• Головна
  • Життя двох столиць: що можна купити в Києві та Берліні за 10 євро?
08:35, 27 жовтня 2022 р.

Життя двох столиць: що можна купити в Києві та Берліні за 10 євро?

Життя двох столиць: що можна купити в Києві та Берліні за 10 євро?

Дві великі столиці країн Європи. Київ поступається Берліну за показниками площі та населення, проте точно не поступається розвиненою сферою послуг та діджиталізацією (перевірено особисто автором). Але це вже зовсім інша історія.

Маємо тільки 10 євро - маленький червоний папірець в Берліні та 10 євро в Києві: станом на 21 жовтня - це 384 гривні за курсом Національного банку України. Ми не будемо тут торкатися теми заробітних плат, оскільки ясна річ, що німці отримують значно більше. Наша мета показати, які продукти або ліки, пальне та квитки на транспорт можна придбати в Києві або у Берліні за 10 євро.

Київ та Берлін

Київ та Берлін

Почнемо з громадського транспорту. Київ та Берлін, як столиці, мають найбільше розмаїття громадського транспорту та розв’язок, а також зручну оплату проїзду. Це і метро, і міські електрички, і трамваї, і автобуси. Проте, у Києві ще курсують і тролейбуси. Зазначимо, що Берлін немає приватних транспортних засобів, до яких ми звикли, - маршруток - у місті курсує виключно громадський транспорт.

Так, ціна однієї поїздки у Києві становить 8 гривень та діє на весь вид громадського транспорту. Тож на 384 гривні ми можемо купити 50 поїздок або доплатити ще 1 гривню та придбати проїзний квиток на місць за 385 гривень.

Щодо транспорту у Берліні, то влітку, з червня по серпень, у місті можна було купити проїзний на місяць за 9 євро.

Квиток на місяць за 9 євро в Берліні, Фото: 44.ua

Квиток на місяць за 9 євро в Берліні, Фото: 44.ua

Проте, щастя тривало не довго і, звичайно, це були шалені збитки для міського транспорту, тож вже у вересні влада міста повернула старі ціни. Тобто одна поїздка коштує 3 євро, чотири поїздки - 9,40 євро, квиток на 24 години - 8,80 євро. Квитки поширюються на весь вид транспорту - це метро, міські електрички, трамваї та автобуси, окрім регіональних поїздів.

Регіональний поїзд, Фото: 44.ua

Регіональний поїзд, Фото: 44.ua

Якщо ж ви їдете в транспорті з велосипедом, то доведеться доплатити 2,10 євро за одноразову поїздку, та 5 євро, якщо ви взяли квиток на 24 години. Виходить, що на 10 євро вигідніше придбати квиток на 4 поїздки або добовий.

Якщо брати квиток на тиждень, то це вже коштує 36 євро, а проїзний на місяць - 86 євро. Але з 1 жовтня міська влада Берліна вирішила знову знизити вартість і тепер проїзний коштує 29 євро до грудня включно.

Якщо ж маєте власне авто та не користуєтесь громадським транспортом, то заправити його, як в українській столиці, так і в німецькій, - недешеве задоволення. Так, у Києві на найпопулярніших заправках в середньому 1 літр 95-го бензину коштує, станом на 21 жовтня, - 50 гривень. Тобто, наприклад, якщо ми заправляємо своє авто на АЗС OKKO або WOG, де бензин коштує 51 гривню, то заллємо в свій автомобіль аж 7,5 літрів. Якщо ж заправляємо автівку дизельним паливом, то на аналогічних автозаправних станціях він коштує 55 гривень за 1 літр. Виходить, що зможемо заправити тільки 6,9 літрів.

Оскільки більшість країн Європи не мають власних в достатній кількості запасів нафти, то ціни на пальне у Німеччині, зокрема, й в Берліні, залишаються традиційно високими. Так, у Берліні 1 літр 95-го коштує 1.969 євро. Отже, на 10 євро власник автомобіля зможе заправити лише 5,07 літрів. Щодо дизельного палива, то, звичайно, що воно коштує дорожче і багато німців користується саме цим видом палива. Вартує 1 літр дизелю 2.147 €. Виходить, що на 10 євро ми зможемо залити 4,6 літрів дизпалива.

Проте підсумкова вартість літра того чи іншого виду палива загалом у Німеччині залежить від фірми, якій належить АЗС, її розташування і навіть часу доби.

Для порівняння показуємо вам скільки коштує паливо у Києві та Берліні

Скільки коштує паливо в Берліні?

Тип палива

Ціна

Бензин 95-E10

€ 1.920

Бензин 95

€ 1.977

Бензин 98

€ 1.650

Дизельне паливо

€ 2.148

Газ (LPG)

€ 1.098

Скільки коштує паливо в Києві?

