• Головна
  • Частотні діапазони роботи мозку людини: різновиди та особливості
Новини компаній
09:00, 17 грудня 2022 р.

Частотні діапазони роботи мозку людини: різновиди та особливості

Новини компаній
Частотні діапазони роботи мозку людини: різновиди та особливості, фото-1

Медвін Юрій Олексійович

Доктор наук у галузі медичної психології

Професор кафедри психіатрії

Відомо, що існує п'ять різних частотних діапазонів, на яких працює наш мозок: Бета-діапазон, Альфа-діапазон, Тета-діапазон, Дельта- та Гамма-діапазон. Мозок постійно генерує хвилі у всіх частотних діапазонах. Все, що ми робимо, думаємо і говоримо, керується хвильовою частотною діяльністю нашого мозку. Кожна конкретна діяльність мозку, будь то активна діяльність, розслаблений стан, сонний стан, сон, читання, біг, спілкування або міріад інших різновидів нашої людської діяльності керується частотною діяльністю, яка в кожній конкретній ситуації переважатиме над іншими його частотами. Наприклад, коли ми відпочиваємо, лежачи на дивані та дивлячись телевізор, наш мозок генерує хвилі у верхньому діапазоні Альфа. Ми чуємо дзвінок у двері, схоплюємося і йдемо відчиняти, гадаючи кого це принесло цього вечора. Наш мозок відразу переходить в Бета діапазон. Ми відкриваємо двері і бачимо незнайому людину у формі. Наш мозок підвищує вібрації його хвиль, і вони переходять у нижній Гамма діапазон. Людина у формі цікавиться чи тут живе Євдокименко. Це не Ваше прізвище і Ви з полегшенням кажете, що поняття не маєте хто це такий. Він йде, і Ви з полегшенням сідайте назад на диван, оглядаючи Ваш фільм. Частотні характеристики хвиль головного мозку повертаються назад до Альфа діапазону. Через деякий час Ви засинаєте, і хвилі головного мозку опускаються у верхній діапазон діапазону.

Бета-діапазон

Це те, що ми називаємо активним станом. У цьому стані ми думаємо, щось аналізуємо, говоримо, робимо, ходимо, водимо машину та робимо інші активні дії. Наш мозок працює в діапазоні від 14 до 24 коливань на секунду або як правильніше сказати 14-24 Гц. (1 Гц – це одне коливання за секунду). У цьому стані переважання Бета-хвиль ми активні і нашу увагу спрямовано на навколишній світ і події, що відбуваються в ньому.

Альфа-діапазон

Переважна більшість Альфа-хвиль говорить про те, що людина знаходиться в розслабленому стані. Це – своєрідний місток між Бета- та Тета-частотними характеристиками роботи мозку. В Альфа-діапазоні частота коливань хвиль мозку – 7–14 коливань за секунду, де 7 Гц є своєрідною межею між сном та неспанням. Коли свідомість падає нижче 8 коливань на секунду, то відкривається те, що ми називаємо «шлюз у підсвідомість», тобто своєрідне віконце в підсвідомі структури і звідти на рівень підсвідомості починають підніматися фрагменти витіснених чи забутих подій. У такому стані до людини приходять видіння на яву. Ці ж хвилі відповідальні за наші мрії та фантазії. Цей стан має на увазі набагато менш зосереджений і абстрактний погляд на світ.

Перебування у цьому стані характеризується дуже розслабленим, медитативним станом розуму. Люди, чий мозок недостатньо добре працює у цьому діапазоні, зазвичай мають проблеми з пам'яттю. Наприклад, якщо ви пам'ятаєте, що бачили сон, що вразив вас, але не можете його згадати, це свідчить про недостатню генерацію Альфа-частот. Саме тому вам не вдається створити зв'язок між своєю свідомістю та підсвідомістю.

Щоб краще зрозуміти перебування в альфа-стані, закрийте очі і уявіть собі захід сонця. Нехай перед вашим внутрішнім поглядом постане сонце, що сідає в океан і чайки, низько ширяють недалеко від берега. Це початок входження до Альфа-стану.

