• Головна
  • Ядерний шантаж: чи натисне путін "червону кнопку" і що про це думають експерти та високопосадовці?
15:43, 6 жовтня 2022 р.

Ядерний шантаж: чи натисне путін "червону кнопку" і що про це думають експерти та високопосадовці?

Ядерний шантаж: чи натисне путін "червону кнопку" і що про це думають експерти та високопосадовці?

росія весь час вдається до ядерного шантажу. А останній місяць такі повідомлення лунають все частіше з вуст кривавого диктатора. То чи натисне путін "ядерну кнопку", а якщо це все ж таки станеться, то які наслідки чекатимуть Україну та її народ і що про це думають воєнні експерти, посадовці та політики?

Ядерний шантаж спрямований на Захід

Більшість політологів та воєнних експертів упевнені, що перш за все путін погрожує та хоче залякати Європу та США, тобто Захід. Імовірність застосування росією ядерної зброї в Україні залежить від того, як президент рф володимир путін сприйме загрозу собі та державній системі. Такої думки дотримується видання Reuters.

У матеріалі йдеться, що президент путін називає війну в Україні екзистенційною битвою між росією та Заходом. Під час свого звернення глава кремля заявив, що не "блефує" і може застосувати ядерну зброю, якщо хтось загрожуватиме кордонам рф.

Ядерний шантаж: чи натисне путін "червону кнопку" і що про це думають експерти та високо..., фото-1, Ядерна війна: чи натисне путін "червону кнопку"?

Ядерна війна: чи натисне путін "червону кнопку"?

Попри це, багато аналітиків впевнені, що президент рф таки блефує, але в США та Європі до погроз ставляться серйозно.

путін блефує чи його погрози серйозні?

Колишній командувач військ США в Європі Бен Ходжес висловився щодо можливості застосування рф ядерної зброї. Так, на його думку, використання росією ядерної зброї малоймовірно.

Радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко вважає, президент росії володимир путін, погрожуючи завдати ядерний удар, насправді, побоїться втілити свої погрози у життя.

Насправді він побоїться робити будь-який ядерний удар. І це насправді треба доносити до наших друзів закордону, – каже він.

За словами Денисенка, путін, погрожуючи натиснути "червону кнопку", звичайно, блефує і бреше.

Ніколи в житті він не випустить ядерної ракети, але, на жаль, багато хто в світі достатньо серйозно ставиться до цієї брехні з боку путіна. Він знову піднімає ставки і, на жаль, у нас є застороги, що певні країни та лідери можуть почати достатньо довго думати та обговорювати правду чи не правду говорить путін, – пояснює радник міністра.

Колишній директор Центрального розвідувального управління США Девід Петреус вважає, що до ядерних загроз росії слід ставитися серйозно. Якщо це станеться, то Америка та НАТО можуть знищити всі регулярні російські сили на полі бою в Україні, заявив він у програмі ABC News This Week.

Ядерний шантаж: чи натисне путін "червону кнопку" і що про це думають експерти та високо..., фото-2, Ядерна війна: чи натисне путін "червону кнопку"?

Ядерна війна: чи натисне путін "червону кнопку"?

Це не може залишитися без відповіді. Але це не буде розгортанням війни — не буде ядерної зброї за ядерну зброю. Ніхто не хоче увійти до ядерної ескалації. Але треба показати, що це не може бути ухвалено жодним чином, — сказав він.

А от міністр оборони Великобританії Бен Уоллес вважає, що путін "вкрай малоймовірно" застосує ядерну зброю. На партійній зустрічі консерваторів Уоллес повідомив, що путін "отримав дуже чітке уявлення про те, що прийнятно і неприйнятно" на зустрічах з керівництвом Індії та Китаю. Застосування ядерної зброї явно входить до списку неприйнятного.

Як вважає воєнний експерт Дмитро Снєгірьов, єдина мета погроз путіна – це змусити Україну розпочати переговори, які мають бути, на думку диктатора, виключно на умови рф.

