• Головна
  • Ставайте донорами для наших захисників: де у Києві можна здати кров
14:48, 20 жовтня 2022 р.

Ставайте донорами для наших захисників: де у Києві можна здати кров

Ставайте донорами для наших захисників: де у Києві можна здати кров

24 лютого армія рф напала на незалежну Україну. По всій території держави ввели воєнний стан, а людей закликали бути поблизу укриттів. Війна триває вже майже 8 місяців і за цей час тисячі військових та цивільних постраждали внаслідок інтенсивних бойових дій. І для того, щоб вберегти їм життя, українців закликають активніше здавати кров, ніж у мирний час, оскільки донорська кров є важливим стратегічним запасом.

Журналісти 44.ua зібрали інформацію про те, де можна здати кров у Києві, хто це може зробити та які є обмеження. Також розповімо, як підготуватися до процедури забору крові.

Зазначимо, що в Україні в середньому 11 донорів крові на тисячу людей. Навіть у мирний час її має бути втричі більше, щоб вистачило всім реципієнтам.

Донорство крові

Донорство крові

Де у Києві можна здати кров

По-перше, у Київському міському центрі крові. Це комунальне некомерційне підприємство, яке заготовляє цільну кров і тромбоцитну масу. Приймає донорів з будь-яким місцем реєстрації. Для кроводачі донорам потрібно мати з собою паспорт та ідентифікаційний код (якщо це ID-картка - то довідку про місце реєстрації). Для здачі тромбоцитної маси центр крові приймає чоловіків та жінок. У центрі крові тимчасово не приймають плазму крові.

Знаходиться за адресою: вул. Максима Берлінського; тел.: +38 (044) 453-98-63; +38 (093) 199-34-16 (реєстратура).

Прохання зібрати кров передав Центральний клінічний госпіталь Державної прикордонної служби України. Для нього кров збирають в Інституті серця МОЗ за адресою: вул. Братиславська, 5А.

Телефон: 044 291 61 18.

Також ви можете здати кров у Київському обласному центрі служби крові. Адреса: Київ, вул. Багговутівська, 1, корпус 16. Консультація: (044) 483–10–56.

Графік роботи центру та прийому донорів:

пн-пт з 8.00 до 15.00, проте відповідно до ситуації можливі зміни.

Донорство крові

Донорство крові

Інші медичні заклади, де можна стати донором:

  • Київська обласна клінічна лікарня (вул. Багговутівська, 1а, корпус 13) тел.: + 38 (044) 483-14-06.
  • Центр служби крові Національної дитячої спеціалізованої лікарні ОХМАТДИТ МОЗ України (вул. В. Чорновола, 28/1, новий корпус, Сектор Б, Центр служби крові) тел.: +38 (044) 239-88-90 (реєстратура).
  • Національний інститут раку (вул. Ломоносова, 33/43, 1-ий поверх) тел.: +38 (044) 259-01-94. Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги (вул. Братиславська, 3), тел.: +38 (044) 527-69-60.
  • Центр крові Національного військово-медичного клінічного центру Головний військовий клінічний госпіталь (вул. Госпітальна, 18) тел.: +38 (044) 521-84-91.
  • Відділ із забору та збереження крові Інституту травматології та ортопедії Національної академії медичних наук України (вул. Бульварно-Кудрявська, 27) тел.: + 38 (044) 486-83-80.
  • Відділення трансфузіології Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О. О. Шалімова (вул. Героїв Севастополя, 30 у приміщенні Консультативної поліклініки ДУ "НІХТ ім. О.О.Шалімова "НАМНУ, 1-й поверх) тел.: +38 (044) 497-30-01.
  • Відділення переливання крові Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова (вул. Амосова, 6, другий корпус, другий поверх) тел.: +38 (044) 275-40-44.
  • Центр трансфузіології Клінічної лікарні ФЕОФАНІЯ (вул. Академіка Заболотного, 21, корпус 1), тел.: +38 (044) 259-69-76.
  • Відділення трансфузіології Київської міської клінічної лікарні № 3 (вул. Петра Запорожця, 26), тел.: +38 (044) 540-96-65.
  • Відділення трансфузіології Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України (вул. Чорновола, 28/1, корпус 2), тел.: +38 (044) 284-10-93.
  • Структурний підрозділ № 1, відділення трансфузіології Київського міського центру крові (вул. Пимоненка , тел.: +38 (044) 465-43-63 (реєстратура).

Окрім того, на сайті donor.ua можна подивитися, які центри для здання крові працюють у суботу. Там зазначають, що здати кров українці можуть у будь-якому центрі, незалежно від місця прописки. Також деякі центри надають інформацію про наявний там запас крові.

Донорство крові

Донорство крові

Хто може стати донором?