Коли ми тестували на електроенцефалографі енергетичних цілителів, що працюють за системою Рейкі, виявили, що вони активно використовують хвилі Альфа-діапазону. Практикуючі систему Рейки підключають своє тіло до енергетичного Джерела Рейки і потім через свої руки спрямовують цю енергію на лікування пацієнтів. Електроенцефалограф показав, що коли енергія Джерела входить у тіло цілителя, а потім перенаправляється через його руки для зцілення, його мозок перебуває в Альфа-фазі. Відомо, що в Альфа-стані можна знімати біль (не тільки фізичний, а й емоційний, і Душевний), і він активно використовується в лікуванні. Це тому, що причиною болю часто є спазмування м'язових систем і при розслабленні м'язи розслабляються і біль відпускає. Це дуже важливий момент у лікуванні методом гіпнотерапії. Найголовніша умова полегшення хворобливого стану в цьому методі – це робота в просонні (околосоночном) стані десь між 6 і 8 Гц. Саме в цьому стані спазмована гладка, дрібна та велика мускулатура починає розслаблятися, покращуючи трофіку тканин та іннервацію нервових волокон по всьому організму. Що стосується емоційного болю, то, звичайно, тут все складніше. Негативні емоції мають тенденцію до підвищення ступеня напруження емоції (наприклад, хвилювання перетворюється на занепокоєння, занепокоєння – на тривогу, тривога – на страх, страх на – жах, жах – на терор). При підвищенні ступеня напруження, емоція згущується, стає щільнішою і починає відчуватися в якійсь області тіла. Вона стає матеріальною і, очевидно, починає впливати на нашу фізіологію. Гіпнотерапія допомагає знизити ступінь напруження до повної нейтралізації цієї емоції. Душевна біль – це окрема тема дискусії.

Тета-діапазон

У цьому стані людина дуже розслаблена. Хвилі його мозку сповільнюються до 4-7 коливань в секунду. У цьому діапазоні ми починаємо бачити перші сни, які є переробкою нашого життєвого досвіду. Тобто активній складовій свідомості надається символіка і будується сюжет, і ми бачимо це як сновидіння. У цьому стані можна досягти повного усвідомлення, пережити події давно минулих днів, випробувати творчий підйом і натхнення. Переживання можуть нести також піднесено-духовний характер, і багато духовних послідовників перебувають саме у цьому стані, зберігаючи при цьому якусь частину активного стану свідомості, тобто не впадають у сон. Це і є секрет якісної медитації. Важливо зауважити, що саме в цьому стані ми отримуємо доступ до тієї маси інформації, яка зберігається в нашій підсвідомості, але й не лише. Знімаються захисні механізми активної свідомості, і ми отримуємо доступ до певних здібностей, зрозуміло, якщо ми усвідомлені під час перебування у цьому стані.

Представники практики Тета-зцілення стверджують, що, коли вони представляють як Точка Я Єсмь, Точка Самоусвідомлення, яка знаходиться в шишкоподібній залозі, піднімається вгору за межі голови, мозок практикуючого моментально перемикається на Тета-хвилі. Це було підтверджено, включаючи практикуючого до електроенцефалографа.

Що хотіли сказати стародавні, коли казали: «Здіймись і запитай Господа»? Вони мали на увазі таке: коли ви уявляєте, як Ваша свідомість піднімається, залишаючи тіло через вищу чакру, і вирушає на пошуки Бога, Ваш мозок миттєво перемикається на Тета-хвилі.

Дельта-діапазон

У Дельта стані людина перебуває в глибокому сні. У стані Дельта хвилі мозку сповільнюються до 0,5-4 коливань в секунду. Також це стан, в якому перебуває наш мозок, коли несподівано дзвонить телефон і ми інтуїтивно знаємо, хто дзвонить. Тобто, перебуваючи в стані глибокої задуми (і я повторюю «глибокий»), ми здригаємося, коли раптово лунає дзвінок. Звук дзвінка як би різко висмикує нас із глибокого стану в стан, коли треба щось зробити.

Гамма-діапазон

Наш мозок працює в Гамма-діапазоні, коли ми вчимося та обробляємо інформацію. Гамма-хвилі стимулюють вивільнення Бета-ендорфінів та Дофаміну (гормону мотивації), які задіяні під час діяльності, яка потребує напруженої розумової активності, включаючи сприйняття та процеси усвідомлення. У цьому стані хвилі мозку коливаються з періодом від 40 до 5000 коливань за секунду.

