• Головна
  • В Україні стартувала Національна програма #ВрятуйКінцівку
17:16, 25 листопада 2022 р.

В Україні стартувала Національна програма #ВрятуйКінцівку

В Україні стартувала Національна програма #ВрятуйКінцівку

Через війну Україну може чекати десятки тисяч людей з інвалідністю, серед яких як цивільні, так і військові. При якісному лікуванні, до 65% поранених можуть повернутися в стрій, а при професійній реабілітації – більшість вилікуваних зможуть повернутись до більш повноцінного життя у суспільстві.

З місією зупинити інвалідизацію українців, що пов’язана з травмами кінцівок, отриманих внаслідок війни, Міжнародний благодійний фонд "Здоров'я українського народу" за підтримки Інституту травматології та ортопедії НАМН України, Української асоціації ортопедів-травматологів та Кафедри ортопедії та травматології НУОЗ України ім. П.Л. Шупика оголошують про запуск Національної програми #ВрятуйКінцівку.

В Україні стартувала Національна програма #ВрятуйКінцівку , фото-1

Ціллю програми є забезпечення українських лікарень всім необхідним для проведення 15000 операцій на кінцівках завдяки фандрейзинговій кампанії по збору Першого медичного мільярда.

Сьогодні вся країна донатить на дрони. Але кожного дня з фронту та атакованих міст до лікарень поступають сотні поранених. Понад 70% травм – це травми кінцівок! Якщо не врятувати руки й ноги наших бійців та цивільних зараз, держава та суспільство отримає десятки тисяч людей з інвалідністю, – розповідає Сергій Сошинський – ініціатор програми #ВрятуйКінцівку, президент МБФ "Здоров’я українського народу". – Середня вартість лікування кінцівки, за умови її збереження, становить в межах 60 000 - 70 000 грн. Ми закликаємо всіх українців взяти участь у зборі Першого медичного мільярда. Це допоможе повести 15 тисяч операцій пораненим, допоможе зберегти їх кінцівки та повернути до життя.

Підтримати програму можна за посиланням:

Для реалізації програми вже сформована Експертна рада, куди увійшли понад 60 найкращих лікарів-ортопедів та реабілітологів України, які працюють у більшості регіонів. Також почалось створення реєстру медпрацівників та закладів охорони здоровʼя (обласні, міські, районні та інші лікарні), що опікуються травмами кінцівок та реабілітацією.

Кожен складний випадок травми, що буде зареєстрований в межах програми #ВрятуйКінцівку, буде винесено на розгляд експертів програми, найважчі – на національні консиліуми, за результатами яких буде призначене лікування та конкретний медзаклад, який візьметься його оперувати. Найскладніші операції будуть проводитись на базі Інституту травматології та ортопедії НАМН України.

Складовими програми є невідкладна допомога постраждалим, створення експертної спільноти, її професійний розвиток та лікування травм кінцівок с наступною реабілітацією. Також на меті програми забезпечення безперервного професійного розвитку медпрацівників задля підвищення якості надання медичних послуг та зменшення кількості лікарських помилок.

В Україні стартувала Національна програма #ВрятуйКінцівку , фото-2

Проблематика та передумови створення програми #Врятуйкінцівку:

  • відсутня комплексна державна програма по лікуванню травм та збереженню кінцівок;
  • відсутній прозорий, зрозумілий та простий алгоритм дій по забезпеченню всім необхідним поранених з травмою кінцівки як для самих лікарів-ортопедів, які оперують цілодобово, так і для волонтерів та суспільства;
  • жоден благодійний фонд, який декларує опіку над пораненими, жодна ініціатива на всіх рівнях, жодна іноземна місія чи активісти-волонтери майже не співпрацюють з видатними та прогресивними українськими ортопедами-травматологами;
  • відсутній реєстр постраждалих на травму кінцівок – через це неможливе якісне планування закупівель всього необхідного для лікування та реабілітації;
  • деякі бізнес спільноти, що заробляють кошти на протезуванні, публікують інформацію в ЗМІ із наративом: краще ампутувати, ніж врятувати, що стало тригером який суттєво прискорив роботу над створенням програми;
  • відсутність в Україні потужних виробників ендопротезів, гвинтів, пластин та інших необхідних ортопедичних девайсів;
  • дефіцит фінансування лікування травм кінцівок в об'ємі десятків мільярдів гривень.

44.ua у Телеграм: термінові, актуальні, превірені новини столиці та України для тих, хто цінує свій час

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ # Київщина #війна #новиниm сьогодні #врятуй кінцівку #збір коштів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...