• Головна
  • "Знеси мене повністю": у Києві запустили флешмоб із закликом демонтувати пам’ятники російським діячам
13:25, 26 вересня 2022 р.

"Знеси мене повністю": у Києві запустили флешмоб із закликом демонтувати пам’ятники російським діячам

На памʼятнику Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка написали «Кат», «Убивця», «Воював проти УНР», «Демонтуй мене нарешті». А на пам'ятнику Пушкі...

На памʼятнику Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка написали «Кат», «Убивця», «Воював проти УНР», «Демонтуй мене нарешті». А на пам'ятнику Пушкіну - "Знеси мене повністю""

У Києві стартував флешмоб "Знеси мене повністю", в рамках якого закликають демонтувати памʼятники російським діячам.

Про це повідомив один із ініціаторів флешмобу Олег Слабоспицький.

За його словами, першим зробили ребрендинг більшовицькому злочинцю Миколі Щорсу.

Його постать чітко підпадає під Закон про декомунізацію і ще з 2016 року Український інститут національної пам'яті закликає прибрати монумент з серця столиці. Коротка біографія - член РКП(б) з 1918 року, rомандир бригади, згодом дивізії у лавах Червоної Армії, у 1918-19 рр. командує військами більшовиків у боях проти Армії УНР. У 1919 р. назначений окупаційним більшовицьким режимом комендантом Києва, - зазначив Олег Слабоспицький.

Так, на памʼятнику Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка написали "Кат", "Убивця", "Воював проти УНР", "Демонтуй мене нарешті".

"Знеси мене повністю": у Києві запустили флешмоб із закликом демонтувати пам’ятники російським діячам, фото-1

Слідкуйте за оперативними новинами на нашому Telegram-каналі. Тільки перевірена інформація 

А вже за кілька днів до флешмобу потрапив і пам’ятник російському поету Олександру Пушкіну, який знаходиться на проспекті Перемоги в Києві. На ньому написали: "Знеси мене" та "Демонтуй мене".

Пушкін є символом російського імперіалізму, уособленням "вєлікого могучєго русского язика", маркером руского міра та ідентичності. У своїх творах Пушкін заперечував навіть можливість української державності та відверто пропагував українофобію, ненависть до українців та поляків, - написав Слабоспицький та додав, що дерусифікація має початись з очищення України саме від "Алєксандрів Пушкінів".

Він розповів, що десятки міст та обласних центрів давно познімали пам'ятники і бюсти Пушкіну у своїх містах в перші місяці повномасштабного вторгнення. Але в Києві досі лишаються аж 10 пам'ятних знаків, які увічнюють пам'ять цього символа Росії. Усіх пушкінів та ще понад 200 об'єктів можна знайти тут.

Також сьогодні облили червоною фарбою пам'ятник Пушкіну в Харкові.

"Знеси мене повністю": у Києві запустили флешмоб із закликом демонтувати пам’ятники російським діячам, фото-4

Нагадаємо, Київрада ще в травні ухвалила демонтаж 47 пам'ятних знаків, серед яких пам'ятники, меморіальні об'єкти, меморіальні дошки та їх частини, які пов'язані з російською федерацією та колоніальною спадщиною окупаційних режимів.

Раніше ми розповідали, що на сайті Київської міської ради з’явилася петиція з вимогою прибрати погруддя російського письменника Олександра Пушкіна з фасаду будинку на Подолі, а саме на вулиці Костянтинівська, 16.

Вас також може зацікавити: Біла Церква позбулася погруддя російському революціонеру Петру Запорожцю

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ # Київщина #пам'ятник Пушкіну #пам'ятник Миколі Щорсу # флешмоб #"Знеси мене повністю" # декомунізація
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...