• Головна
  • Робота з психотерапевтом при лікуванні алкоголізму
Новини компаній
12:09, 22 жовтня 2022 р.

Робота з психотерапевтом при лікуванні алкоголізму

Новини компаній

При лікуванні алкоголізму завжди потрібна консультація психотерапевта. Причому вона може проводитись і до початку лікувального процесу, аби зрозуміти стан пацієнта, його готовність до відновлення, причини виникнення проблеми. І, звісно, безпосередньо під час лікування, психотерапевтична практика поєднується з медикаментозною, що й дає гарні результати. При усвідомленні проблеми пацієнт переосмислює життя та своє ставлення до алкоголю, з’являється відраза до вживання спиртних напоїв, налагоджуються стосунки з рідними.

Раніше психотерапії в наркології не надавалось великої уваги. Хтось вважав, що достатньо провести медикаментозне лікування, хтось більше довіряв кодуванню. Сьогодні ситуація кардинально змінилась, тому побороти алкогольну залежність стало набагато легше, а здобутий ефект триває все життя.

Робота з психотерапевтом при лікуванні алкоголізму, фото-1

Чому важливо працювати з психотерапевтом

Передусім, потрібно зрозуміти, що психіатричне лікування алкоголізму Дніпро – це не просто консультація у психолога. Психолог може допомогти на ранній стадії, або на процесі підготовки до лікування, аби сформувати психологічний портрет пацієнта. Але в подальшому хворим повинен займатись психотерапевт, який має медичну фахову освіту та досвід у даній сфері. З іншого боку, якщо алкоголізм знаходиться на початковій стадії, і інтенсивне лікування не потрібне, то можна обмежитись звичайною консультацією. Наприклад, людина пережила якусь травму, знаходиться у кризовій ситуації, з якої не бачить виходу. І єдине, що їй допомагає, це – алкоголь. В такому випадку все можна вирішити, бо тут причина пияцтва лежить на поверхні, потрібно лише змінити ставлення до події, що призвела до травми, або допомогти подолати тимчасові труднощі.

Робота з психотерапевтом передбачає наступне:

  • Зміна ставлення до алкогольних напоїв, формування відрази;
  • Допомога в усвідомленні проблеми – зазвичай алкоголіки не визнають хвороби;
  • Пошук глибинних причин появи алкоголізму та їх подолання;
  • Допомога відновлення стосунків з родичами, сім’єю, друзями;
  • Морально-психологічна підтримка під час лікувального курсу та після його закінчення;
  • Ресоціалізація – відновлення комунікативних навичок, пошук пацієнтом свого місця у соціумі.

Під час алкогольної залежності, багато хто з хворих втрачає друзів, псує стосунки с близькими. Налагодити їх самостійно дуже складно, як і визнати провину (а також подолати відчуття провини). Більшість людей просто не знає, як це робити, а дехто навіть боїться, вважає, що його не приймуть, не захочуть зрозуміти.

Крім того, потрібно допомогти людині усвідомити, що алкоголізм – це хвороба. І хворий не є поганим або злочинцем, гірше за інших. Зазвичай низька самооцінка теж є однією з причин пияцтва, і з цим треба працювати. Впевнена у собі людина, яка поважає і себе, і оточуючих, вкрай рідко вдається до зловживання спиртними напоями.

Чи можна впоратись самостійно?

В суспільстві часто можна зустріти думку, що психотерапевт – це крайній випадок, і цілком можливо впоратись самостійно, без звернення до фахівця. Дійсно, таке можливо, і навіть комусь вдається. Але це поодинокі випадки, і людина повинна мати сильну волю, дух, певні риси характеру, терпіння. Якщо вона здатна самостійно усвідомити проблему та знайти вихід із ситуації, то їй психотерапевт не потрібен, хоча ніколи не буде зайвим.

В інших же випадках, а їх більшість, краще звернутись до спеціаліста. Тим більше, якщо передбачається комплексне лікування алкоголізму. Неможна використовувати лише медичні засоби і повністю забути про морально-психологічну складову.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...