• Головна
  • Ламінат та електрична тепла підлога - що потрібно знати, щоб використовувати їх разом
Новини компаній
09:00, 20 січня 2023 р.

Ламінат та електрична тепла підлога - що потрібно знати, щоб використовувати їх разом

Новини компаній

Популярність ламінату пояснюється просто: таке підлогове покриття має відмінне співвідношення ціни та якості. Його багатошарова структура дає змогу уникнути багатьох проблем, з якими стикаються власники паркетних підлог. При цьому за вартістю облаштування фінішного покриття - ціна на паркет і ламінат просто непорівнянні. Хоча ламіновані дошки набагато дешевші, їхній зовнішній вигляд дає змогу практично ідеально імітувати натуральне дерев'яне покриття. Так що вибір ламінату цілком виправданий, якщо хочеться заощадити і немає бажання "возитися" з примхливим в експлуатації паркетом. 

Ламінат та електрична тепла підлога - що потрібно знати, щоб використовувати їх разом, фото-1

Як відомо, паркетні підлоги найбільше "бояться" перепадів температури та вологості. У результаті панелі з натурального дерева може покрутити, з'являться тріщини і здуття. Перевага ламінату в тому, що його конструкція складається з трьох основних шарів, а не з масиву. Головний з них - це плита ДВП або ХДФ, а у водостійких моделях для виготовлення основи взагалі використовується водонепроникний пластик. Тобто композитний матеріал позбавлений ключової переваги, але водночас джерела проблем для власників штучного паркету - його не роблять із масиву дерева. Тож при працюючому знизу теплому полі ламіновані дошки не деформуватимуться і не розсихатимуться.

Тому облаштовувати систему обігріву під ламінатом цілком можна і потрібно. Тим паче, що таке підлогове покриття й опалювальна система мають схожі переваги. Насамперед, звісно, - це невисока вартість і практичність використання. На практиці ціни на ламінат нижчі за багато популярних варіантів фінішного облицювання підлоги, так само як і системи електрообігріву коштують набагато дешевше за технічні рішення, що конкурують. Тож об'єднати зусилля, як то кажуть, сам Бог велів. Однак важливо врахувати нюанси, які допоможуть не помилитися під час вибору відповідної моделі ламінованих дощок і не "угробити" підлогове покриття в процесі експлуатації.

Ламінат і тепла підлога - фактори ризику спільного використання

Насамперед важливо запам'ятати головне правило: перед купівлею ламінату, який планується експлуатувати разом із теплою підлогою, слід переконатися в сумісності обраної моделі із системою обігріву. Про це свідчить спеціальне маркування на упаковці. Зрештою, можна отримати консультацію менеджера з продажу, які види представленого в магазині ламінату підходять для цього.

Незважаючи на те, що ламіновані дошки - це зовсім не виготовлений з масиву паркет, все ж таки надмірне нагрівання такого покриття також не призведе ні до чого хорошого. Щоб виготовити плити ДВП або ХДФ, дрібну деревну стружку просочують клейовим складом і пресують під високим тиском. Під час виробництва плит використовуються формальдегіди, що входять до складу клейових сумішей. А зовнішній захисний шар, яким покривають аркуш щільного паперу з нанесеним на поверхні малюнком, - це меламінова або акрилатна смола.

З погляду експлуатації це означає, що теоретично під час нагрівання покриття до температури +32°С меламін і формальдегіди в змозі випаруватися і потрапити в повітря, а далі леткі речовини можуть опинитися в легенях людини. Це вкрай небажано, оскільки вони здатні стати причиною розвитку небезпечних, зокрема онкологічних, захворювань. При досягненні ж температури від +28°С і вище ламіновані дошки можуть змінити свої геометричні параметри, що призведе до втрати покриттям цілісності та привабливості зовнішнього вигляду.

То що ж, тепер виходить, що встановлювати обігрів підлоги під ламінат не можна? Можна, але за дотримання важливих умов.

Як "подружити" ламінат і теплу підлогу

Обігрів підлоги та ламіновані дошки цілком можна експлуатувати разом, якщо:

  • Придбати модель ламінату, призначену для використання разом із теплими підлогами.
  • Віддати перевагу якісній продукції одного з європейських виробників, у якій формальдегіду практично немає. Для цього потрібно купити модель із класом емісії E1, а краще E0.
  • У процесі експлуатації не допускати підвищення температури покриття вище +28°C. До речі, комфортним вважається рівень нагріву підлоги на 3-7°C нижчий.
  • Встановити термостат для автоматичної підтримки правильного температурного режиму в приміщенні. З його допомогою можна не тільки не допустити перегріву ламінату, але ще й істотно знизити споживання електроенергії.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...