кремль повністю впевнений, що якщо продовжувати загрожувати ядерною катастрофою, то Захід зможе умовити Україну віддати території росії і тим самим припинити війну, – розповідає Снєгірьов.

Воєнний аналітик вважає, що подібні заяви можуть сприйматися виключно як військово-політичний тиск. путін хоче налякати насамперед країни Заходу. Снєгірьов звернув увагу на те, що рф заявляє, нібито має право з урахуванням власної Конституції та військової доктрини завдати превентивного тактичного ядерного удару по Україні. При цьому всі розуміють, якими можуть бути наслідки цього.

Ядерний шантаж: чи натисне путін "червону кнопку" і що про це думають експерти та високо..., фото-3, Ядерна війна: чи натисне путін "червону кнопку"?

Ядерна війна: чи натисне путін "червону кнопку"?

Водночас експерт упевнений, що путін до кінця не зміг визначитися щодо ядерного удару. На це вказує остання заява диктатора. Він говорить про те, що спочатку будуть використані ті засоби, які є в наявності.

російська федерація штучно намагається створити невизначеність для того, щоб у президента залишилася хоча б невелика можливість зробити дипломатичний маневр, – додав Снєгірьов.

Натомість відставний адмірал ВМС США Джеймс Ставрідіс назвав кілька причин, які стримають російського президента від застосування ядерної зброї в Україні та Європі. Своїми аргументами Джеймс Ставрідіс поділився в інтерв’ю виданню Bloomberg. Джеймс Ставрідіс запевняє, що погрози володимира путіна стосовно ядерного удару – не більше ніж блеф.

Насамперед, каже Ставрідіс, в разі застосування лише тактичної ядерної зброї, росія втратить підтримку залишків партнерів, які зберігають нейтральну позицію щодо війни в Україні. Мова про Китай, Індію, кілька країн Африки та Латинської Америки. Партнери оцінять такий крок, як потенційну персональну загрозу.

По-друге, володимир путін надто сильно цінує власне життя і свої статки, і не ризикне усім, навіть заради перемоги в Україні. Якщо росія "натисне на червону кнопку", відповідь Заходу буде неминучою, на чому неодноразово наголошували лідери країн НАТО.

Ядерний шантаж: чи натисне путін "червону кнопку" і що про це думають експерти та високо..., фото-4, Ядерна війна: чи натисне путін "червону кнопку"?

Ядерна війна: чи натисне путін "червону кнопку"?

Потужний меседж озвучив сенатор США Діндсі Грем. За його словами, ядерний удар по Україні розглядатиметься як напад на НАТО.

Якщо путін продовжить загрожувати Україні та застосуватиме ядерну зброю, ми вважатимемо це широкомасштабним нападом на НАТО. Радіація вплине не лише на Україну, а й на всю Європу, - заявив сенатор.

Що стосується лідерів країн, то свою думку з приводу погроз висловив і канцлер Німеччини Олаф Шольц. Він закликав путіна утриматися від застосування ядерної зброї. Канцлер заявив, що ніхто точно не знає, чи може росія застосувати ядерну зброю проти України.

Як і президент США Джо Байден, я хочу чітко сказати росії: залиште цю ідею! путін міг би негайно покласти край цій війні, вивівши свої війська, - сказав Шольц в інтерв'ю Neuen Osnabrücker Zeitung.

Реакція української сторони на погрози путіна

Багатьох українців лякає напружена ситуація довкола теми щодо використання путлером ядерної зброї. Проте, глава ГУР МО Кирило Буданов заспокоює громадян та заявив, що в найближчій перспективі немає причин вважати, що росія завдасть по території України ядерного удару.