Перебуваючи в комбінованому Тета-Гамма-стані, людина опиняється в умовах, найбільш сприятливих для миттєвого лікування. Під час чудодійного процесу миттєвого лікування наш мозок може змінювати свою хвильову частоту з 2 до 5000 коливань на секунду. Тобто, коли людина перебуває в глибокому Дельта стані, і голос гіпнологу пропонує йому вирішувати якісь складні дії (наприклад, підніматися на гору, пірнати на глибину, опускатися в ущелину тощо), то поряд з Дельта-хвилями з'являються і Гамма- хвилі, і саме цей стан, при якому відкриваються внутрішні резерви людини, і активуються більше, раніше сплячих, нейронів головного мозку. Чи бачили фільм «Люсі»? У цьому вся стані можлива активація регенераційних здібностей організму, тобто, організм починає себе зцілювати в прискореному темпі. У цій галузі ще вивчати та вивчати!

Наші технології налаштовані на створення такого стану, під час якого можливі глибинні зміни у психіці людини.

Ще один такий науковий факт. Вчені спостерігали, як у моменти небезпеки мозок різко перемикався з Гамма-хвиль на Тета-хвилі і назад, причому коливання в інших діапазонах його хвильової активності повністю були відсутні. Ймовірно, це є природною реакцією нашого мозку на критичні ситуації.

Гамма-хвилі зникають, коли людина перебуває у стані наркозу. Спостереження за активністю нейронів у частині кори головного мозку, що відповідає за візуальне сприйняття, показують, що синхронізація в Гамма-діапазоні пов'язує частини кори мозку, що призводять у збудження одним і тим же об'єктом, і не торкається частин мозку, що приводять у збудження іншими об'єктами.

Хвилі мозку та зцілення

Вчені виявили, що певні частоти мозкових хвиль (особливо в Альфа-, Тета- і Гамма-діапазонах) відповідальні за такі процеси в нашій свідомості:

  • ослаблення стресу та зменшення рівня тривожності;
  • глибоке фізичне розслаблення та ясність розуму;
  • посилення вербальних здібностей та підвищення інтелектуального коефіцієнта людини, пов'язаного з мовними навичками;
  • синхронізація діяльності двох півкуль нашого мозку;
  • пробудження яскравого спонтанного образного ряду, творчих здібностей нашого мислення та уяви;
  • зменшення болю, відчуття ейфорії та викид ендорфінів.

У звіті про останні наукові дослідження, опублікованому в «American Journal of Psychiatry», висловлюється припущення, що підвищена активність у Тета-діапазоні в передфронтальних областях головного мозку пов'язана з немедикаментозним звільненням від симптомів сильної депресії. У цьому дослідженні не було виявлено суттєвих статистичних відмінностей між рівнем відгуку людського мозку на антидепресанти та плацебо. Тобто, антидепресанти та плацебо працювали однаково (!). Проте дослідження показало, що у пацієнтів, які приймали антидепресанти, транквілізатори або ноотропи, Тета-активність у передфронтальних областях головного мозку була набагато нижчою, ніж у пацієнтів, які приймали плацебо. Було таке відчуття, що ліки блокували природне занурення у тета-стан. У нашому дослідженні досвід показав, що значно важче працювати з тими пацієнтами, які приймали антидепресанти, транквілізатори або ноотропи. Тобто потрібно більше часу (більше сеансів), щоб досягти тих же результатів, які зазвичай показують пацієнти, які не приймають ці препарати.

Але у пацієнтів, які не реагували ні на ліки, ні на плацебо, жодних змін Тета-активності мозку не відзначалося. Таким чином, можна зробити висновок, що посилення Тета-активності мозку методом гіпнотерапії властиво симптоматичному поліпшенню самопочуття виключно у пацієнтів, які отримували плацебо, чий мозок вільний від впливу будь-яких ліків.

Можна сміливо сказати, що ефективність лікування методом плацебо частково залежить від надії пацієнтів на поліпшення свого самопочуття. Пацієнти, які приймають плацебо, часто переконані, що приймають справжні ліки, і впевнені, що воно подіє. Тобто збільшення Тета-активності в передніх частках головного мозку, що спостерігалося у пацієнтів із плацебо-групи, може показувати фізіологічний механізм, що забезпечує природне (немедикаментозне) лікування від депресії.

ЦЕНТР ГІПНОТЕРАПІЇ

International Association of Hypnotists
Science Research Institute of Progressive Psychology and Innovative Technologies, Inc.
Центр гіпнотерапії проф. Юрія Медвіна
Київ, вул. Велика Китаївська 53
Тел. +380739001909
www.medvin.org,
[email protected]
Instagram: medvin_hypno

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...