­но­му цен­трі спе­ці­аль­но­го кон­тро­лю. Епі­центр зем­летру­су за­ля­гав у районі міс­та Но­вод­ніс­тровськ на гли­би­ні 6 км. Його маг­ні­ту­да ста­но­ви­ла 2,2 за шка­лою Ріх­те­ра — та­кі ко­ли­ван­ня від­но­сять­ся до не­від­чутних.

7 вересня не­ве­ли­кий зем­летрус за­ре­єс­тру­ва­ли в Іва­но-Фран­ківсь­кій об­ласті бі­ля на­се­ле­но­го пун­кту Над­вірна. А на по­чат­ку лис­то­па­да в Ру­му­нії став­ся зем­летрус маг­ні­ту­дою 5,4 за шка­лою Ріх­те­ра, який від­чу­вав­ся в чо­тирьох об­ластях Ук­ра­їни.

Загалом в Україні їх буває від 30 до 200 на рік. Йдеть­ся і про ті, які бу­ли без­по­се­редньо на на­шій те­ри­то­рії, і ті, що від­чу­ва­ли­ся із су­сід­ніх кра­їн. Але зазвичай це слабкі землетруси. Во­ни фік­су­ють­ся ли­ше сей­сміч­ни­ми стан­ці­ями. Але по­ка­зу­ють ті роз­ломні зо­ни, де мо­жуть ви­ни­ка­ти силь­ні­ші зем­летру­си.

Коли востаннє Київ здригався від землетрусів?

За останні 250 років землетрясіння в Києві були зафіксовані в 1790, 1793, 1802, 1829, 1838, 1908, 1940, 1977, 1986, 1990, 2004 роках.

27 жовтня 2004 року «тряхнуло» на чотири бали, 30 травня 1990 року — 5 балів.

Особливо небезпечними вважаються будинки вище 25 поверхів, тому в них закладений великий запас стійкості.

Шестибальні поштовхи вони витримають, проте можуть з’явитися тріщини в перегородках. Але за такого землетрусу можуть постраждати сталінки та хрущовки, під час побудови яких застосовувався коефіцієнт у 5 балів.

Найпотужніші землетруси у світі

Землетрус біля узбережжя Японії 2011 року був зареєстрований з магнітудою 9. Він завдав величезної шкоди на суходолі та спричинив цунамі, яке призвело до великої аварії на атомній станції "Фукусіма".

Найбільший землетрус магнітудою 9,5 був зареєстрований у Чилі в 1960 році.

Як діяти під час ризику утворення землетрусу

  • Зберігайте спокій, уникайте паніки. Дійте негайно, як тільки відчуєте коливання ґрунту або споруди.
  • Головна небезпека, яка вам загрожує - це предмети і уламки, що падають.
  • Швидко залишіть будинок та відійдіть від нього на відкрите місце, якщо ви знаходитесь на першому - другому поверсі.
  • Негайно залишіть кутові кімнати, якщо ви знаходитесь вище другого поверху. Станьте в отворі внутрішніх дверей або у кутку кімнати, подалі від вікон і важких предметів.
  • Не кидайтесь до сходів або до ліфта, якщо ви знаходитесь у висотній споруді вище п'ятого поверху. Вихід зі споруди найбільш буде заповнений людьми, а ліфти вийдуть з ладу.
  • Вибігайте з будинку швидко, але обережно. Остерігайтесь уламків, електричних дротів та інших джерел небезпеки.
  • Віддаліться від високих споруд, шляхопроводів, мостів та ліній електропередач.
  • Зупиніться, якщо ви їдете автомобілем, відчиніть двері та залишайтесь у автомобілі до припинення коливань.
  • Перевірте чи немає поблизу постраждалих, сповістіть про них рятувальників та, по можливості, надайте допомогу.

Також ми розповідали, що в Києві біля посольства Туреччини відбудеться акція вшанування загиблих під час землетрусу.

44.ua у Телеграмі: термінові, актуальні, превірені новини столиці та України для тих, хто цінує свій час

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ # Київщина #війна #новини #сьгодні #землетрус #загроза # Туреччина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...