Те, що путін використає ядерну зброю, виключати на 100% не можна. Якщо ЗСУ переможуть російську армію на континентальній частині країни і готуватимуться до кидка до Криму, там путін може застосувати ядерну зброю. Але гадаю, що це малоймовірно. Як би там не було, використання тактичної ядерної зброї не змінить перебіг нашого опору окупантам. Техніка та підрозділи ЗСУ розпорошені вздовж усієї лінії фронту, ми не маємо великого скупчення військ, куди було б доцільно, з погляду терориста путіна, вдарити ядерною зброєю. Але все ж таки повністю виключати можливість удару не можна — так завжди буває, коли маєш справу з шаленим маразматиком, - зазначив Буданов.

А от секретар РНБО Данілов зауважив, що тактична ядерна зброя не може завдати ураження великій площі, проте слід готуватись до будь-якого розвитку подій, оскільки маємо божевільного сусіда. Також він заявив, що можливе використання рф ядерної зброї не зупинить Україну в обороні територій.

І тут ми плавно підходимо де теми, а що означає тактична та стратегічна ядерна зброя?

Чим може вдарити (не приведи Боже) путлер? Стратегічна та тактична ядерна зброя – в чому різниця?

Головний редактор видання Defense Express, військовий експерт Олег Катков розповів, що варто розрізняти стратегічну ядерну зброю та тактичну. Наслідки їхнього застосування суттєво відрізняються.

Коли ми говоримо про стратегічну, це якраз ті комплекси балістичних ракет на кшталт "Ярса", "Тополя", ракети для підводних ракетоносіїв. І ця зброя перебуває у стані високої готовності. Вона якраз і керується з тієї ядерної валізки, яку носять регулярно за путіним. Насправді ця зброя загрожує світу, а не окремо Україні, – зазначив Катков.

Ядерний шантаж: чи натисне путін "червону кнопку" і що про це думають експерти та високо..., фото-5, Ядерна війна: чи натисне путін "червону кнопку"?

Ядерна війна: чи натисне путін "червону кнопку"?

Щодо тактичної ядерної зброї, то, як зазначив експерт, це спеціальні боєприпаси, які доставляються ракетами.

Мають потужність приблизно від десяти до сотні кілотонн. І для доставлення яких використовуються наступні ракети: крилата ракета повітряного базування типу "Х-102", "Х-55", які базуються на літаках "Ту-160", "Ту-95". Далі – це крилаті ракети морського базування, зокрема ракети "Калібр" та "Онікс", якщо ми говоримо про наземний компонент, то це "Іскандер-М", "Іскандер-К", або з балістичною ракетою, або крилатою Р-500, – пояснив Катков.

Експерт зазначив, що стратегічна ядерна зброя підпадає під дію міжнародних договорів, тому її кількість підрахована та відома. Втім, достеменно невідомо, яку росія має кількість ядерних боєприпасів тактичного призначення.

Мова йде приблизно, за різними оцінками, від тисячі до двох тисяч боєприпасів. Для того, щоб оснастити ракету бойову ядерною частиною, ланцюжок ухвалення та реалізації цього рішення значно більший, ніж натиснути ту кнопочку на валізці. Там необхідно взяти цей боєприпас зі спеціального складу зберігання, доправити його до місця стикування з ракетою, а потім цю ракету чи боєприпас доставити до самої пускової, – зауважив Катков.

Ніхто достеменно не знає, чи використає путін "ядерку". Шанси оцінюють 50/50, але маємо великі надії, що кривавий диктатор все ж таки блефує. На сьогодні це більше виглядає як ядерний шантаж та залякування Заходу. Українців вже лякати важко після 24 лютого. Так, ступені проблем можуть зростати, масштаби руйнувань та проблем, жертв, але у нас немає іншого виходу. Для нас це війна за наше існування взагалі і як держави, і як суспільства, і як соціуму.

Нагадаємо, ми раніше писали про те, що міський голова Києва Віталій Кличко прокоментував оголошену путіним мобілізацію та ядерні погрози.

Також повідомляли, що мешканці Києва звернулись до міської ради із проханням надати засоби захисту на випадок ядерного удару та зареєстрували відповідну петицію на сайті Київради.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новини #всі новини #ядерна війна #червона кнопка #шантаж #путін #росія #воєнні експерти
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...