За законом, це українці з 18 до 60 років, а також старше (за дозволом лікаря). Вага дівчат, жінок не повинна становити менше ніж 55 кг, а чоловіків – 65. Дівчатам, жінкам не рекомендується здавати кров під час менструального циклу, бажано через 5 днів після його закінчення. Також не можна здавати кров жінкам у яких є діти до 1 року.

За раз у донора беруть 450 мл крові. Процедура триває 10–15 хвилин.

Стани, за яких можуть тимчасово заборонити бути донором (від тижня до пів року):

  • У період двох тижнів після одужання від інфекційної хвороби.
  • Вагітність.
  • Прийом певних ліків (консультація з лікарем).
  • Стоматологічне лікування або незначні оперативні втручання.
  • Вакцинація "живими" або "вбитими вакцинами".
  • Побутовий контакт із хворими на гепатит В.
  • Татуювання або пірсинг.
  • Залізлодефіцитні стани.

Як підготуватися до здання крові?

1. Напередодні ввечері треба обов’язково повечеряти, але обмежити вживання жирного, молочного, смаженого, копченого та гострого. Найкраще їсти такі продукти: хліб, сухарі, сушки, відварні крупи, макарони на воді без масла, фрукти (окрім бананів).

2. Пити більше рідини (вода, солодкий чай, морс, сік, компот).

3. Не вживати алкоголь за 48 годин до здання крові.

4. За 2 години до здання крові і 2 години після донорові та реципієнту не можна палити.

5. За 72 години утриматися від вживання ліків, що містять аспірин та анальгетики.

6. Виспатися та відпочити.

У день здання крові треба легко поснідати, а також відмовитися від фізичних навантажень та обмежити стреси.

Донорство крові

Донорство крові

Що потрібно знати, щоб здати кров?

Донор повинен прийти в пункт переливання крові зі своїм паспортом. За місяць до здачі крові донор не повинен хворіти респіраторними і вірусними захворюваннями. Вранці, перед здачею крові, не можна пити кавові напої, лише чай. За 3 дні до візиту у відділ переливання крові не можна вживати алкоголь, медикаменти і фарбувальні напої.

Періодичність здачі крові повинна бути не частіше, ніж раз на 60 днів.

Що донори роблять перед процедурою?

1. Заповнюють анкету щодо загального стану здоров’я.

2. Проходять загальне обстеження в лікаря-терапевта (йому виміряють пульс, тиск, слухають легені, серце тощо). Медпрацівник за необхідності спрямовує на додаткове обстеження.

3. Попередньо здають кров із пальця. Це потрібно для того, щоб визначити кількість гемоглобіну, групу крові, час її згортання тощо.

Як відновитися після здання крові?

  • Не сідати за кермо (через емоційне збудження).
  • Протягом 2–3 годин не підіймати нічого важкого рукою, з якої брали кров.
  • Не вживати алкоголь протягом 8 годин.
  • Уникати інтенсивних фізичних навантажень протягом 12 годин.
  • Часто та регулярно харчуватися (їжа, багата на залізо та вітамін С).

Також після здання крові видають довідку, яка дає донорові право на пільги. За бажанням можна безкоштовно отримати результати аналізу крові, який проводили перед донацією.

Донорські центри роблять стратегічні запаси крові на випадок великої кількості поранених. Але багато крові не треба, каже Олена Балбєк, засновниця руху розвитку донорства "Агенти крові". Чому?

Ці запаси вичерпні – неможливо заготовити більше крові, ніж можуть обробити, – пояснює вона. – Термін придатності крові умовно 30 діб.

Найкраща стратегія формування запасу крові, на думку Балбєк, – невелике системне поповнення та заповнення всіх стратегічних запасів. Те, що найбільш потрібними є рідкісні групи, – міф. Що популярніша група крові, то більше її потрібно, бо ж людей, яким підходить саме ця група, відповідно, теж є більше. Потрібні донори всіх груп крові.

Донорські організації просять долучатися інші міста України та за можливості здавати кров. Особливо важливим буде внесок мешканців Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Одеської, Донецької та Миколаївської областей.

Кров зараз не транспортують між регіонами. На це немає ресурсів, – каже Балбєк.

Памʼятайте, що в Україні донорської крові потребує 200 000 пацієнтів. А донорська кров - є стратегічним безцінним запасом. Донори! Ви – носите в собі скарб!

Нагадаємо, раніше ми писали про те, де у Києві можна приєднатися до плетіння маскувальних сіток та кікімор, щоб допомогти українським захисникам та захисницям.

Крім того, розповідали, які мобільні додатки значно спрощують та спростять сьогоднішнє життя киян та гостей міста, а також поділилися сервісами для містян під час війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новини Києва #новини #всі новини #донори #кров #донорство #центри крові #допомога #військові #поради
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...