Скільки коштує паливо в Києві?

Найбільша стаття витрат будь-якої родини та людини – це, звичайно, окрім комунальних послуг, витрати на продукти харчування. Якщо говорити про німців, то вони полюбляють їсти легкий сніданок, ситний обід та віддають перевагу замовній їжі на вечерю – саме такий денний раціон у середньостатистичного німця. Вони не надто охоче люблять стояти біля плити, а готують нашвидкуруч, приміром, якийсь бутерброд, або заморожені готові страви, або їдять у кафе та ресторанах.

Зазначимо, що в німців немає проблеми з купівлею того або іншого продукту, навіть якщо вони живуть не у великому місті. Адже в Німеччині немає поняття «сільський магазин». Мережі супермаркетів всюди з однаковим набором продуктів, але, звичайно, є магазини, де вибір скромніший – в асортименті всі базові продукти, але практично ніяких делікатесів.

Отже, що ми можемо купити в супермаркеті в Берліні за 10 євро?

Зазначимо, що деякі продукти ми купували зі знижкою, а тому сума може відрізнятися. Також зауважимо, що це лише той набір, який, на нашу думку, є одним з основних та, звичайно, він може відрізнятися у кожної людини та сім’ї.

Покупки в магазині

Покупки в магазині

До такого набору ми віднесли: 1 літр молока, 10 курячих яєць, пачка вершкового масла, 1 кг макаронів, упаковка чаю, половинка сірого хліба, пляшка води 1,5 літра, по 1 кг картоплі, цибулі та моркви, 1 кг цукру, 1 кг гречки та пачка солі.

Продукти з берлінських магазинів, Фото автора

Продукти з берлінських магазинів, Фото автора

Так, в мережевому магазині «Rewe» в Берліні ми змогли купити на 10 євро 6 одиниць товарів: курячі яйця, вершкове масло, чай, молоко, хліб та сіль. За все ми заплатили 9,90 євро.

Що купили в магазині Rewe в Берліні за 10 євро, Скріншот: 44.ua

Що купили в магазині Rewe в Берліні за 10 євро, Скріншот: 44.ua

Для порівняння в іншому мережевому магазині «Edeka» в Берліні ми також зможемо придбати 6 одиниць товарів, якщо матимемо 10 євро. Ми купили 1 л молока, 1 упаковку макаронів, 1 упаковку чаю, половинку хліба, упаковку цукру та солі. Заплатили за все 9,50.

Перейдемо до українських мережевих магазинів. Так, у Києві в продуктовому магазині АТБ на 384 гривні ми придбали 12 одиниць товарів.

Деякі товари в нашому чеку – це продукти лінійки «Своя лінія», яка представлена виключно в цій мережі магазинів. Низькі ціни на неї досягаються за рахунок дуже скромної упаковки. Такі лінійки можна знайти в кожному супермаркеті, які будуть коштувати дешевше, ніж їх аналоги від інших виробників.

Ще одним популярним мережевим супермаркетом є «Сільпо». Цей магазин є дорожчим за попередній. Так, в «Сільпо» на 384 гривні ми купили 10 одиниць товарів. Зазначимо, що ми обирали найдешевші товари, а також обирали продукти власної лінійки магазину «Повна чаша».

Отже, ми можемо зробити висновок, що приблизно середньостатистичний німець у Берліні витрачає на їжу 355 євро на місяць, а натомість українець у Києві приблизно 40-50 євро.

У відсотковому співвідношенні до середньої зарплати українці витрачають на харчування значно більше. Це тому, що середня зарплата німця є вищою, а також продукти в Україні не набагато дешевші, ніж у Німеччині.

Ціни на їжу в Україні щороку зростають, особливо після початку повномасштабної війни. Так, вартість деяких продуктів виросла вдвічі та навіть у три рази. У Німеччині ж інфляція непомітна.

Та все одно можемо побачити, що на 10 євро в Києві ми можемо придбати значно більшу кількість продуктів, ніж у Берліні за ту ж саму суму грошей.

Що стосується придбання лікарських препаратів, то у Берліні, як і всюди в Німеччині, є особливість – це суворий контроль придбаних препаратів. Без рецепта лікаря покупцеві продадуть хіба що вітаміни, антигістамінні препарати або легкі знеболювальні. Мета такої системи – запобігти самолікування, зокрема, безконтрольне використання сильнодіючих ліків, включаючи антибіотики.

Продаж ліків

Продаж ліків

Зазначимо, що на 10 євро ви зможете купити декілька видів вітамінів, таблетки або спрей проти алергії та легкі знеболюючі.

Також великим плюсом є те, що в Берліні вартість більшості ліків покривають або страхові, або в рамках реімбурсації, коли повністю або частково ціну препаратів компенсує держава.

