• Головна
  • На Місяці з’явився віртуальний прапор України: його встановили українські школярі і студенти
Новини компаній
13:00, 21 грудня 2022 р.

На Місяці з’явився віртуальний прапор України: його встановили українські школярі і студенти

Новини компаній

Завершилися другі всеукраїнські змагання з віртуального ракетомоделювання Noosphere Space Games. Middle edition. До них долучилися понад 850 школярів й студентів віком до 18 років. Протягом двох з половиною тижнів учасники працювали над завданням місії.

Місія змагань – зібрати ракету, яка зможе доставити екіпаж на Місяць, встановити на ньому прапор України (щоправда, поки що — віртуальний), і повернутися на Землю неушкодженими. Звучить складно, проте для учасників це не стало приводом опускати руки! Головне – впевнено йти до своєї мети. Під час роботи над проєктами учасники вивчали тематичні онлайн-ресурси, вели численні обговорення в чаті змагань і навіть допомагали одне одному, хоча й були суперниками.

На Місяці з’явився віртуальний прапор України: його встановили українські школярі і студенти, фото-1

Данило Кірієнко, учасник змагань

(фото: пресслужба)

На Місяці з’явився віртуальний прапор України: його встановили українські школярі і студенти, фото-2

Екіпаж космічного корабля встановив прапор України на Місяць

джерело: скриншоти учасників змагань з комп’ютерного симулятора Kerbal Space Program

Школярі і студенти змагалися за призовий фонд у 1200 доларів США, участь у змаганнях була безоплатною. До Noosphere Space Games долучилися учасники з Одеської, Дніпропетровської, Чернігівської, Харківської, Полтавської, Київської, Запорізької, Вінницької, Миколаївської, Сумської, Львівської, Черкаської, Хмельницької, Рівненської, Івано-Франківської, Тернопільської, Закарпатської, Житомирської й Чернівецької областей.

Робота над проєктами відбувалася у грі-симуляторі Kerbal Space Program — одному з найуспішніших симуляторів космічних польотів, який враховує майже всі фактори, що впливають на запуск космічних ракет. Потрібно було брати до уваги опір повітря, масу космічного корабля, витрати палива, гравітацію, атмосферне гальмування й багато інших технологічних змінних. Noosphere Space Games відбулися в Україні вже вдруге. Місія перших змагань, Junior edition, полягала в тому, щоб запустити супутник на орбіту і повернутися. Тоді за першість змагалися діти й підлітки віком до 14 років.

Одна з цілей змагань — популяризація ракетомодельного спорту, важливої складової STEM-екосистеми від ГО «Асоціація Ноосфера». Загалом цим спортом займаються близько 1400 українців, а завдяки майстер-класам від Noosphere понад 2000 дітей спробували запустити просту ракету, яку зібрали своїми руками. Ракетомодельний спорт, як вид інженерної творчості, допомагає молоді набувати інженерних навичок, а також дає можливість долучитися до потужної спільноти ентузіастів по всьому світу і представити Україну на міжнародних турнірах. Через те, що під час війни неможливо запускати справжні моделі ракет, Федерація ракетомодельного спорту України вирішила провести онлайн-змагання.

«У других змаганнях Noosphere Space Games ми підняли віковий поріг і дещо ускладнили місію. Підхід учасників до конструювання став ще креативнішим, а процес оцінювання – ще захопливішим. Для того, щоб покращити свої результати, учасникам доводилося вивчати багато допоміжних матеріалів і проводити безліч експериментів. Їхній ентузіазм вражає!», — каже генеральний секретар Федерації ракетомодельного спорту України Денис Хміль.

На Місяці з’явився віртуальний прапор України: його встановили українські школярі і студенти, фото-3

Генеральний секретар Федерації ракетомодельного спорту України Денис Хміль (фото: пресслужба)

На Місяці з’явився віртуальний прапор України: його встановили українські школярі і студенти, фото-4

Ігор Прихожий, учасник змагань

(фото: пресслужба)

Переможцями змагань стали:

  • 1 місце – Тимур Циганов, 16 років, Вишневе
  • 2 місце – Ігор Махиня, 17 років, Київ
  • 3 місце – Артем Найдич, 18 років, Рівне
  • 4 місце – Дмитро Бодняк, 16 років, Чернівці
  • 5 місце – Михайло Корбут, 18 років, Чернівці

«Багато людей боялися ділитися інформацією, але я досить активно брав участь в обговореннях в чаті й допомагав іншим. На мою думку, спілкування і комунікація, взаємодопомога – ключі для того щоб отримати найкращий результат» – розповідає Тимур Циганов, переможець змагань.

«Дизайн моєї ракети кардинально змінювався 5 чи 6 разів. Щоразу я думав, що краще вже не вийде, але помилявся. Ніколи не здавайтеся і ніколи не кажіть “ніколи”.» – розповідає Ігор Махиня, друге місце.

«Я хотів би подякувати організаторам за таку можливість. Я починав грати в Kerbal Space Program десь у 2013 році, мені було як раз стільки років, щоб можна було взяти участь у Noosphere Space Games. Junior edition. Тоді такого не було і я, на жаль, закинув цю гру. Такі змагання – дуже сильна мотивація, тож я вирішив повернутися.» – розповідає Артем Найдич, третє місце.

Змагання відбулися за спільної організації ГО «Асоціація Ноосфера» і Федерації ракетомодельного спорту України. Мета ГО «Асоціація Ноосфера» – популяризація науки й технологій. У STEM-екосистемі, яку організація будує в Україні вже 7 років, молоді винахідники й інженери можуть набувати нових знань, розвиватися й реалізовувати свої ідеї. Серед ініціатив ГО «Асоціація Ноосфера», які втілюються за підтримки мецената і бізнесмена Макса Полякова, є численні хакатони, турніри, конференції. Аудиторія таких заходів – не тільки технічні спеціалісти, а й молодь, яка шукає себе у царині технологій, і діти, в яких можна запалити інтерес до науки й інновацій.

«Подібні змагання чудово демонструють здатність школярів і студентів до самонавчання, яке так знадобиться їм у майбутньому. Їхньому завзяттю позаздрять навіть дорослі. Якщо плекати їхній інтерес до творення з молодого віку, у майбутньому їхні імена і наукові розробки знатиме весь світ. Саме тому діяльність ГО «Асоціація Ноосфера» націлена на популяризацію інженерії, науки і технологій.», — розповідає керівниця соціальних проєктів ГО «Асоціація Ноосфера» Ольга Зима.

На Місяці з’явився віртуальний прапор України: його встановили українські школярі і студенти, фото-5

керівниця соціальних проєктів ГО «Асоціація Ноосфера» Ольга Зима (фото: пресслужба)

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...