В Україні, зокрема, й в Києві з 1 серпня також почала діяти заборона на продаж антибіотиків без рецепта. Для купівлі таких препаратів знадобиться електронний рецепт, але на час дії перехідного періоду їх продаватимуть і за паперовими рецептами. Водночас скільки часу триватиме перехідний період – невідомо.

Для того, щоб отримати рецепт на ліки, необхідно звернутись до свого сімейного лікаря або до будь-якого іншого в медичному закладі, отримати електронний рецепт на діючу речовину та купити ліки в аптеці. Водночас у МОЗ зазначили, що лікар виписує рецепт тільки на діючу речовину, а бренд лікарського засобу пацієнти визначають самостійно.

У нас же за 384 гривні ми можемо купити або різні види знеболюючого, або вітаміни, або лікарські трави, або аптечну косметику, або антигестамінні препарати, або противірусні ліки тощо.

Щоб зробити, наприклад, замовлення продуктів, або ліків, або доставку продуктів або товарів, нам потрібен Інтернет. Щодо мобільного Інтернету, то в Берліні на 10 євро ми можемо собі дозволити лише купити сім-карту мобільного оператора, а от поповнення буде коштувати ще додаткові 15 євро в місяць. Є карточка і за 8 євро, проте все одно доведеться заплатити за тариф приблизно 15 євро. Зазначимо, що це стандартні тарифи із обмеженою кількістю смс-повідомлень, дзвінків та ГБ інтернету.

Для українців, які опинились в столиці та інших містах Німеччини видавали безкоштовні мобільні сім-карточки і діяв безоплатний тариф протягом півроку. А з 1 серпня тариф коштує 9,99 євро в місяць. Тобто, якщо ви українець, то можете на 10 євро поповнити рахунок та користуватися вигідним тарифом. А якщо такої карточки не маєте, то доведеться доплатити.

А які ж тарифи можна придбати в Києві за 384 гривні. Візьмемо для прикладу два популярних серед українців мобільних оператори – «Vodafone» та «Київстар». Так, якщо підключити собі «Vodafone», то ви зможете придбати стартовий пакет, а також замовити такі тарифи – «Super Net Start», за який ви разом заплатите 290 гривень; «Super Net Unlim» – до сплати 350 гривень та тариф «Joice» ви зможете купити разом із карточкою за 270 гривень на місяць.

Мобільний оператор «Київстар» може «похизуватися» більшим розмаїттям тарифів. Але придбати стартовий пакет та підключити тариф на 384 гривні можна лише серед трьох варіантів – це тарифи «Love UA» за 250 гривень, «Твій Старт» за 235 та «Твій Вибір» за 325 гривень.

І мабуть остання, але не така важлива стаття витрат, - це одяг. У Берліні (хоч це і не столиця моди! І хай навіть він не претендує на це звання!) можна придбати одяг на різний гаманець. Дуже товстий - Chanel, Doir, Valentino, Gucci, Luis Vitton, і тонкий H&M, Calvin Klein, Puma, Esprit, Mango, Gap. Звичайно, що за 10 євро ми не зможемо купити якусь вагому річ, наприклад, пальто чи кросівки, або костюм чи сумку. Проте, у Берліні є магазини, де ви зможете придбати маленькі, але необхідний одяг. Так, якщо ви зазирнете у магазин Primark, то навіть на 10 євро знайдете для себе непогані речі. На 10 євро ви стане щасливим власником двох футболок або набору шкарпеток, або 2 наборів спідньої білизни, або бюстгальтера, панами або кепки, шапки чи рукавичок.

Аналогічні товари можна придбати і в Києві за 384 гривні. В ТРЦ ви знайдете недорогі футболки, спідню білизну або набір шкарпеток, також можете навіть обзавестися літньою спальною піжамою. Якщо пошукати, то навіть придбати шапки, ремінь або нічну сорочку. Більш економним місцем для покупок стане місцевий локальний ринок.

Зрозуміло, що якщо порівнювати Київ з Берліном, то можна знайти багато схожих та відмінних речей. Нам є до чого прагнути та чому повчитися, але й ми також можемо навчити наших іноземних гостей багатьом речам, наприклад, сміливості та згуртованості, а також тому, як вижити в екстремальних умовах та вийти із зони комфорту. І взагалі не важливо скільки грошей в кишені, адже цінності нашого сьогодення кардинально змінились…

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, які мобільні додатки значно спростять та полегшать сьогоднішнє життя киян та гостей міста, а також поділились корисними сервісами для містян під час війни.

Також журналісти 44.ua вирішили дослідити, який стан ринку праці станом на зараз, та які перспективи його відновлення у Києві, й в Україні, в цілому.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новини #всі новини #Київ #Берлін #10 євро #покупки #гривні #ліки #одяг #транспорт #квитки
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...